ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015: Τα ευτράπελα και τα προβλήματα της ψηφοφορίας

Εκλογές 2015: Τα ευτράπελα και τα προβλήματα της ψηφοφορίας

Συνηθισμένα προβλήματα, αλλά και πρωτόγνωρα ευτράπελα σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής (25/01/2015) διαδικασίας της ψηφοφορίας. Λίγοπριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών το Newsbomb σας παρουσιάζει όσα περίεργα σημειώθηκαν σήμερα.

Πολλοί είναι εκείνοι που φτάνουν στο εκλογικό τμήμα χωρίς την ταυτότητα τους ή ξεχνούν να την πάρουν κατά την έξοδό τους, γεγονός συνηθισμένο όταν πρόκειται για έναν απλό πολίτη. Όταν όμως αφορά στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, κάτι τέτοιο σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητο. Στην Πύλο, ο Αντώνης Σαμαράς άρχισε να χαιρετά κάποιους παρευρισκόμενους και να κατευθύνεται προς την έξοδο. Μόνο που είχε ξεχάσει να πάρει πίσω την ταυτότητά του... Ευτυχώς, μια από τις κυρίες της εφορευτικής επιτροπής για τις εκλογές είχε το νου της και ειδοποίησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ψήφισε στην Κυψέλη. Αν και έμεινε στο παραβάν περί τα 50 δευτερόλεπτα, φεύγοντας άφησε πίσω του τα ψηφοδέλτια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που «ξέχασε» να πετάξει. Λόγω του πανζουρλισμού που επικρατούσε στο τμήμα που ψήφισε, χρειάστηκε να ανέβει σε καρέκλα για να μιλήσει στους εκπροσώπους του Τύπου, ενώ απηύθυνε δήλωση και στα... αγγλικά!

Η καλή μέρα φάνηκε πάντως από το πρωί, όταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προσήλθε στο εκλογικό κέντρο όπου ψηφίζει στη Θεσσαλονίκη, για να διαπιστώσει ότι απουσίαζαν τα περισσότερα μέλη της εφορευτικής επιτροπής.

Μάλιστα η δικαστική αντιπρόσωπος δήλωσε ορισμένα μέλη έφεραν δικαιολογητικά από ψυχολόγους, ενώ μια γυναίκα της παρουσίασε έγγραφο που δείχνει πως ο γιος της είναι φοιτητής σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού.

«Απουσίες» καταγράφηκαν και σε άλλα εκλογικά κέντρα ανά τη χώρα.

Στην Αρκαδία δεν παρουσιάστηκαν τα μέλη εφορευτικών επιτροπών και σε πολλά τμήματα οι εκλογείς έπαιρναν μόνοι τους τα ψηφοδέλτια, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα τήρησης της μυστικότητας της ψηφοφορίας.

Ακόμα μια... ενδιαφέρουσα κατάσταση καταγράφηκε στο 316 εκλογικό τμήμα της Νίκαιας, το οποίο αποδείχθηκε «κέντρο-φάντασμα».

Όπως δήλωσε η αντιπρόσωπος του εκλογικού τμήματος, το 65% των εγγεγραμμένων πρέπει να έχουν φύγει από τη ζωή, καθώς οι ημερομηνίες γέννησης που αναγράφονται είναι για παράδειγμα του 1900 και του 1903.

Ένα ακόμα εκλογικό περιστατικό είχε πρωταγωνίστρια μια γυναίκα από τη Σαλαμίνα, η οποία κλήθηκε να υπηρετήσει σε εφορευτική επιτροπή, όμως δεν γνωρίζει ούτε γραφή, ούτε ανάγνωση.

Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής έδειξαν μεγάλη κατανόηση και η ίδια βοήθησε με διάφορους τρόπους στην εύρυθμη λειτουργία του τμήματος.

Το πρωί, «νεκρά» έμειναν τις πρώτες ώρες της εκλογικής διαδικασίας τα κέντρα σε δύο κοινότητες της ορεινής Ναυπακτίας, το Γρηγόρι και την Ελατόβρυση, αφού ήταν αδύνατη η πρόσβαση των δικαστικών αντιπροσώπων, λόγω του χιονιού που υπάρχει στο οδικό δίκτυο.

Με ελικόπτερο Super Puma έφτασε στην Αγία Ρουμέλη Σφακίων ο δικαστικός αντιπρόσωπος, λόγω της κακοκαιρίας.

Βρεγμένα ψηφοδέλτια και άλλο εκλογικό υλικό παρέδωσε ο δήμος Πάτρας σε ορισμένα εκλογικά τμήματα.... Το αποτέλεσμα ήταν, όπως αναφέρει το dete.gr, να γίνει αγώνας δρόμου για να αντικατασταθούν τα βρεγμένα ψηφοδέλτια με στεγνά, με ευθύνη των κομμάτων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν σωστά οι ψηφοφόροι και να μην υπάρξουν υποψίες για προβοκάτσια σε βάρος συγκεκριμένων κομμάτων.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, σε αρκετά εκλογικά τμήματα δεν εμφανίστηκε ούτε ένα μέλος των εφορευτικών επιτροπών και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι επικοινωνούσαν με το Πρωτοδικείο και ζητούσαν τα στοιχεία τους για να τους αναζητήσουν. Επίσης σύμφωνα με το cretalive.ge, σε ένα τμήμα στην πόλη του Ηρακλείου, λόγω ίωσης δεν εμφανίστηκε ο γραμματέας του δικαστικού αντιπροσώπου και δόθηκε λύση από το Πρωτοδικείο.
Στο Νομό Χανίων, στην Αγία Ρουμέλη, ελικόπτερο super puma μετέφερε τον δικαστικό αντιπρόσωπο, με περίπου 45 λεπτά καθυστέρηση.

Στη Γαύδο, η εκλογική διαδικασία στην Γαύδο να άρχισε κανονικά σήμερα το πρωί, όμως οι δυσκολίες παραμένουν για τους ψηφοφόρους. Σύμφωνα με το flashnews.gr o δικαστικός αντιπρόσωπος κατάφερε να μεταβεί στο νησί μετά από ένα περιπετειώδες ταξίδι λόγω των θυελλωδών ανέμων. Όμως δεν ισχύει το ίδιο για την πλειοψηφία των εγγεγραμμένων, οι οποίοι αυτή την περίοδο διαμένουν στην Παλαιόχωρα, στα Σφακιά ή στα Χανιά.

Όπως δηλώνει η Δήμαρχος Γαύδου κα Ευαγγελία Καλλίνικου, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος, από τους 188 εγγεγραμμένους, δεν αναμένεται να ψηφίσουν περισσότεροι από 58-60 εκλογείς.

Προβλήματα σημειώθηκαν λόγω της κακοκαιρίας και σε εκλογικά κέντρα σε κοινότητες της ορεινής Ναυπακτίας, αφού ήταν αδύνατη η πρόσβαση των δικαστικών αντιπροσώπων, λόγω του χιονιού, που υπάρχει στο οδικό δίκτυο.

Στην περιοχή της Καλλίπολης στον Πειραιά πολίτης σε εκλογικό κέντρο της περιοχής διαπληκτίστηκε με εκλογικό αντιπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, τον οποίο μάλιστα και γρονθοκόπησε. Το συμβάν έγινε στο Β' εκλογικό Τμήμα της Καλλίπολης. Ο δράστης διέφυγε με μηχανή πριν φθάσει η αστυνομία.

Επίθεση σε βάρος του από δέκα άτομα κατήγγειλε υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής στην Πετρούπολη.

Επίσης, φθορές σε προεκλογικό περίπτερο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, προκάλεσαν τρεις άγνωστοι λίγο πριν την 13:00, στην οδό Κρωπιάς και Ελαιών στην Πετρούπολη.

Για το Καστελόριζο, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, 70 ετεροδημότες παρέμειναν στη Ρόδο, περιμένοντας να μπορέσει να γίνει δρομολόγιο, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Δυστυχώς το ήρεμο κλίμα στη Λέσβο διαταράχθηκε από επεισόδιο που έγινε πριν λίγο στο Πλωμάρι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όπως διαβάζουμε στο tromaktiko το μέλος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Γιάννης Ξανθούλης χτυπήθηκε στο κεφάλι με μεταλλικό αντικείμενο από υποψήφιο Βουλευτή (μικρού κόμματος) Το μέλος της Νέας Δημοκρατίας μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Πλωμάριου.

Στη Θεσσαλονίκη ένας ψηφορόρος αφού διάλεξε το ψηφοδέλτιο της Τελείας του Απόστολου Γκλέτσου, πρόσθεσε κάτω από τα ονόματα των υποψηφίων άλλα πέντε ονόματα από... προδοσφαιριστές της Λίβερπουλ!

liverpool

Ένας άλλος ψηφοφόρος, στον οποίο περίσσεψε το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, έστειλε το δικό του μήνυμα στον επόμενο που θα έμπαινε στο παραβάν, κολλώντας το ψηφοδέλτιο με τσίχλα σε εμφανές σημείο ώστε... να το δει ο επόμενος.

psifodeltio1

Χάος με τις εφορευτικές επιτροπές στην Ξάνθη

Σε αρκετά εκλογικά τμήματα του Νομού δεν παρουσιάστηκε κανένα μέλος εφορευτικών επιτροπών, ή παρουσιάστηκαν μερικά μόνο απ' αυτά που είχαν οριστεί από το Πρωτοδικείο, με αποτέλεσμα οι κατά τόπους δικαστικοί αντιπρόσωποι να επιστρατεύουν φίλους και συγγενείς, ακόμη και τα παιδιά τους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να διεξαχθεί απρόσκοπτα η εκλογική διαδικασία. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που όπως αναφέρεται, οι πολίτες που εξ' αρχής είχαν οριστεί ως μέλη παρουσίαζαν κωλύματα για τα οποία δεν υπήρξε έγκαιρη αντιμετώπιση ώστε να επιλυθούν.

Μέχρι και τις 3.00 το μεσημέρι δεν υπήρξε πρόβλεψη και μέριμνα από πλευράς των αρμοδίων για την παροχή ούτε ενός μπουκαλιού νερού τόσο προς τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών όσο και προς τους δικαστικούς αντιπροσώπους, σε αρκετά εκλογικά τμήματα.

Η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες κυμάνθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής, οπότε και ολοκληρώθηκε κατά το ήμισυ η εκλογική διαδικασία, με τα ποσοστά της αποχής να παρουσιάζουν τρομακτικές διαστάσεις. Χαρακτηριστική η περίπτωση εκλογικού κέντρου στο 7ο Δημοτικό Σχολείο της Ξάνθης όπου από τους 680 εγγεγραμμένους είχαν προσέλθει στις κάλπες μόνο οι 190 μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι.

Κατ' εφαρμογή σχετικής οδηγίας από πλευράς του Υπουργείο πραγματοποιήθηκαν αλλαγές στα εκλογικά τμήματα της Ξάνθης, τα οποία μειώθηκαν συγκριτικά με τις εκλογές του 2012, ενώ παράλληλα αξιοποιήθηκαν νέες σχολικές μονάδες και έγινε διαφορετική κατανομή των τμημάτων. Με αυτό τον τρόπο όλα τα εκλογικά τμήματα βρίσκονταν στο ισόγειο των κτιρίων, και όχι στους επάνω ορόφους όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολη η πρόσβαση σε ηλικιωμένους ή άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ωστόσο η νέα κατανομή των εκλογικών τμημάτων προκάλεσε προβλήματα σε αρκετούς ψηφοφόρους, κυρίως ηλικιωμένους, που δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως, προσέρχονταν στα παλιά εκλογικά τους τμήματα και στη συνέχεια έψαχναν να βρουν που ψηφίζουν.

Ορθογραφικά λάθη και κομμένα ψηφοδέλτια

Θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει το ανορθόγραφο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Όπως μπορείτε να δείτε, η λέξη συνδυασμός γράφτηκε «συνδιασμός» και τυπώθηκε έτσι...

kinim

Ένα σοβαρό πρόβλημα υπήρξε σε εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών στη Ρόδο.

Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία της Ροδιακής, αφορά το ψηφοδέλτιο των Σερρών όπου η κάτω δεξιά άκρη όλων σχεδόν των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας που υπάρχουν παρουσιάζονται κομμένα ή σχισμένα. Για το θέμα ενημερώθηκε ο επόπτης εκλογών.

thumb 640

Στα Πετράλωνα ψήφισε ο Βασίλης Κικίλιας, αλλά είχε ένα μικρό προβληματάκι. Τα παραβάν του έπεσαν μάλλον μικρά, αφού λόγω ύψους, μπήκε και φαινόταν ο μισός.

ki1 copy

Μία δικαστική αντιπρόσωπος σε χωριό του Δήμου Κοζάνης έχοντας απηυδήσει από την εικόνα των ψηφοφόρων να κλείνουν το φάκελο όχι με την ειδική ταινία αλλά με... σάλιο έγραψε σε χαρτί έξω από το παραβάν: «Κλείνετε τον φάκελο με την ειδική ταινία, όχι με το σάλιο»!!!!

Δεν έλειψαν και τα επεισόδια από τις φετινές εκλογές.

Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής υποψηφίου βουλευτή και άλλου στελέχους κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του plomarinews.gr, ο υποψήφιος χτύπησε το στέλεχος με μεταλλικό αντικείμενο. Ο τραυματίας πήγε στο κέντρο υγείας και στη συνέχεια κατέθεσε μήνυση στο αστυνομικό τμήμα Πλωμαρίου. Το συμβάν επιβεβαιώθηκε από το θύμα και ο θύτης αναζητείται.

Επεισόδια και επιθέσεις σε εκλογικά κέντρα και περίπτερα κομμάτων καταγράφηκαν σε εκλογικά κέντρα σε Κερατσίνι και Πετρούπολη με βασικούς πρωταγωνιστές εκπροσώπους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Χρυσής Αυγής.Όπως καταγγέλλει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αντιπρόσωποι κομμάτων της Αριστεράς προπηλακίζονταν από το πρωί από μέλη της Χρυσής Αυγής. «Στην Πετρούπολη έσπασαν το περίπτερο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΜΑΡΣ. Στο Κερατσίνι, από την ώρα που άνοιξαν τα εκλογικά κέντρα, οι υπόδικοι φασίστες της Χρυσής Αυγής γυρνούσαν προκαλώντας και απειλώντας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, επικεφαλής των ταραξιών ήταν υπόδικος για επίθεση σε μέλη της αντιναζιστικής πρωτοβουλίας και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πειραιά.

«Τελικά κατέληξαν να επιτεθούν σε αντιπροσώπους και υποψηφίους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΜΑΡΣ και να προσπαθήσουν να τραυματίσουν τον Χρήστο Καραγιαννάκη, εργάτη από τη Ζώνη Περάματος, υποψήφιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΜΑΡΣ και Αντιδήμαρχο Κερατσινίου».

Το περιστατικό έλαβε χώρα στο 5ο και 22ο σχολείο του Κερατσινίου, που είναι- όπως αναφέρει η ανακοίνωση «δίπλα στο σημείο δολοφονίας του Παύλου Φύσα και κάτω από το βλέμμα της αστυνομίας που δεν παρενέβη καν!».

Ειδικότερα για το περιστατικό της Πετρούπολης, η επίθεση στο περίπτερο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει καταγραφεί και από αστυνομικούς όπως και η επίθεση που δέχθηκε υποψήφιος στης Χρυσής Αυγής ενώ βρισκόταν στο 5ο ΕΠΑΛ. Ο άνδρας κατονόμασε ως δράστες, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ακόμα το πρωί σε εκλογικό κέντρο της Καλλίπολης, εκλογικός αντιπρόσωπος της Χρυσής Αυγής γρονθοκοπήθηκε από άγνωστο άνδρα ο οποίος μετέβη στο σημείο με μηχανή και μετά την επίθεση κατάφερε να διαφύγει με το ίδιο μέσο.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2015

Σχετικές ειδήσεις