ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Η Γαλλία υποστηρίζει την πρότασή μας για πρόγραμμα - γέφυρα

Μαξίμου: Η Γαλλία υποστηρίζει την πρότασή μας για πρόγραμμα - γέφυρα

Ικανοποίηση επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τις επαφές του πρωθυπουργού, κ. Αλ. Τσίπρα στο εξωτερικό.

Πηγές του Μαξίμου τονίζουν πως η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, ενώ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε πολλά από τα βασικά ζητήματα που θέτει η ελληνική κυβέρνηση στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να αποτύχει γιατί η αποτυχία της Ελλάδας θα ήταν και αποτυχία της Ευρώπης.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν επίσης πως υπήρξε σύγκλιση για τη συμφωνία - γέφυρα κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να διασφαλίζεται η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο Φρανσουά Ολάντ σημείωσε:

«Αυτός ο διάλογος, σαφώς, πρέπει να ενισχυθεί, αλλά πρέπει να είναι διαφανής, πρέπει να εξελίσσεται σε συνθήκες νηφαλιότητας και πρέπει ακόμη να εδραιώνει τη θέληση να πάμε μπροστά. Αυτός είναι ο στόχος για να φτάσουμε σε μια κοινή συμφωνία. Με άλλα λόγια, ένας μηχανισμός, συγκεκριμένα μέσα τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μεσοπρόθεσμα. Με άλλα λόγια, πρέπει να ορίσουμε ένα πλαίσιο χρηματοοικονομικό και συμβατικό μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και φυσικά η Γαλλία εξεφράσθη αλληλέγγυα και θα το δείξει αυτό και τις επόμενες ημέρες.»

Ακόμη, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η πολιτική της λιτότητας δεν αποτελεί λύση. Όπως τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ: «Πρώτα απ' όλα, σεβασμός της ψηφοφορίας και της ψήφου του ελληνικού λαού. Μια ψήφος, ένας ελληνικός λαός που εξεφράσθη πρόσφατα, αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό. Αυτή η ψήφος σήμανε ότι η λιτότητα, ως μόνη πραγματικότητα και ως μόνη προοπτική, δεν είναι πλέον ανεκτή.»

Η προσήλωση στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα αποκαθιστούν την κοινωνική δικαιοσύνη, όπως αυτές στο φορολογικό σύστημα, έτσι ώστε και «οι πλούσιοι να πληρώνουν το μερτικό τους», αποτελούν ένα ακόμη κοινό σημείο. Το ίδιο ισχύει και για τους κανόνες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχει κανένας κανόνας ούτε της Ε.Ε ούτε της Ευρωζώνης που να επιβάλλει τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% του ΑΕΠ στο διηνεκές, ειδικά όταν μία χώρα έχει απολέσει πάνω από το 25% του παραγόμενου πλούτου της.

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας «καταθέσαμε προτάσεις ρεαλιστικές, που μπορεί να γίνουν κοινά αποδεκτές και στο κρίσιμο θέμα του χρέους, που πρέπει να γίνει βιώσιμο και δεν αφορά μία ελληνική περίπτωση, αλλά αφορά το ευρωπαϊκό θέμα. Πρέπει να συζητήσουμε και να πάρουμε από κοινού αποφάσεις για το κοινό μας μέλλον, προκειμένου να φύγουμε από αυτήν την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση».

Καθ' όλη τη διάρκεια της συνομιλίας των κ. κ. Ολάντ και Τσίπρα δεν έγινε η παραμικρή αναφορά στην «τρόικα», ούτε και στην ανάγκη συνέχισης του προηγούμενου προγράμματος που είχε συμφωνήσει και ετοιμαζόταν να συνεχίσει η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Ο σεβασμός του κ. Ολάντ στη πρόσφατα διατυπωμένη δημοκρατική βούληση στην Ελλάδα αποτελεί ένδειξη σεβασμού τόσο απέναντι στον ελληνικό λαό όσο και στη δημοκρατία.

Σχετικές ειδήσεις