ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πόλεμος» Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα stress tests

«Πόλεμος» Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα stress tests

Αφού πρώτα… καμάρωσε για τα αποτελέσματα των stress tests που έβγαλαν… λάδι τις ελληνικές τράπεζες, κάνοντας λόγο για «τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους που έγινε ποτέ, διατηρώντας συγχρόνως ασφαλές το τραπεζικό σύστημα», η Νέα Δημοκρατία «άρπαξε» την ευκαιρία να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας ότι διανύουμε ανεπίσημη μεν, προεκλογική περίοδο δε… - Άμεση και «αιχμηρή» η απάντηση της Κουμουνδούρου.

Τα θετικά αποτελέσματα των stress tests καλλιέργησαν πρόσφορο έδαφος για τη ΝΔ να ανοίξει νέο μέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενη ότι με τις πολιτικές του Σαμαρά διασώθηκαν οι ελληνικές τράπεζες, ενώ αν είχαν εφαρμοστεί οι πολιτικές της Κουμουνδούρου θα είχε επέλθει καταστροφή.

«Μετά την επιτυχή αξιολόγηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αντιλαμβάνεται πια κανείς τι θα συνέβαινε αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να εφαρμόσει τις προτάσεις του», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κα Άννα Ασημακοπούλου, συμπληρώνοντας:

«Είπαν ότι θα πάρουν χρήματα από τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για να διαγράψουν τα χρέη προς τις τράπεζες, την ώρα που χρειάζονταν σχεδόν 80 δισ.
Είπαν ότι πρώτα πρέπει να σωθούν οι δανειολήπτες και μετά οι τράπεζες, την ώρα που η κυβέρνηση επιτυγχάνει και τα δύο, προχωρώντας στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους που έγινε ποτέ και διατηρώντας συγχρόνως ασφαλές το τραπεζικό μας σύστημα.

Μίλησαν για «σεισάχθεια», όταν το σχέδιό τους θα επιβάρυνε το δημόσιο χρέος, δηλαδή τους Έλληνες φορολογούμενους, με πάνω από 20 δις ευρώ.
Είπαν ότι θα θέσουν τις τράπεζες υπό «δημόσιο κοινωνικό έλεγχο», όταν αυτό συμβαίνει ήδη.

Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ίδρυση δυο-τριών νέων τραπεζών «ειδικού σκοπού», υποστηρίζοντας ότι για κάθε μια δεν χρειάζεται πάνω από 1 δις, όταν ήδη 25 ευρωπαϊκές τράπεζες παρουσιάζουν προβλήματα».

Η βουλευτής Ιωαννίνων, με την… πλάτη της ΕΚΤ, συνέχισε μάλιστα σε πιο καυστικό ύφος, ξεθάβοντας για τα καλά το τσεκούρι του πολέμου. Αφού κατηγόρησε λοιπόν ότι: «Έκαναν τα πάντα για να δυσφημήσουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο εξωτερικό, αποκαλώντας τις τράπεζές μας «ζόμπι» και βομβαρδίζοντας με ερωτήσεις τον κ. Ντράγκι. Απείλησαν θεούς και δαίμονες, στοχοποιώντας κάθε ενέργεια της κυβέρνησης για διασφάλιση των καταθέσεων, κατέληξε: «Προειδοποίησαν ότι οι τράπεζες θα εθνικοποιηθούν μονομερώς, απειλώντας ουσιαστικά την παρουσία της χώρας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και προεξοφλώντας την έξοδο της χώρας μας από την ΕΕ.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες γνωρίζουν ότι τίποτε δεν είναι διασφαλισμένο αν δεν είναι ασφαλείς οι καταθέσεις τους».

Μόνο που η κυρία Ασημακοπούλου ξέχασε την τραχιά πραγματικότητα που επιβάλλει η κυβέρνησή της, χρόνια τώρα, στον ταλαιπωρημένο ελληνικό λαό, ο οποίος δεν έχει πια καταθέσεις για να είναι ασφαλείς…

Ξέχασε ότι τις τράπεζες δεν τις διέσωσε η Συγγρού, ούτε βεβαίως το μέγαρο Μαξίμου, αλλά ο ελληνικός λαός που ακόμα χρηματοδοτεί και πληρώνει τα δανεικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων...

Όπως επίσης, η κυρία Ασημακοπούλου ξέχασε ότι τόσο η δική της κυβέρνηση, όσο και η κυβέρνηση Παπανδρέου πέρασαν με αριστοτεχνικό τρόπο το χρέος των τραπεζών από τα τοξικά ομόλογα μέσα στο δημόσιο χρέος της χώρας, με αποτέλεσμα να διασωθούν οι τράπεζες και να χρεοκοπήσει η χώρα...

ΣΥΡΙΖΑ: Ο χρόνος σας τελειώνει

Η αξιωματική αντιπολίτευση πάντως «σήκωσε το γάντι», κάνοντας λόγο για τρομολαγνεία και φτηνές επικοινωνιακές μπαρούφες, την ώρα που «ο χρόνος τους τελειώνει».

«Όταν στην κυβέρνηση δεν έχει απομείνει τίποτα άλλο παρά η τρομολαγνεία και οι φτηνές επικοινωνιακές μπαρούφες, όλοι αντιλαμβάνονται ότι ήδη μετράνε το χρόνο αντίστροφα», τονίζουν χαρακτηριστικά στην Κουμουνδούρου, συμπληρώνοντας: «Μέχρι τότε τους καλούμε να επιδείξουν την όποια σοβαρότητα τους έχει απομείνει και να μην δοκιμάζουν άλλο τη νοημοσύνη μας»…

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ δε δίστασε να εξαπολύσει δριμεία επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνηση με αφορμή τη νέα μνημονιακή συμφωνία.

Αφού τόνισε ότι αυτή «βαπτίζεται ως κανονικότητα και ως έξοδο από το μνημόνιο», καθιστά σαφές πως «οι δεσμεύσεις που περιέχει προς τους δανειστές και η επιτήρησή τους, συγκροτούν μια νέα μνημονιακή θηλιά λιτότητας στην οικονομία και την κοινωνία».

«Είναι ξεκάθαρο ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι τέλους το μνημονιακό έγκλημα. Με τις απολύσεις στο δημόσιο, τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, τη φορολογική αφαίμαξη των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών, τη διάλυση της δημόσιας υγείας και παιδείας», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας: «Σε αυτό το έγκλημα δεν θα βρουν συνένοχους. Μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή θα καταργήσει τα μνημόνια και θα διαπραγματευτεί τα συμφέροντα της χώρας».

Διαβάστε ακόμα:

Βενιζέλος: Ένα ακόμη βήμα για την έξοδο από το μνημόνιο