ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοικτό το ενδεχόμενο εκλογής ΠτΔ πριν από τα Χριστούγεννα

Ανοικτό το ενδεχόμενο εκλογής ΠτΔ πριν από τα Χριστούγεννα

Τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που αποφασιστεί μεγάλη παράταση - Κρίσιμο το σημερινό Eurogroup - Ισχυρό το ενδεχόμενο η Βουλή να παραμείνει ανοικτή και στις γιορτές.

Εάν οι αποφάσεις στο σημερινό Eurogroup δεν είναι οι επιθυμητές για την ελληνική κυβέρνηση, τότε οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν η παράταση αγγίξει τους τρεις ή τους έξι μήνες τα πράγματα δυσκολεύουν.

Με δεδομένη τη μέχρι σήμερα απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην δεχθεί τόσο μεγάλη παράταση, το plan B είναι να εκλεγεί Πρόεδρος ακόμα και πριν από τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης με τον οποίο συνομίλησε το Newsbomb.gr, ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει ήδη εισηγηθεί στον Αντώνη Σαμαρά να επισπευσθούν οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου ακόμα και μέσα στα Χριστούγεννα.

Η πρόταση δηλαδή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, την οποία φαίνεται να εξετάζουν πολύ σοβαρά στο Μαξίμου είναι να μην κλείσει καθόλου η Βουλή και να πάμε ακόμα και την επόμενη εβδομάδα σε ψηφοφορίες για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού είναι εμφανές πως οι δανειστές θεωρούν ως Νο 1 πρόβλημα το πολιτικό.

Oι τελευταίες πληροφορίες γύρω από τη διαβούλευση αναφέρουν ότι οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης κινούνται προς την κατεύθυνση να κερδιθεί μια μικρή παράταση του προγράμματος προκειμένου να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα με την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σήμερα 8/12/2014 θα κριθούν πολλά στο Eurogroup

Το στίγμα των προθέσεων του Βερολίνου το έδωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος από τις Βρυξέλλες δήλωσε: «Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον χρόνο για να εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί». Ο ίδιος πάντως έσπευσε να πει ότι «η χώρα είναι στο σωστό δρόμο».

Είναι προφανές ότι οι δανειστές επιθυμούν να «κλείσει» γρήγορα μια συμφωνία που θα δεσμεύσει και την επόμενη κυβέρνηση, αν και εφόσον διενεργηθούν πρόωρες εκλογές.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας κατά 6 μήνες, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε στο Reuters. Ωστόσο η Αθήνα εμφανίζεται αποφασισμένη να μην συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο, παρά σε μία παράταση ολίγων εβδομάδων ή έστω τριών μηνών.

Επί της ουσίας η ελληνική πλευρά ζητά μια μικρή παράταση μερικών εβδομάδων, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η παράταση δεν θα είναι διαχειρίσιμη.

Το κακό είναι ότι μια παράταση μικρής χρονικής διάρκειας προϋποθέτει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα «υποκύψει» σε ποσοστό πάνω από 90% των αιτημάτων της τρόικας.

Αν η κυβέρνηση αρνηθεί να εφαρμόσει τα μέτρα που έστειλε η τρόικα μέσω των mail, τότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη μια μεγαλύτερη παράταση που ίσως και να ξεπερνά τους έξι μήνες.

Θεωρητικά, όλα τα παραπάνω θα πρέπει να έχουν «κλείσει» μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου για να μπορέσουν και τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια να εγκρίνουν τις αλλαγές στο πρόγραμμα.

Σχετικές ειδήσεις