ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τα «φιλέτα» οι αποκρατικοποιήσεις

Από τα «φιλέτα» οι αποκρατικοποιήσεις
Τι αποφάσισε στη μαραθώνια συνεδρίασή του το υπουργικό - Άγρια κόντρα Βενιζέλου - Παπακωνσταντίνου

Ο ΟΤΕ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, η ΕΥΑΘ, ο ΟΠΑΠ, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ΕΛΠΑ, οι άδειες κινητής τηλεφωνίας, το Καζίνο Πάρνηθας και μέρος του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού είναι τα «φιλέτα» του Δημοσίου που η κυβέρνηση ενέταξε στο πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων που θα υλοποιηθεί το 2011.

Επίσης, την ίδια χρονιά προβλέπεται ότι θα αποκρατικοποιηθούν τα Κρατικά Λαχεία, η ΔΕΠΑ, η ΛΑΡΚΟ, ο ΟΔΙΕ, η ΕΑΣ και τα κρατικά λαχεία.

Επίσης, το 2012 το δεύτερο κύμα αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνει την ΕΓΝΑΤΙΑ οδό, τα ΕΛΤΑ, την Αγροτική Τράπεζα και μέρος του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», λιμένες, την ΕΥΔΑΠ, τα ΕΛΒΟ, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τη ΔΕΗ, τους Ελληνικούς Αυτοκινητοδρόμους, τα Περιφερειακά Αεροδρόμια, ακίνητη περιουσία και το ψηφιακό φάσμα.

Εντός δεκαημέρου, αναμένεται ότι θα εξειδικευτεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, η κατάθεση του οποίου στη Βουλή θα γίνει στις αρχές Ιουνίου.

Έσοδα 3,5-5,5 δισ. ευρώ το 2011 και 4-6 δισ. ευρώ το 2012

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, η κυβέρνηση για το 2011 αναμένει έσοδα από 3,5 δισ. ευρώ μέχρι 5,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2012, το ποσό διαμορφώνεται από 4 δισ. ευρώ μέχρι 6 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, κατά το 2011 θα πωληθεί ποσοστό μέχρι και 16% στον ΟΤΕ, μέχρι 34% στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Επίσης, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 θα πωληθεί ποσοστό μέχρι και 34% στον ΟΠΑΠ, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του ίδιου έτους, θα πωληθεί ποσοστό μέχρι και 17% της ΔΕΗ.

Μέχρι τέλη Ιουνίου ο ορισμός των συμβούλων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, μετά τη λήξη του υπουργικού ανακοίνωσε ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχει οριστικοποιηθεί η διαδικασία επιλογής συμβούλων αποκρατικοποιήσεων. Παράλληλα, η κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα συστήσει ειδικό φορέα του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας, με ειδικά χαρτοφυλάκια για την κινητή και την ακίνητη περιουσία. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα θα επεκταθεί με την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους ελεγκτές της τρόικας.

Επίσης, ο κ. Πεταλωτής προανήγγειλε τη μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, τη συνένωση φορέων και υπηρεσιών, την αλλαγή ως προς τις κοινωνικές δαπάνες και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Παράλληλα, το 2011 θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα άνω των 6 δις. ευρώ, ενώ το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015 προβλέπει παρεμβάσεις ύψους περίπου 22 δισ. ευρώ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, μετά τη λήξη του υπουργικού ανακοίνωσε ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχει οριστικοποιηθεί η διαδικασία επιλογής συμβούλων αποκρατικοποιήσεων. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα συστήσει ειδικό φορέα του ταμείου δημόσιας περιουσίας, το οποίο θα αναλάβει την ευθύνη του εγχειρήματος. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα θα επεκταθεί με την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους ελεγκτές της τρόικας.

Επίσης, ο κ. Πεταλωτής προανήγγειλε τη μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, τη συνένωση φορέων και υπηρεσιών, την αλλαγή ως προς τις κοινωνικές δαπάνες και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Κόντρες και διαπληκτισμοί στο υπουργικό συμβούλιο

Με ένταση, αιχμές κατά του οικονομικού επιτελείου και διαπληκτισμούς ολοκληρώθηκε η μαραθώνια, κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με τα διαλυτικά φαινόμενα στο εσωτερικό της κυβέρνησης να κάνουν για άλλη μια φορά έντονη την παρουσία τους.

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η νέα, ανοιχτή κόντρα του υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Βενιζέλος άφησε αιχμές κατά του οικονομικού επιτελείου, κάνοντας λόγο για «αλαζονική συμπεριφορά στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας», ενώ διαπίστωσε ότι «είμαστε σε δημοσιονομική κατοχή».

Η φράση αυτή προκάλεσε την έντονη δυσφορία του κ. Παπακωνσταντίνου. «Δεν το δέχομαι αυτό» απάντησε, με τον κ. Βενιζέλο να αναγκάζεται για άλλη μια φορά να προχωρήσει σε διευκρινήσεις. «Με τον όρο αυτό δεν εννοώ την τρόικα αλλά τις οικονομικές συνθήκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα», ανέφερε, εκτιμώντας ότι μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου, η κυβέρνηση πολλές φορές θα πρέπει να προσφύγει σε διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Το επεισόδιο έληξε, με τον Γ. Παπακωνσταντίνου να χτυπάει το χέρι του στο τραπέζι!

«Ανόρεχτες μάχες οπισθοφυλακής»

Για «ανόρεχτες μάχες οπισθοφυλακής» που παρατηρούνται στο εσωτερικό της κυβέρνησης έκανε λόγο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που προειδοποίησε και για τον κίνδυνο έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Ρέππας καυτηρίασε τα έντονα φαινόμενα δυσλειτουργίας και ασυνεννοησίας που επικρατούν στην κυβέρνηση επισημαίνοντας τόνισε ότι «Θα πρέπει να έχουμε κοινή γλώσσα και έξω και μέσα».

Ζήτημα πολιτικής επιβίωσης έθεσε ο Κώστας Σκανδαλίδης. «Δεν μπορεί να αντέξει κανένας αν αγγίξουμε συνταγματικά κατοχυρωμένα θέματα πολιτικής κυριαρχίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Γίναμε το πρόβλημα ενώ είμαστε η λύση του προβλήματος» ανέφερε προβληματισμένος ο Γιάννης Ραγκούσης, ενώ η Λούκα Κατσέλη υποστήριξε ότι «θα πρέπει να είμαστε όλοι στις επάλξεις.


Διαβάστε επίσης:

Σε βαρύ κλίμα το Υπουργικό