ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς και Τσίπρας είναι το ίδιο για τους δανειστές

Σαμαράς και Τσίπρας είναι το ίδιο για τους δανειστές

Ανησυχούν, πράγματι, οι εταίροι μας μήπως εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την «αιφνιδιαστική» πρωτοβουλία Σαμαρά να επισπεύσει τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας;

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Ακούμε τον κ. Σαμαρά κάθε τρεις και λίγο να καταστροφολογεί, επιχειρώντας να φοβίσει τους πολίτες με την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές που θα γίνουν εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και για Grexit μίλησε, και για κατάρρευση της χώρας μίλησε, και για πολύ χειρότερες μέρες μίλησε. Αυτά, ο κ. Σαμαράς.

Διότι οι δανειστές μας, που ως γνωστόν θέλουν να πάρουν τα λεφτά τους και να μην διαταράξουμε την Ευρωζώνη με μια πιθανή αποχώρησή μας, δεν είδα να κάνουν την παραμικρή κίνηση. Μια δήλωση μόνο έκανε ο κ. Γιούνκερ, και μάλιστα τόσο άτσαλη που προκάλεσε το αντίθετο αποτέλεσμα από εκείνο που προσδοκούσαν οι κυβερνητικοί παράγοντες.

Μιλώντας χθες με έναν από αυτούς, μου έλεγε ότι ανέμενε πολύ μεγαλύτερη αντίδραση από την πλευρά των δανειστών στις πρωτοβουλίες Σαμαρά. «Θυμήσου», πρόσθεσε, «πώς ξεσηκώθηκαν οι εταίροι μας μόλις ο Παπανδρέου μίλησε για δημοψήφισμα στα τέλη του 2011. Όχι μόνο αντέδρασαν, αλλά με συνοπτικές διαδικασίες τον σχόλασαν». «Κι αυτό τι σημαίνει για το σήμερα;», ρώτησα, για να λάβω την εξής απάντηση: «Ότι οι εποχές που είχαν τον Σαμαρά στα 'ώπα- ώπα' πέρασαν ανεπιστρεπτί. Τώρα βλέπουν ότι η απροθυμία του να κάνει σοβαρές μεταρρυθμίσεις έχει οδηγήσει τις συζητήσεις με την τρόικα σε αδιέξοδο. Τώρα πια ο Σαμαράς τους είναι πρόβλημα, και δεν τους νοιάζει αν θα συνομιλούν με το πρόβλημα Σαμαράς ή με το πρόβλημα Τσίπρας. Εάν προτιμούσαν τον Σαμαρά, θα κινούσαν γη και ουρανό, όπως έκαναν στα τέλη του 2011, για να έχουν συνομιλητή αυτόν που προτιμούν. Αλλά για τους δανειστές μας, Σαμαράς και Τσίπρας είναι το ίδιο».

Σχετικές ειδήσεις