ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κακλαμάνης σε Βενιζέλο: Τι «τρέχει» με το Σκοπιανό;

Κακλαμάνης σε Βενιζέλο: Τι «τρέχει» με το Σκοπιανό;

Για τις εξελίξεις, που φαίνεται να κυοφορούνται στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ζητά να πληροφορηθεί, με ερώτησή του προς τον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης.

Αφορμή στάθηκαν δημοσιεύματα εφημερίδων («ΤΑ ΝΕΑ»), του ΑΠΕ και του ηλεκτρονικού Τύπου, βάσει των οποίων ο κ. Νίμιτς ενδέχεται να καταλήξει σε πρόταση προς την Αθήνα που κινείται προς τη λογική των Σκοπίων («Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας»).

Ο Ν. Κακλαμάνης ρωτά συγκεκριμένα τον Ε. Βενιζέλο, αν είναι ενήμερος των σχετικών δημοσιευμάτων, αν έχει πρόσφατη ενημέρωση από τον κ. Νίμιτς για το σχέδιο ονομασίας, που προωθεί και εν κατακλείδι με ποιες ενέργειες προτίθεται να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση στις παραπάνω εξελίξεις.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«ΟΝΟΜΑ - ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: Νικήτας Κακλαμάνης

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Νέα Δημοκρατία

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Α’ Αθηνών

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Εξωτερικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

ΘΕΜΑ: «Τι “τρέχει” με το Σκοπιανό;»

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων («ΤΑ ΝΕΑ»), του Αθηναϊκού Πρακτορείο και του ηλεκτρονικού Τύπου, στα τέλη Οκτωβρίου, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ενδέχεται να καταθέσει νέα πρόταση τόσο στην Αθήνα, όσο και στη γειτονική χώρα.

Βάσει των ίδιων δημοσιευμάτων, η πρόταση για το διεθνές όνομα των Σκοπίων, σε όλο το εύρος του θα είναι «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», η γλώσσα θα ονομάζεται «μακεδονική» και ο λαός (υπηκοότητα) «πολίτες της Μακεδονίας».

Τα παραπάνω αναφέρονται ως πρωτοσέλιδο μάλιστα και στη σκοπιανή εφημερίδα «Σλόμποντεν Πέτσατ» (Sloboden Pecat), ενώ στο ρεπορτάζ δίδονται και πληροφορίες για τη «λογική» του κ. Νίμιτς, σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων.

«Λογική», η οποία βασίζεται στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με το οποίο οι μεγάλες εθνικές κοινότητες της χώρας αποτελούν συστατικές ενότητες του κράτους.

Επειδή όλα τα προαναφερόμενα δείχνουν ότι πιθανότατα «κάτι τρέχει» με το Σκοπιανό και προκειμένου η κυβέρνηση να μη βρεθεί προ σοβαρού απροόπτου σε ένα μείζονος εθνικής σημασίας,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

- Είστε ενήμερος για όλα αυτά ή αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας;

- Έχετε πρόσφατη επικοινωνία με τον κ. Νίμιτς για το αν κυοφορούνται εξελίξεις;

- Ποιες οι ενέργειες της κυβέρνησης ως απάντηση έστω στα πρόσφατα δημοσιεύματα από τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ;»

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης: Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποφασίσει αν θέλει συμφωνία με την τρόικα