ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωράκης: Ούτε λευκή σημαία, ούτε λευκή επιταγή σε κανέναν

Θεοδωράκης: Ούτε λευκή σημαία, ούτε λευκή επιταγή σε κανέναν

Το ερώτημα αν θέλουμε ή δεν θέλουμε να φυλάσσονται τα πανεπιστήμια στη χώρα μας, έθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Θα ήθελα ν' ακούσω μια άλλη πρόταση από τα κόμματα... Τα πανεπιστήμια ανήκουν στους φοιτητές κατά κύριο λόγο, δευτερευόντως στο διδακτικό προσωπικό και βέβαια και στους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί, τους υπαλλήλους. Αλλά είναι περιουσία των φοιτητών. Εκεί θα είναι η ζωή τους. Θέλουμε να φυλάσσεται αυτή η περιουσία; Για το Ποτάμι είναι ξεκάθαρο, θέλουμε να φυλάσσονται τα πανεπιστήμια. Και πρέπει να βρίσκουν τα πανεπιστήμια - όχι το κράτος - τον τρόπο να φυλάσσονται», είπε ο κ. Θεοδωράκης στον ΣΚΑΙ.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επανέλαβε τη θέση ότι «τα κόμματα δεν έχουν δουλειά στα Πανεπιστήμια», σημειώνοντας ότι «αυτή τη λογική, ότι οι φοιτητές έχουν ανάγκη από προστάτες, που χθες ήταν οι Πασόκοι, σήμερα είναι οι Συριζαίοι, εγώ δεν την καταλαβαίνω. Δεν έχουν ανάγκη σήμερα τα παιδιά από προστάτες, μπορούν ν' αποφασίζουν μόνοι τους».

«Όλοι, πλέον, δηλώνουν αντισυστημικοί» δήλωσε, εξ άλλου, ο κ. Θεοδωράκης, απαντώντας στο ερώτημα για το αν και το Ποτάμι τάσσεται εναντίον του συστήματος.

«Αυτήν την εποχή είναι της μοδός να λες ότι είμαι αντισυστημικός. Θέλω να χρησιμοποιώ πιο προσγειωμένες εκφράσεις. Εμείς είμαστε εναντίον και θεωρούμε ότι είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα της χώρας το παλιό κομματικό σύστημα. Δηλαδή, θεωρώ ότι πάρα πολλά προβλήματα της χώρας, στην οικονομία, την κοινωνία, την παιδεία, την υγεία, ξεκινούν από την ύπαρξη μιας κομματικής δυναστείας, ενός κομματικού ζυγού, που δεν είναι πάντα μόνο τα κόμματα που κυβερνούν. Πολλές φορές είναι και τα κόμματα που αντιπολιτεύονται, που έχουν μεγάλες συντεχνίες και μπλοκάρουν τα πράγματα. Και πιστεύω ότι μια επανάσταση που πρέπει να κάνουμε στην Ελλάδα είναι να παραμερίσουμε τους κομματικούς μηχανισμούς και να μπούμε μπροστά».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να συναντήσει το επόμενο διάστημα τους κ.κ. Σαμαρά και Τσίπρα, ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε:

«Είχα ξεκαθαρίσει, εξαρχής, ότι έχω μια εθνική πρόταση την οποία θέλω να υποβάλω στους δύο ηγέτες που διεκδικούν την εξουσία. Δεν μπαίνουμε στην ουρά, δηλαδή, δείτε παιδιά τους συνεργάτες σας και είμαστε κι εμείς κάποιοι από αυτούς, που θα συνεργαστείτε. Το Ποτάμι δεν έχει δώσει ούτε λευκή σημαία, ούτε λευκή επιταγή σε κανέναν. Έχει μια δική του πρόταση για την κοινωνία και αυτή την πρόταση θα υπερασπιστεί, είτε με τον Σαμαρά, είτε με τον Τσίπρα».

Αναφερόμενος σε ορισμένους που παραποιούν, όπως είπε, τις θέσεις του κόμματός του, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε: «σε κάθε περιοχή, το παλιό σύστημα βρίσκει κάποιους υπαλλήλους για να πει ένα τέρας για το Ποτάμι. Να διασπείρει μια φήμη, να πει μια βλακεία για το Σταύρο. Σπαρταράει το παλιό σύστημα και βρίσκει πρόθυμους υπαλλήλους, οι οποίοι το εξυπηρετούν, να πει ένα ψέμα. Σε αυτή την κουβέντα εμείς δεν θέλουμε να συμμετέχουμε».