ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ρόλος του Στουρνάρα γεννά πλήθος ερωτημάτων

Ο ρόλος του Στουρνάρα γεννά πλήθος ερωτημάτων

Ένας νέος κύκλος δολιοφθοράς της χώρας έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, με πολιτικούς να λειτουργούν με τακτικές που παραπέμπουν σε... δοσίλογους.

Ένας από τους πρωτεργάτες της κινδυνολογίας πριν τις εκλογές, ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, συνεχίζει να... δουλεύει κατά των ελληνικών συμφερόντων, υποδαυλίζοντας το έργο και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο άνθρωπος που χαρακτήρισε την εποχή των μεγάλων σκανδάλων (1995 – 2000), όπου ο ίδιος ήταν σύμβουλος του Κώστα Σημίτη, ως «χρυσή εποχή» για την Ελλάδα, σήμερα αποκρύπτει ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σημαντικές πληροφορίες για την ελληνική κυβέρνηση.

Από το βράδυ της Τρίτης, σε πολύ κλειστό κύκλο, ο Μάριο Ντράγκι γνωστοποίησε την πρόθεση του να τραβήξει το σχοινί και να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα. Μάλιστα η αρχική πρόθεση ήταν να σταματήσει η Τράπεζα να δέχεται τα Ελληνικά ομόλογα ως collateral από την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου και όχι από τις 11.

Η απόφαση για την Ελλάδα όμως έχει περισσότερο πολιτική χροιά παρά τεχνοκρατική. Το Συμβούλιο, όπως μαθαίνουμε, συμφώνησε και έτσι το βράδυ της Τρίτης ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ έκανε μια σειρά από τηλεφωνήματα.

Στόχος, κατά τον κ. Ντράγκι ήταν να συντομεύει η κατάσταση. Όπως μαθαίνουμε, ήταν αρκετοί οι αξιωματούχοι που του συνέστησαν να περιμένει λίγο καθώς χθες βρίσκονταν σε εξέλιξη οι επαφές του κ. Τσίπρα με μια σειρά από αξιωματούχους της ΕΕ.

Ο κ. Ντράγκι όμως φαίνεται πως δεν μεταπείστηκε.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ φέρεται να μην ενημέρωσε άμεσα για τις προθέσεις του τον Ελληνα υπουργό οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη ούτε κατά την συνάντηση τους, παρά το γεγονός ότι μετά την συνάντηση θα ακολουθούσε η συνεδρίαση του Συμβουλίου των Κεντρικών Τραπεζιτών στην Φρανκφούρτη όπου μετέχει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και το θέμα επρόκειτο να ξανασυζητηθεί εκεί για να παρθεί η τελική απόφαση.

Ο κ. Στουρνάρας λοιπόν, ήταν ενήμερος για την απόφαση της ΕΚΤ... Επομένως, γιατί δεν ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση για ένα τόσο σημαντικό θέμα που ήταν ήδη γνωστό σε κύκλους των Βρυξελλών από την Τρίτη. Γιατί δεν ενημερώθηκε ο κ. Βαρουφάκης αφού ήδη είχε προηγηθεί η απόφαση του Executive Board Council της ΕΚΤ να προχωρήσει στην άρση του waiver για τα ελληνικά ομόλογα;

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Κατηγορείται πως με την τακτική του λειτούργησε εις βάρος της Ελλάδας και έφερε προ τετελεσμένων γεγονότων την ελληνική κυβέρνηση, αιφνιδιάζοντάς την.

Σχετικές ειδήσεις