ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φουλ επίθεση Ν.Δ. κατά κυβέρνησης

Φουλ επίθεση Ν.Δ. κατά κυβέρνησης
Μπορεί η ΝΔ να θεωρεί ότι ο κόσμος έχει αντιληφθεί το αδιέξοδο που προκαλεί το Μνημόνιο, ωστόσο η αποδόμηση της κυβερνητικής πολιτικής...

Μπορεί η ΝΔ να θεωρεί ότι ο κόσμος έχει αντιληφθεί το αδιέξοδο που προκαλεί το Μνημόνιο, ωστόσο η αποδόμηση της κυβερνητικής πολιτικής, σε συνδυασμό με την εξωτερίκευση των δικών της θέσεων, παραμένει διαρκές ζητούμενο.
Οι επτά δεκάδες των «γαλάζιων» τομεαρχών, έχουν πάρει από την πρώτη στιγμή ρητή εντολή να ελέγχουν στενά το κυβερνητικό έργο, τις δράσεις και τις αδράνειες, ώστε να ασκούν στοχευμένη και αποτελεσματική αντιπολίτευση.

Τα σημεία αιχμής
Τα θέματα στα οποία ωστόσο εστιάζει την κριτική της η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι αυτά που σχετίζονται άμεσα με τη ζωή των πολιτών και τα οποία απασχολούν την κοινή γνώμη, σε καθημερινή βάση.


o Οικονομία: H εφαρμογή της οικονομική πολιτικής, αποτελεί σίγουρα το υπ’ αριθμόν ένα σημείο κριτικής της ΝΔ. Από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος, ο Αντώνης Σαμαράς πήρε επ΄ ώμου τον κρίσιμο αυτόν τομέα τον οποίο γνωρίζει καλά τόσο με την ιδιότητά του ως οικονομολόγος, όσο και με την θητεία, κατά το παρελθόν, στην πλατεία Συντάγματος.
«Με μέτρα περιστολής ύψους 10,1% του ΑΕΠ, πέρσι, το 2010, το έλλειμμα μειώθηκε μόλις κατά 2,6%. Τα υπόλοιπα τα «έφαγε» η ύφεση. Τα τρία τέταρτα των θυσιών του ελληνικού λαού πήγαν χαμένες…. Αλλά και οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα το ομολογούν πλέον: Το 2010 το έλλειμμα ήταν 10,5% χωρίς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Το 2011 το προβλέπουν ξανά, εκεί κοντά στο 10%. Και το 2012, πόσο νομίζετε; Πάλι κοντά στο 10%, στο 9,5%», σημείωσε, μεταξύ άλλων, στην πρόσφατη ομιλία του στο Economist, καθώς αρέσκεται να μιλά με αριθμούς όταν θέλει να στηρίξει τις θέσεις του περί της οικονομίας.

o Θέματα Καθημερινότητας: Όσα ζητήματα απασχολούν την καθημερινότητα του πολίτη επίσης είναι ψηλά στην ατζέντα της Ν.Δ. Η ασφάλεια των πολιτών και οι μομφές προς την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι συχνές, με τελευταία την σκληρή κριτική προς την παρούσα ηγεσία, με αφορμή τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας και εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας. Η Ν.Δ. κάνει τακτικά λόγο για διάλυση των υπηρεσιών που οφείλεται σε κομματικούς λόγους και εστιάζει τις παρατηρήσεις της, πιέζοντας προς την επίλυση των προβλημάτων.

o Παιδεία: Tα θέματα που αφορούν στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση απασχολούν επίσης έντονα την «γαλάζια» παράταξη. Ο αρμόδιος τομεάρχης, Άρης Σπηλιωτόπουλος, κάνει συχνά λόγο για απαξίωση και υποβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας λόγω των άστοχων και επικίνδυνων ενεργειών της ηγεσίας του αρμοδίου Υπουργείου, ενώ, εσχάτως, στο επίκεντρο της κριτικής του κόμματος, σε επίπεδο κορυφής, βρέθηκε το «κοινωνικό πρόσωπο», του Υπουργείου Παιδείας, με τον κ. Γιάννη Μιχελάκη να αναφέρεται πολλάκις στο ζήτημα των περιορισμένων εξεταστικών κέντρων για άτομα με αναπηρίες, για την περίοδο των Πανελλαδικών.

