ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Ντάισελμπλουμ: Έχετε συνηθίσει τις… κωλοτούμπες!

Τσίπρας σε Ντάισελμπλουμ: Έχετε συνηθίσει τις… κωλοτούμπες!

Το δρόμο των εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσει σε μία λογική και συμβιβαστική λύση για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα, έχει επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του, χωρίς ωστόσο δισταγμό να δείξουν τα... δόντια τους.

Γιατί μπορεί στο Μαξίμου να έχουν αναγάγει σε προτεραιότητα – όχι το σκίσιμο, όπως είπε και ο κ. Βαρουφάκης, αλλά – τον «ενταφιασμό» και την αντικατάσταση του μνημονίου με μια νέα συμφωνία (για πιο χαλαρά μέτρα), ικανή να οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη, ωστόσο δεν σκοπεύουν να έρθουν σε ρήξη με την Ευρώπη.

Αυτό μάλιστα, σύμφωνα με τη Realnews, διεμήνυσε και ο Έλληνας πρωθυπουργός πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, στέλνοντας ωστόσο παράλληλα και σαφές μήνυμα σε όλη τη μνημονιακή Ευρώπη.

«Δεν θέλουμε τη ρήξη με την Ευρώπη, ούτε όμως τη συνέχιση της καταστροφικής λιτότητας. Εξάλλου γι΄ αυτό μας ψήφισε και ο ελληνικός λαός», φέρεται να υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, βάζοντας πάνω από όλα τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Ακόμα όμως και σε μια συνάντηση που διεξήχθη σε έντονο κλίμα, όπως άλλωστε και αυτή με τον κ. Σουλτς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το στίγμα της νέας κυβέρνησης. «Έχετε συνηθίσει με το καλημέρα τις κωλοτούμπες, εμείς θα πρωτοτυπήσουμε», κατέστησε σαφές και πρόσθεσε: «Είναι καλό που όλα τα επιχειρήματα μπαίνουν πάνω στο τραπέζι»…

«Σύντομα συμφωνία για το χρέος»

Όπως, δε, είχε αναφέρει και νωρίτερα στο Bloomberg, ο Αλέξης Τσίπρας: «Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ».

«Η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μόλις ξεκίνησε», συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Καταλήγοντας, ανέφερε: «Αντιθέτως, αυτό που σημαίνει είναι ότι χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο –μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους. Είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας, αφού το κοινό μας συμφέρον είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη».

«Πυρετός» διαβουλεύσεων Τσίπρα

Στο μεταξύ, προσπάθειες να σβήσουν τη… φωτιά που άναψε μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου του Γιάννη Βαρουφάκη με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατέβαλαν τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ξένοι αξιωματούχοι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνομιλία επιβεβαιώθηκε η θέση και των δύο πλευρών για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Λίγο αργότερα, το βράδυ της Παρασκευής (30/1) ο Γ. Ντάισεμπλουμ επικοινώνησε επίσης με τον κ. Τσίπρα, στον οποίο, αφού υποστήριξε ότι έγινε μια παρεξήγηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με τον Υπουργό Οικονομικών, πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι δεν θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση.

Ο Ολλανδός αξιωματούχος χαιρέτισε μάλιστα τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο Bloomberg, ενώ σε μια ακόμη προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών κ. Βαρουφάκη στην Αθήνα, δήλωσε πως οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά ήταν «εποικοδομητικές».

Ο επικεφαλής του Eurogroup κάλεσε επίσης την ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει πώς θα κινηθεί από εδώ και στο εξής, αποκαλύπτοντας πως οι 19 υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να λάβουν πολύ σύντομα αποφάσεις για την Ελλάδα.

Αργά το βράδυ, τέλος, και μετά το δείπνο που είχε στο Στρασβούργο με τον πρόεδρο Ολάντ και την Καγκελάριο Μέρκελ, και ο Μάρτιν Σουλτς επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα, ενημερώνοντάς τον σχετικά με τη συζήτηση που είχαν για την Ελλάδα. Του κατέστησε μάλιστα σαφές ότι δεν υπήρξε καμία αρνητική νύξη για τη χώρα μας…

Συνάντηση με Γιούνκερ

Στο πλαίσιο, δε, των εποικοδομητικών συναντήσεών του, όπως έγινε γνωστό, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει, την Τετάρτη (4/2) στις Βρυξέλλες, συνάντηση και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Το πλήρες έτσι πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα για την ερχόμενη εβδομάδα, διαμορφώνεται ως εξής: Τη Δευτέρα ο κ . Τσίπρας θα επισκεφθεί την Κύπρο, την Τρίτη τη Ρώμη, ενώ την Τετάρτη θα μεταβεί διαδοχικά στις Βρυξέλλες και το Παρίσι, προκειμένου να συναντήσει τους κκ. Γιούνκερ και Ολάντ.

Σχετικές ειδήσεις