ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπακογιάννη: Παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία

Μπακογιάννη: Παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία

Θέση για τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ πήρε η πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάνη, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Ατιλίμ της Άγκυρας.

«Η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αυτό είναι απαράδεκτο» δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ αναφερόμενη στις κινήσεις του τουρκικού πλοίου Barbaros.

Η κ. Μπακογιάννη μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο νέο επικίνδυνο περιβάλλον ασφάλειας», τόνισε πως η Κύπρος είναι μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε. και πως: «Να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει, δεν μπορεί να αποτελεί σταθερή βάση οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης».

Η πρώην υπουργός άσκησε κριτική στις τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και απευθυνόμενη στους φοιτητές που ήταν και το ακροατήριό της, τις χαρακτήρισε αναχρονιστικές.

«Και την ώρα που απευθύνομαι σε εσάς, τη νέα γενιά της Τουρκίας, θέλω να κάνω μια προσωπική σημείωση, δηλώνοντας ότι αυτού του είδους η αντίδραση είναι αναχρονιστική. Ανήκει στο παρελθόν» είπε η βουλευτής της Ν.Δ.

Επιπλέον είπε ότι αν η Τουρκία ικανοποιήσει τα κριτήρια ένταξης στην Ε.Ε., τότε κανείς δεν θα έχει το δικαίωμα να της αρνηθεί να γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε., αλλά πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχει Ευρώπη à la carte.

Σε ερώτηση για την αντίδραση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, η κ. Μπακογιάννη την χαρακτήρισε απολύτως δικαιολογημένη λέγοντας πως «έτσι απαντάς στην παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας μέλους της Ε.Ε.».

«Το μήνυμά μου είναι σαφές: το να μην αποδέχεται κανείς την ύπαρξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μη ρεαλιστικό και αδιέξοδο» είπε η κ. Μπακογιάννη.