ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για κακοστημένη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ μιλά ο Σταθάκης

Για κακοστημένη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ μιλά ο Σταθάκης

Τι λέει η BofAστους πελάτες της, τι είπε ο Σταθάκης και τι κατάλαβαν οι υπόλοιποι στο ακροατήριο

Ένα e-mail και μια έκθεση της BofA για τις κυβερνητικές προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, έστρεψαν στο Λονδίνο την προσοχή όπου μια ενημερωτική συνάντηση εκπροσώπων funds από τους κ.κ. Σταθάκη και Μηλιό προκάλεσαν εξαιρετικά αρνητικά σχόλια από αναλυτές των αγορών και προφανώς έντονες αντιδράσεις των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή.

Ένα e-mail που προέρχεται από τον εκπρόσωπο του hedge fund Capital, Joerg Sponer, περιέγραφε ως καταστροφικό το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος αμφισβήτησε τη συμμετοχή του συγκεκριμένου στελέχους σε πάνελ ενημέρωσης funds στο Λονδίνο.

Ο συντάκτης Joerg Sponer χαρακτήριζε «ανέκδοτο» το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμιζε ότι «όσοι βγήκαν από τις συναντήσεις με τους κ.κ. Σταθάκη και Μηλιό, θέλουν να πουλήσουν τα πάντα στην Ελλάδα». Επίσης ότι τυχόν αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ θα επιφέρει φαινόμενα αντίστοιχα με τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο (Βank run, περιορισμούς στις καταθέσεις).

Σύμφωνα με τον Joerg Sponer, αν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν τόσο σοβαροί την ώρα που συνομιλούσαν θα νόμιζε ότι βρισκόταν σε φαρσοκωμωδία στο θέατρο. Εκτιμούσε επίσης ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει το χάος ενώ είναι χειρότερο και από αυτό των κομμουνιστών.

Τα σημεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που επισημαίνονται στο mail:

• Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους
• Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος, φαγητού, στέγης, υγειονομικής περίθαλψης)
• Αυξήσεις αποδοχών για όλους με κατώτατο μηνιαίο μισθό τα 750 ευρώ (επιστροφή στους 14 μισθούς) και 750 ευρώ (για 13 μήνες) για τους συνταξιούχους.
• Προσλήψεις χιλιάδων υπαλλήλων στο δημόσιο.
• Επιδίωξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1% (4,5% απαιτεί η τρόϊκα). Αντιμετώπιση της παραοικονομίας, κατάργηση φόρων στα ακίνητα (κόστος 2 δισ. ευρώ), περικοπή όλων των άλλων φόρων κατά 20%. Εξαιρούνται τα υψηλά εισοδήματα.

Αντιδρώντας ο κ. Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι «το email σχετικά με το κλίμα στις συναντήσεις που είχα αυτές τις μέρες με επενδυτές δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλέον ένα διεθνές ακροατήριο το οποίο αντιλαμβάνεται ότι είναι απαραίτητη μια συνολική λύση που θα καθιστά το χρέος βιώσιμο προκειμένου να επανακάμψει η ελληνική οικονομία με συνθήκες κοινωνικής συνοχής».

Κατά τον εκπρόσωπο του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, υπάρχουν στη διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ πληροφορίες και ενδείξεις ότι πρόκειται για κατασκευασμένο mail από κυβερνητικούς και τραπεζικούς κύκλους.

Την ίδια ώρα έκθεση της Bank of America/Merill Lynch που στάλθηκε στους πελάτες της μετά τις επαφές που είχαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης και ο Ι.Μηλιός στο Λονδίνο, περιγράφει την εκτίμησή της για όσα ειπώθηκαν μιλώντας για έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου.

Ειδικότερα σημειώνεται:

«Αναμένεται πολύ μεγαλύτερη μεταβλητότητα στους επόμενους μήνες για την Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μακριά από την τρόικα και το τρέχον πρόγραμμα. Ακόμη κι αν τελικά βρουν μια μέση λύση, αυτό θα μπορούσε να προκύψει μετά από σχεδόν ολόκληρο το 2015, με τα ρίσκα να συσσωρεύονται στο μεταξύ. Η Ελλάδα είναι πιθανό να έχει πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο και ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό 4%-6%».

mail

Μεταφέροντας ο συντάκτης της έκθεσης τα λόγια του Γιώργου Σταθάκη επισημαίνει:

- Είναι πρόθυμοι να διαπραγματευτούν ένα πρόγραμμα με τους ευρωπαίους εταίρους τους και θα διακόψουν το πρόγραμμα του ΔΝΤ.
- Το πρόγραμμα που θα διαπραγματευτούν συμπεριλαμβάνει αίτημα αναδιάρθρωσης των δανείων του επισήμου τομέα (OSI). Θεωρούν ιδανικό ένα haircut, αλλά ως πρώτο βήμα θεωρούν την παράταση του χρόνου αποπληρωμής. Η ΕΚΤ πρέπει να μετακυλήσει τα ελληνικά ομόλογα στον ισολογισμό της.

