ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικό «μνημόνιο» από την τρόικα

Πολιτικό «μνημόνιο» από την τρόικα

Σπαζοκεφαλιά ή απλοϊκός σχεδιασμός, η στρατηγική των δανειστών και της συγκυβέρνησης που αποκαλύφθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, οδηγεί τη χώρα σε εκλογές και μια νέα φάση σχέσεων με τους δανειστές.

Του Βασίλη Βασιλοπουλου

Τα όσα ανακοινώθηκαν δείχνουν ότι είναι βέβαιοι για την αδυναμία εκλογής ΠτΔ και ελίσσονται, είτε για να βρουν τους 180, είτε για να προκαλέσουν συρρίκνωση των δυνατοτήτων της επόμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τακτική των δανειστών να βάλουν μπροστά τους τον επόμενο πολιτικό ηγέτη της Ελλάδας πριν τη συμφωνία είναι εξηγήσιμη ακόμη και στον τελευταίο Έλληνα που έχει μάθει από την τρόικα το τι εστί δόλος σε ουκ ολίγες περιπτώσεις.

Η απελπισμένη κυβέρνηση συμμαχίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ όμως, επιχειρεί απλώς να διασωθεί λίγους μήνες στην εξουσία, θυσιάζοντας τους βουλευτές της. Στη νέα εκδοχή των σχεδίων των κκ Σαμαρά και Βενιζέλου, οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να δώσουν παράταση ζωής στη συγκυβέρνηση, χωρίς να έχουν χρεωθεί και τα σκληρά μέτρα, τα οποία ωστόσο θα τους ζητηθεί να το πράξουν στη συνέχεια. Ελπίζουν έτσι ότι θα συγκεντρώσουν 180 εθελοντές από τη συμπολίτευση, τη ΔΗΜΑΡ, τους ανεξάρτητους και δεξιότερα.

Σε κάθε περίπτωση, οι τακτικισμοί αυτοί στοχεύουν και πιο μακριά. Οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ, έχοντας κρατήσει τη χρηματοδότηση για τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, διπλασιάζουν την πίεση μειώνοντας τον χρόνο ανάμεσα σε μια συμφωνία (η δίμηνη παράταση και όλα τα συναφή δεν είναι συμφωνία αλλά διαχείριση της συγκυρίας) και την πληρωμή σχετικών τοκοχρεωλυσίων από την Ελλάδα.

Το ισοζύγιο που προκύπτει είναι ασφαλώς αρνητικό και φαίνεται να θεωρούν (με βάση τη στροφή από την πίεση να κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 8/12, στην άνεση παράτασης) ότι οι αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα εκβιάσουν και την πιθανή επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να υποκλιθεί στις επιταγές τους.

Αυτό το επιδιώκουν οι δανειστές σχεδόν με μια αυτάρεσκη ιδεοληψία, ότι είναι σε θέση το διευθυντήριο των Βρυξελλών να δαμάζει από κομμουνιστές έως και φιλελεύθερους ηγέτες που σηκώνουν ανάστημα. Ίσως αυτό να είναι πάντα και το πρώτιστο μέλημά τους.

Σε ό,τι αφορά στους εκτελεστές του σχεδίου αυτού στο εσωτερικό, εδώ και μήνες «παρηγορούν» τους μηχανισμούς τους με σενάρια μικρή παρένθεσης ΣΥΡΙΖΑ και επιστροφής τους σύντομα στην εξουσία.

Θεωρούν ότι με το νέο στρατηγικό σχεδιασμό τον οποίο συμφώνησαν με τον κ. Σόϊμπλε, ότι εάν δεν βρουν τους 180, θα ρίξουν τις ευθύνες στην Αντιπολίτευση για τις πρόωρες εκλογές, τη θύελλα των αγορών και τις δραματικές απαιτήσεις της Τρόικας.

Μόνον που ομολογούν έτσι ότι αυτοί που δεν ήθελαν την τρόικα στην Αθήνα ήταν οι ίδιοι. Δηλαδή ήταν αυτοί που κωλυσιεργούσαν για να μην συμφωνήσουν στο νέο πακέτο μέτρων για να διευκολυνθούν στους μικροπολιτικούς τους σχεδιασμούς.

Σχετικές ειδήσεις