ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο χαρισματικός και άοκνος Γ. Βαρουφάκης μέσα απ’τα μάτια του κ. «Lazard»

Ο χαρισματικός και άοκνος Γ. Βαρουφάκης μέσα απ’τα μάτια του κ. «Lazard»

Ο γενικός διευθυντής της γαλλικής τράπεζας Lazard, Ματιέ Πιγκάς μιλά στο περιοδικό Paris Match και αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές από τη συνεργασία του με τον πιο προβεβλημένο υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης, τον Γιάννη Βαρουφάκη.

Ο Ματιέ Πιγκάς δηλώνει πως έχει γίνει η σκιά του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάννη Βαρουφάκη ενώ παραδέχεται πως οι δύο τους έπαθαν σοκ με τις πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων στα αιτήματά τους και πως τα διαρκή mail, sms και τηλέφωνα τους κρατούν άυπνους, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία και να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα.

"Βρήκαμε τον Ματιέ Πιγκάς να ντοπάρεται. Κατανάλωνε συνεχώς ενεργειακά ποτά και καραμέλες με coca cola. Πέρασε ακόμη ένα Σαββατοκύριακο στην Αθήνα με μια ομάδα 15 ανθρώπων. 48 ώρες αδιάκοπης δουλειάς, με στόχο να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα σωτηρίας της Ελλάδας", αναφέρει το γαλλικό περιοδικό και προσθέτει: "Από τη στιγμή του εκλογικού θριάμβου του ΣΥΡΙΖΑ, στις 25 Ιανουαρίου, το αφεντικό της τράπεζας Lazard της Γαλλίας δεν αφήνει ούτε λεπτό τον χαρισματικό υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Το χρηματιστήριο της Αθήνας ανεβοκατεβαίνει και τα ταμεία του κράτους είναι άδεια. Ένας αγώνας δρόμου ξεκινάει. Οι δύο άνδρες δεν κοιμούνται καθόλου και όταν βρίσκονται μακριά βομβαρδίζουν ο ένας τον άλλο με e-mails και SMS. Απέναντί τους οι Ευρωπαίοι κρύβουν τα χαρτιά τους και έχουν αποφασίσει να μην αποκαλύψουν τίποτα ως το Eurogroup της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου. Οκτώ ημέρες μετά τις ελληνικές εκλογές, ο Ματιέ Πιγκάς πετούσε προς την ελληνική πρωτεύουσα με το ιδιωτικό Falcon για να προτείνει τις υπηρεσίες του. «Το μέλλον της Ευρώπης παίζεται στο 121 Μπουλβάρ Οσμάν, στο Παρίσι» έγραψε η Wall Street Journal. Είναι η διεύθυνση της τράπεζας Lazard, της τράπεζας που συμβουλεύει σήμερα την Ουκρανία, τη Βενεζουέλα, την Αίγυπτο.

To Paris Match συνεχίζει να αφηγείται λεπτομέρειες από την συνάντηση του Γάλλου τραπεζίτη με τον Γ.Βαρουφάκη, πριν το κρίσιμο Eurogroup. "Ο Γιάνης Βαρουφάκης, γνωστός για το ξυρισμένο κεφάλι του σαν τον Μπρους Γουίλις, τον περίμενε με τζιν και αθλητικά", γράφει το περιοδικό."Γεια, τι κάνεις;» του είπε στα αγγλικά.

Φαινόταν πολύ χαλαρός. Και πολύ μόνος: «Είχε δίπλα του μόνο έναν σύμβουλο επικοινωνίας και δύο βοηθούς, δύο κόρες φίλων του που είχε προσλάβει την προηγούμενη μέρα» διηγείται ο Πιγκάς. «Δεν είχε ανάγκη από μια στρατιά οικονομολόγων», προσθέτει ο Πιγκάς με θαυμασμό. «Ο πρωθυπουργός Τσίπρας του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη» σχολιάζει. Αυτό που συμβαίνει δεν το έχει ξαναδεί ο τραπεζίτης. «Εδώ δεν χάνουν χρόνο με κουβέντες. Όλα είναι άτυπα και πολύ γρήγορα. Συζητούν, αποφασίζουν και εκτελούν».

