ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Die Welt: Ενδεχόμενο Grexit δεν θα ήταν ακίνδυνο

Die Welt: Ενδεχόμενο Grexit δεν θα ήταν ακίνδυνο

Απάντηση σε προηγούμενα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου δίνει άρθρο της Die Welt που διαβλέπει κινδύνους από ενδεχόμενο Grexit.

«Οι Έλληνες βρίσκονται σε θέση ισχύος», είναι ο τίτλος σχολίου που αναρτάται στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», με θέμα το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Στην ουσία πρόκειται για απάντηση στο δημοσίευμα του περιοδικού «Spiegel» για αλλαγή στάσης της γερμανικής κυβέρνησης που θεωρεί πλέον διαχειρίσιμη μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

«Όποιος θεωρεί αδιάφορη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ας λάβει την προειδοποίηση: Ένα «Grexit» δεν θα ήταν ακίνδυνο. Οι Έλληνες το γνωρίζουν και έχουν γερά νεύρα. Ένα κούρεμα χρέους γίνεται πιθανό», αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει ότι το Βερολίνο «κραδαίνει το μεγάλο ραβδί».

«Λέγεται τώρα ότι η Ευρωζώνη θα άντεχε μια έξοδο της Ελλάδας. Mια τέτοια έξοδος θα ήταν μάλιστα αναπόφευκτη, σε περίπτωση που ο αρχηγός του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ερχόταν στην εξουσία και χαλάρωνε ακόμη περισσότερο την πορεία λιτότητας των Ελλήνων.

Με αυτό το απειλητικό σενάριο από το δημιουργικό τμήμα της βερολινέζικης υπουργικής γραφειοκρατίας η γερμανική κυβέρνηση ανακατεύεται εμμέσως στον ελληνικό προεκλογικό αγώνα», για να σημειώσει ότι κάτι τέτοιο «είναι πολύ ριψοκίνδυνο και λάθος».

Γιατί; «Κατ' αρχάς αυτή η απειλή μπορεί να ενισχύσει την δυσαρέσκεια στην Ελλάδα για 'τους Γερμανούς' και να γίνει έτσι μια προεκλογική βοήθεια για τον Τσίπρα.

Έπειτα, σε περίπτωση που η καγκελάριος Μέρκελ συνείσει και τις επόμενες μέρες αυτή την τακτική θα μπορούσε αυτό να επιδεινώσει την οικονομική αβεβαιότητα στην Ελλάδα και στην χειρότερη περίπτωση να οδηγήσει σε ένα «bank run».
Επιπλέον, οι ελίτ της ελληνικής πολιτικής θα μπορούσαν να θεωρήσουν την απειλή της Μέρκελ ως καθαρή μπλόφα και να αυξήσουν από τη δική τους πλευρά την πίεση στους διασώστες Ευρωπαίους», αναφέρει ο αρθρογράφος.

«Η απειλή από το Βερολίνo θα ήταν λοιπόν εφαρμόσιμη», συνεχίζει ο συντάκτης και υποστηρίζει ότι οι κίνδυνοι μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι τόσο εύκολο να υπολογιστούν όσο πιστεύει η γερμανική κυβέρνηση, καθώς, όπως επισημαίνει, η ομπρέλα διάσωσης της ΕΕ δεν αποτελεί εγγύηση για την σταθερότητα, περιορίζει ωστόσο τον κίνδυνο μιας επίδρασης-ντόμινο.

Στο τέλος επισημαίνεται ο κίνδυνος να μετατοπιστεί το βάρος και στο στόχαστρο των αγορών να μπουν εκτός από την
«εύθραυστη Πορτογαλία, οι νέες πηγές ανησυχίας της Ευρωζώνης, η Γαλλία και η Ιταλία».

Επιμέλεια: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ

Σχετικές ειδήσεις