o Υγεία: Aποτελούν δίχως αμφιβολία μια από τις ευαίσθητες χορδές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δεν έχει διστάσει να αποκαλέσει την κυβέρνηση ακόμη και «θεατή του θανάτου», κατά την περίοδο που ήταν και πάλι σε έξαρση εφέτος ο ιός της νέας γρίπης. Τα πολλά προβλήματα που το Υπουργείο Υγείας, αφήνει επί μακρόν άλυτα έχουν επισημάνει και στο newsbomb.gr, οι αρμόδιοι τομεάρχες του κόμματος, ιατροί και οι δυο στο επάγγελμα. «Ποία είναι η αξιοπιστία των διοικήσεων των νοσοκομείων; Ποιά είναι η επίλυση του ακανθώδους προβλήματος των εντατικών μονάδων; Ποια είναι η προοπτική του ΕΟΠΥ (Eθνικός Οργανισμός Παροχών Υγείας), που πρόσφατα ψηφίστηκε; Ποία είναι η προοπτική της οικονομίας των νοσηλευτικών μας μονάδων; Πού είναι οι διορισμοί που εξηγγέλθησαν; Πού είναι η πάταξη της διαφθοράς των νοσοκομείων; Και τόσα άλλα…», διερωτάται ο τομεάρχης της Ν.Δ. κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, αναφερόμενος στα έργα και τις ημέρες του Ανδρέα Λοβέρδου. «Δε δίνονται λύσεις σε σοβαρά ζητήματα «ετσιθελικά» που αφορούν την Υγεία των Ελλήνων και των Ελληνίδων», έχει τονίσει ο αναπληρωτής τομεάρχης, κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Λεκτική Αποδόμηση
Η Ν.Δ. επιχειρεί να καταστήσει σαφή όσα λέει, χρησιμοποιώντας συχνά ιδιαιτέρως σκληρή ρητορική. Η φράση «κυβερνητικό σκορποχώρι», αποτελεί πια το σύνθημα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως η οποία προσπαθεί σε δύο μόλις λέξεις να συμπυκνώσει τις κόντρες των υπουργών, τη διγλωσσία της κυβέρνησης, την μη επίτευξη των στόχων, τη διαρκή λήψη νέων μέτρων, τις γκάφες, τις παλινωδίες και όλα όσα καθημερινά γίνονται αντικείμενο του σχολιασμού της.
Η κριτική της μάλιστα λαμβάνει συχνά την μορφή προσωπικής επίθεσης. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή Σαμαρά: «Εγώ δεν είμαι Παπανδρέου», οι τοποθετήσεις του κ.Μιχελάκη για κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και η απόλυτη φρασεολογία που χρησιμοποιείται προκειμένου να αναδειχθεί η αποφασιστικότητα του κόμματος, όπως ότι «η ΝΔ δεν εκβιάζεται», για το ενδεχόμενο των εκλογών.

Αποδόμηση με προτάσεις
«Συν Αθηνά και χείρα κίνει…», σχολιάζουν στη Συγγρού, αφού ο Αντώνης Σαμαράς έχει διαμηνύσει πως δεν επιθυμεί να έρθει στη εξουσία στη λογική του ώριμου φρούτου. Η «αυτοδύναμη» επιστροφή του κόμματος στα ηνία της χώρας, επιθυμούν να γίνει χάριν της κατανόησης του «γαλάζιου» προγράμματος από το ευρύ κοινό. Για αυτό μάλιστα, αμέσως μετά το Ζάππειο ΙΙ, ο Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε περιοδείες, με πρώτο σταθμό τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να κάνει γνωστές τις θέσεις του κόμματός του.
Ο συνδυασμός της στενής παρακολούθησης των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, της ηχηρής λεκτικής τους αποδόμησης αλλά και της ύπαρξης αντιπροτάσεων-λύσεων, αποτελεί σύμφωνα με το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ, τον μόνο τρόπο προσέγγισης του δύσπιστου σήμερα και απαιτητικού εκλογικού σώματος, που έχει σε μεγάλο βαθμό απαξιώσει τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα.