ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015-Νίκος Τσούκαλης: Στόχος μας να είμαστε στη Βουλή

Εκλογές 2015-Νίκος Τσούκαλης: Στόχος μας να είμαστε στη Βουλή

Στόχος της συμπαράταξης «Πράσινοι-ΔΗΜΑΡ» είναι να εκπροσωπηθεί στη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, δηλώνει ο Νίκος Τσούκαλης, υποψήφιος βουλευτής στην Αχαΐα.

Αναφερόμενος στην ματαίωση της συνεργασίας της ΔΗΜΑΡ με το ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «χρονικό προαναγγελθέντος φιάσκου» και για υπέρβαση των κόκκινων γραμμών. Σχετικά με την υπέρβαση της κρίσης, ο κ. Τσούκαλης τονίζει πως οι λύσεις μπορούν να δοθούν μόνο στο πλαίσιο της Ευρώπης, καθώς οποιαδήποτε άλλη επιλογή «θα περιθωριοποιήσει τη χώρα μας».

Συνέντευξη στην Παρασκευή Βονάτσου

-Οι δημοσκοπήσεις σε αυτή την προεκλογική αναμέτρηση φαίνεται πως δεν είναι με το μέρος της ΔΗΜΑΡ. Πού έχει τεθεί ο πήχης για τις εκλογές;

Ο εκλογικός μας στόχος προφανώς είναι η εκπροσώπησή μας στην επόμενη Βουλή. Είμαστε βέβαιοι ότι η δημοσκοπική μας υστέρηση θα υπερκαλυφθεί, με δεδομένο ότι το εκλογικό μας σχήμα-σύμπραξη των δύο ιστορικών πολιτικών ευρωπαϊκών ρευμάτων, αυτού του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Πολιτικής Οικολογίας εγγυάται για την πολιτική ομαλότητα και σταθερότητα.

Nikos Tsoukalis


-Ποια είναι τα σημεία σύγκλισης με τους Πράσινους με τους οποίους συμπράξατε εκλογικά;

Όπως προανέφερα, επιτεύχθηκε επιτέλους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία η στρατηγική επιδίωξη του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς να συμπράξουν τα δύο παραδοσιακά ευρωπαϊκά ρεύματα, αυτά του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Πολιτικής Οικολογίας. Συζητήσεις και διαβουλεύσεις είχαν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και είχαμε ταύτιση απόψεων στο σύνολο σχεδόν των προγραμματικών και πολιτικών μας επιδιώξεων, και μόνο ιδεοληψίες και αγκυλώσεις δεν επέτρεπαν τη σύμπραξη. Και η σύμπραξη αυτή ήταν πάρα πολύ εύκολη και δεν είναι απλώς και μόνο εκλογική. Θέλουμε να την καταστήσουμε μόνιμη και σταθερή.
Μεταξύ άλλων, οι βασικοί άξονες της συνεργασίας μας είναι οι εξής:
• Πολιτική αλλαγή με ευθύνη και σταθερή ευρωπαϊκή πορεία.
• Εναλλακτική πολιτική λύση που να προσφέρει ελπίδα και λύσεις στα μεγάλα κοινωνικά, οικονομικά και οικολογικά προβλήματα.
• Ουσιαστική πολιτική και κυβερνητική αλλαγή που θα προωθήσει σύγχρονες, κοινωνικά δίκαιες, ισορροπημένες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και ανατροπές, παράλληλα με τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας και του μοντέλου παραγωγής – κατανάλωσης, στο πλαίσιο μιας νέας ισορροπημένης σχέσης Ε.Ε.-Ελλάδας.
• Μετασχηματισμός του πολιτικού συστήματος και του μοντέλου διακυβέρνησης καθώς και ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή του.

-Η συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ ματαιώθηκε πριν καν αρχίσει. Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη;

Ως ένα «χρονικό προαναγγελθέντος φιάσκου» είχα χαρακτηρίσει την επιδίωξη προεκλογικής συνεργασίας του κόμματός μας με το ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί ήταν εμφανές καιρό πριν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επεδίωκε την εκλογική του ομοιογενοποίηση, με αναπόφευκτη συνέπεια την πλήρη πολιτική, προγραμματική και οργανωτική ενσωμάτωση όλων των συμμάχων του. Γνωρίζαμε ότι θα απαιτούσε πλήρη αποδοχή του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης», την υποταγή στον ασφυκτικό και «αντιδεοντολογικό» κώδικα δεοντολογίας και την αναστολή λειτουργίας του κόμματός μας. Βεβαίως, οποιαδήποτε προοπτική συνεργασίας ήταν εκ των προτέρων προδιαγεγραμμένη να αποτύχει, καθώς δεν αποδεχόταν συζήτηση καν για τη σταθερή και αδιαπραγμάτευτη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης με κορωνίδα την αποφυγή μονομερών ενεργειών, καθώς επίσης και για το πλαίσιο για την αναδιάρθρωση του χρέους. Όλα τα προηγούμενα ήταν για μας αξεπέραστες «κόκκινες γραμμές».


-Ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημεία παρέμβασης, ώστε να γίνει ανασυγκρότηση της χώρας;

Σταθερή και αδιαπραγμάτευτη θέση μας είναι ότι το πρόβλημα της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας μπορεί να λυθεί μόνο στο πλαίσιο της Ευρώπης. Κάθε άλλη σκέψη θα περιθωριοποιήσει τη χώρα μας και θα προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στην οικονομία και το λαό της. Η πολιτική αλλαγή της χώρας πρέπει να συμβαδίζει με την πολιτική και δομική αλλαγή που έχει ανάγκη και η ίδια η Ευρώπη. Γι’ αυτό πρέπει να συμπορευθούμε με όλους αυτούς –και είναι πολλοί– που αγωνίζονται για την αλλαγή των ευρωπαϊκών συσχετισμών. Στα πλαίσια αυτά πρέπει να υπάρξει μια νέα συμφωνία της χώρας μας με τους Ευρωπαίους εταίρους, μέσα από την οποία πρέπει να επιδιωχθεί σοβαρή αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και κατ’ επέκταση την αναθεώρηση των στόχων του μεσοπρόθεσμου (όπως ύψος πρωτογενών πλεονασμάτων, ρυθμούς ανάπτυξης, περιεχόμενο μεταρρυθμίσεων κ.λπ.). Στον πυρήνα της συμφωνίας αυτής θα βρίσκεται η αντιστροφή του ισοζυγίου λιτότητα-ανάπτυξη με σαφή ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Βεβαίως, πρέπει να γίνουν πολλά που αφορούν μόνο εμάς, με πρώτα απ’ όλα τη διαμόρφωση πλαισίου στοιχειώδους πολιτικής - εθνικής συνεννόησης, κατάρτιση εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, δημιουργία ισχυρών και ανεξάρτητων δομών για την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

Διαβάστε περισσότερα:

Εκλογές 2015 – Κουβέλης: Η Ελλάδα χρειάζεται αλλαγή με όραμα και ρεαλισμό

Εκλογές 2015-Κουβέλης: Διεκδικούμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα για τη χώρα

Εκλογές 2015 - Κουβέλης: Θα είμαστε στη νέα Βουλή

Σχετικές ειδήσεις