- Δεν θα σταματήσουν να εξυπηρετούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Δεν θα υπάρξει άλλο haircut για τον ιδιωτικό τομέα (PSI).

- Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ.

- Δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις.

- Περιμένουν από τους δανειστές της τρόικα να αναθεωρήσουν τον, μη ρεαλιστικό, στόχο ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ στα επόμενα δέκα χρόνια.

- Θα βρούν τα λεφτά από την αναδιάρθρωση του χρέους του επίσημου τομέα, τις αγορές, τη μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Κεντρικής Τράπεζας.

- Δεν υπάρχει Σχέδιο Β ή τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να το αποκαλύψει πριν τις εκλογές. Ο κ. Σταθάκης παρά τις πολλές πιέσεις και υποθετικές ερωτήσεις απέφυγε να αναφέρει εναλλακτικές. Υποστήριξε μόνον ότι το Σχέδιο Β είναι αυτό που είχε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και δεν δούλεψε.

mailpoints

- Θα αντιστρέψουν ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην αγορά εργασίας: Θα επαναφέρουν τις συλλογικές μισθολογικές διαπραγματεύσεις.

- Θα δημιουργήσουν ένα πιο προοδευτικό φορολογικό σύστημα και θα εστιάσουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι τα παραδοσιακά κόμματα δεν έχουν την πολιτική βούληση να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή καθώς είναι εγκλωβισμένα από κατεστημένα συμφέροντα.

- Θα αναγκάσουν τις τράπεζες να επεκτείνουν τη ρευστότητα στην οικονομία. Το κράτος είναι μέτοχος πλειοψηφίας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και μπορεί να επηρεάσει την συμπεριφορά τους. Τα τελευταία μέτρα της ΕΚΤ παρέχουν σημαντικά ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Και οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και έχουν περάσει τα stress tests της ΕΚΤ. Θα πρέπει να αρχίσουν να υποστηρίζουν την οικονομία και η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτό θα γίνει.

- Ο κ. Σταθάκης ήταν πολύ σίγουρος ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 22 Μαρτίου του 2015. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα απέφευγε της εκλογές μόνο αν η τρόικα τους έδινε ότι ζητούσαν, κάτι που είναι μάλλον απίθανο. Το αντίθετο μάλιστα, ήταν μάλλον έκπληκτος από την σκληρή στάση της τρόικας στις τελευταίες διαπραγματεύσεις.

- Ήταν επίσης πολύ σίγουρος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει στις εκλογές και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι σε θέση να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά παραδέχτηκε ότι είναι πιθανός ένας συνασπισμός με άλλα κόμματα (Ποτάμι και ΠαΣοΚ).

- Ανέφερε ότι μια συμφωνία της σημερινής κυβέρνησης με την τρόικα μπορεί να διευκολύνει τον ΣΥΡΙΖΑ, να κερδίσει χρόνο για να διαπραγματευτεί μια αναδιάρθρωση των επίσημων δανείων και βοήθεια από την ΕΚΤ με την τρόικα στη συνέχεια. Από την άλλη, εάν η σημερινή κυβέρνηση δεν πετύχει να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα, οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά, οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν σίγουρα και αυτό θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να διαπραγματευτεί υπό πίεση, κάτι που δεν θα είναι δικό τους σφάλμα.

-Στις ερωταπαντήσεις οι περισσότεροι πελάτες υποστήριξαν ότι δεν μπορούσαν να δουν, πώς η υπόλοιπη Ευρώπη και ακόμα περισσότερο η ΕΚΤ θα υποχωρούσε και θα ικανοποιούσε τις επιθυμίες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε σεβαστεί τους συμφωνημένους στόχους του τρέχοντος προγράμματος. Ορισμένοι υποστήριξαν ότι οι Ευρωπαίοι μπορεί να είναι σκληροί με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λόγω των ανησυχιών για τους Podemos στην Ισπανία (Η Ισπανία έχει εκλογές το Νοέμβριο και το ακραίο αριστερό κόμμα Podemos προηγείται στις δημοσκοπήσεις). Δεν μπορούσαν να δουν διαπραγματευτική ισχύ στην Ελλάδα. Ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι υπάρχει αμοιβαίο όφελος να στηριχθεί η Ελλάδα, το τρέχον πρόγραμμα προφανώς δεν λειτουργεί και οι διαπραγματεύσεις θα οδηγούσαν σε μια πιο ρεαλιστική λύση που θα ωφελήσει τους πάντες.

Σχετικές ειδήσεις