ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση «ανεπίσημα» ανησυχεί για το τέλος του Στρος Καν

Η κυβέρνηση «ανεπίσημα» ανησυχεί για το τέλος του Στρος Καν
Επισήμως η κυβέρνηση, τηρεί τακτική ίσων αποστάσεων για το σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης του «άτακτου» Ντομινίκ Στρος Καν...

Επισήμως η κυβέρνηση, τηρεί τακτική ίσων αποστάσεων για το σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης του «άτακτου» Ντομινίκ Στρος Καν. Ανεπισήμως όμως, ο προβληματισμός είναι μεγάλος. «Η Ελλάδα έχασε έναν πολύτιμο φίλο και σύμμαχο», είπε χαρακτηριστικά ένα από τα στενά στελέχη της πρωθυπουργικής ομάδας.

Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν προβληματισμένος και ανήσυχος από αυτή την εξέλιξη, παρά την ένταση που υπήρχε στις μεταξύ τους σχέσεις, λόγω των πρόσφατων αποκαλύψεων του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, περί μυστικών συνομιλιών για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, πριν ανακοινωθεί το Μνημόνιο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ήδη έχει ζητήσει από τους συμβούλους του να εξετάσουν και να τον ενημερώσουν άμεσα για το ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του Ντομινίκ Στρος καν, σε περίπτωση που τελικά αποπεμφθεί από την προεδρία του Δ.Ν.Τ., ώστε να ξέρει με «ποιόν θα μιλάει».

Για την κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες, ο Στρος Καν θεωρούταν υποστηρικτής της Ελλάδας, μιας και υποστήριξε θερμά το ελληνικό αίτημα δανεισμού αφενός σε όλες τις ισχυρές οικονομικά χώρες αλλά και αφετέρου, γιατί ενέκρινε, το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας που δόθηκε ποτέ σε χώρα με το μέγεθος και το εξωτερικό χρέος, όπως της δικής μας.

Παράλληλα όμως, υπήρχε και ένας ακόμα ισχυρός λόγος για τον οποίο η Αθήνα ευελπιστούσε στις καλές σχέσεις με τον Ντομινίκ Στρος Καν. Ήταν οι μεγάλες πιθανότητες που συγκέντρωνε να αναδειχθεί σε πρόεδρο της Γαλλίας στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, γεγονός που θα καθιστούσε πιο εύκολη τη συνεννόηση με την ηγεσία της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Πηγή:newscode.gr