ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κι ο Γιόσκα Φίσερ έχει άποψη για την ψήφο μας!

Κι ο Γιόσκα Φίσερ έχει άποψη για την ψήφο μας!

Πολλές φορτούνες για την Ευρώπη, ειδικότερα για τη Γαλλία και την Ιταλία βλέπει ο Γερμανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Γόσκα Φίσερ, εάν οι Έλληνες δεν ψηφίσουμε... σωστά. Ο ίδιος ο Φίσερ παλαιότερα έλεγε για τον Αλέξη Τσίπρα, ότι είναι επικίνδυνος...

Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα σημαίνουν μεγάλο κίνδυνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Ιταλία και η Γαλλία θα μπορούσαν να «μολυνθούν» οικονομικά, η Ένωση να περιέλθει πολιτικά σε τρικυμία και οι μόνοι κερδισμένοι να είναι οι εθνικιστές σε όλες τις χώρες. Αυτά γράφει, μεταξύ άλλων, ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, στον υπότιτλο σημερινού εκτενούς άρθρου του, με τίτλο «Ελληνικός πυρετός, ευρωπαϊκή ασθένεια», στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».

Όπως γράφει ο Φίσερ, ενόψει της προφανούς ανικανότητας του Eurogroup να τερματίσει την πολυετή κρίση ή τουλάχιστον να ανοίξει κάτι σαν προοπτική ανάπτυξης, πέρα από τελετουργικές εκκλήσεις για εξοικονόμηση και πέρα από μια σκληρή πολιτική λιτότητας, δεν θα πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός πως σε πολλές χώρες- μέλη της ΕΕ φτάνει στο τέλος της η υπομονή με την πολιτική λιτότητας και από το χώρο της πολιτικής απειλείται μεγάλο κακό.

Αφορμή για κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελέσει εκ νέου η Ελλάδα, υποστηρίζει ο πολιτικός των Γερμανών Πρασίνων και προσθέτει πως στις πρόωρες εκλογές υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος να εκλεγούν οι αριστεροί σοσιαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα πρέπει ή να πράξει μια γιγαντιαία εκλογική απάτη ή τουλάχιστον να επιμείνει σε εκ νέου διαπραγμάτευση των όρων αποπληρωμής με την τρόικα, και, εάν αυτές αποτύχουν, να αναλάβει την ευθύνη για μονομερείς ενέργειες και συνέπειες.

Ωστόσο, όπως γράφει ο Φίσερ, νέες διαπραγματεύσεις έπειτα από μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και πιο χαλαροί όροι αποπληρωμής θα οδηγήσουν σε ένα προβλέψιμο φαινόμενο χιονοστιβάδας στη νότια ζώνη κρίσης της ΕΕ και στη Γαλλία, που θα σαρώσει την έως τώρα πολιτική λιτότητας και θα προκαλέσει εκ νέου μια πλήρη ανάφλεξη της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον Φίσερ, η ίδια η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για να αποτελέσει έναν πραγματικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη, ακόμη και αν κανείς δύσκολα μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις των χρηματαγορών σε μια τέτοια κρίση.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αθήνα θα μπορούσε να είναι το έναυσμα για μια πολιτική κρίση, η οποία απειλεί να επεκταθεί μετά στην Ιταλία και με καθυστέρηση και στη Γαλλία, δύο χώρες που είναι η δεύτερη και η τρίτη σε μέγεθος εθνικές οικονομίες στην Ευρωζώνη.

Ακόμη και αν στην Αθήνα συμβεί θαύμα και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίσει τις πρόωρες εκλογές, τότε αυτό απλώς θα καθυστερούσε (σ.σ. δεν θα εξαφάνιζε) τον κίνδυνο μιας κρίσης που θα προκληθεί από την πολιτική, καθώς και στην Ιταλία διαφαίνεται επίσης θύελλα που δεν ανάγεται πλέον μόνον στην πολιτική λιτότητας, αλλά στρέφεται επίσης και ενάντια στο ίδιο το ευρώ, ενώ πίσω από την Ιταλία έρχεται ως απειλή η γαλλική κρίση, προσθέτει ο Γιόσκα Φίσερ.

Επιπλέον, όπως σημειώνει, πέραν αυτού διαγράφεται μια διένεξη θεμελιωδών αρχών με τη Γερμανία σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία στην Γερμανία διαμορφώνεται μια δεξιά αντιευρωπαική και γερμανοεθνικιστική δύναμη στα Κοινοβούλια και στους δρόμους, η οποία θα περιορίσει σημαντικά τα περιθώρια του Βερολίνου για έναν συμβιβασμό. Αυτή η διένεξη, που εξελίσσεται σε μια γερμανο-ιταλική και, ακόμη χειρότερα, σε μια γερμανο-γαλλική, είναι πολύ επικίνδυνη διότι δεν απειλεί τη βασική δομή μόνον της Ευρωζώνης, αλλά ολόκληρης της ΕΕ, περιέχοντας πάρα πολύ πολιτική εκρηκτική ύλη.

Ο Γιόσκα Φίσερ παρατηρεί πως η κρίση της Ευρωζώνης και η σημειούμενη εξ αρχής άρνηση πραγματικών ευρωπαικών λύσεων στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, συνέβαλαν ιδιαίτερα σοβαρά στην αναβίωση του εθνικισμού εντός της ΕΕ, και αυτή την τάση επιστροφής του εθνικισμού έδειξε το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών του 2014, κατά τις οποίες ξενοφοβικά, αντιευρωπαικά και εθνικιστικά κόμματα, είχαν πολύ καλές επιδόσεις, με την τάση αυτή να είναι αδιάκοπη.

Όπως σημειώνει, η εξέλιξη αυτή είναι ακόμη πιο παράδοξη καθώς συμβαίνει τη στιγμή που θεωρείται ως γεγονός πως κανένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη ή θα αντιμετωπίσει στο μέλλον, δεν μπορεί να λυθεί καλύτερα παρά εντός της ΕΕ και σε ένα στέρεο πολιτικό κοινοτικό πλαίσιο, και όχι μόνον σε εθνικό επίπεδο.

Σχετικές ειδήσεις