Lazard 2

Στις 5 το απόγευμα ο Πιγκάς επιστρέφει στο Παρίσι, με κανονική πτήση αυτή τη φορά και μάλιστα σε οικονομική θέση, μαζί με τον Βαρουφάκη. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών είναι Ελληνο-αυστραλός μαθηματικός, γιός βιομηχάνου, καθηγητής στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του Σίδνεϊ, του Οστιν και της Αθήνας. Είναι παντρεμένος με μια διάσημη καλλιτέχνη και δεν είναι φτωχός. Ωστόσο πρέπει να δώσει το παράδειγμα. Η εποχή δεν ενδείκνυται για επίδειξη. Οι δύο άνδρες γνωρίζονται από χρόνια. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε εκτιμήσει την τεχνική επιδεξιότητα της Lazard και του Πιγκάς για να σβήσουν ένα χρέος 100 δις το 2011, όταν ήταν κυβέρνηση ο σοσιαλιστής και σπάταλος Παπανδρέου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό. Παρακολούθησε, επίσης, πολλές ομιλίες του Γάλλου τραπεζίτη στη Γαλλία, στις οποίες καταδίκαζε την λιτότητα την οποία αποκαλεί «βαρβαρότητα με ανθρώπινο πρόσωπο». Του είχε απονείμει εύσημα για το βιβλίο του, υπό τον τίτλο: «Επαναστάσεις» το οποίο δημοσίευσε το 2012 και έχει ήδη μεταφραστεί στα ελληνικά. Εκεί ο Πιγκάς έγραφε: «Ενας ειδικός του ΟΗΕ τόλμησε να μιλήσει για την ανθρωπιστική κρίση και την επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία προκαλεί η λιτότητα στην Ελλάδα».Αυτά τα επιχειρήματα επαναλαμβάνει σήμερα και η νέα ελληνική κυβέρνηση.

Αναφορικά με το χρέος της Ελλάδας, ο Πιγκάς είναι ξεκάθαρος: "Οι Ευρωπαίοι έκαναν ένα λάθος. Το 2011 θα έπρεπε να αναγνωρίσουν ότι η Ελλάδα ήταν χρεοκοπημένη και θα έπρεπε από τότε να έχουν σβήσει το χρέος της» λέει ο Πιγκάς και προσθέτει: Αυτό το λάθος έχει εν μέρει αναγνωριστεί σήμερα. Ωστόσο, η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και εξ αιτίας της: σπατάλες, φοροδιαφυγή σε όλα τα στρώματα, ένα τεράστιο δημόσιο, κρυφές χαρισματικές πράξεις όπως στην Εκκλησία και στους εφοπλιστές που δεν πληρώνουν φόρους.

Ο Ματιέ Πιγκάς διηγείται επίσης το «σοκ» που ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών υπέστησαν κατά τον μαραθώνιο που έκαναν πρόσφατα σε Λονδίνο, Ρώμη, Βερολίνο και Βρυξέλλες." Ήταν σοκ να ανακαλύψουν ότι «δεν υπάρχει κοινό σημείο ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες της Γαλλίας και της Ιταλίας με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Ο Φρανσουά Ολάντ αρκέστηκε να δηλώσει ότι πρέπει να ευρεθεί μια λύση». Ηταν σοκ η απόφαση της ΕΚΤ να κόψει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Ηταν σοκ να ακούνε τον Σόιμπλε να δηλώνει μπροστά στον Έλληνα ομόλογό του ότι «συμφώνησαν πως διαφωνούν». «Είναι πολιτική μπλόφα» δηλώνει με πικρία ο Βαρουφάκης. Ο Πιγκάς σχολιάζει και την άποψη του Α.Τσίπρα για την τρόικα. «Τέλος στις εντολές της τρόικα με e-mails» δηλώνει από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, έξαλλος από αυτή την στάση που θέλει να τον ταπεινώσει. "Ηταν σοκ η αλαζονεία των μεγάλων αγγλοσαξονικών ΜΜΕ, είτε του BBC ή της Wall Street Journal η οποία έγραφε στις 5 Φεβρουαρίου: «Ενα μάθημα ρεαλισμού για τους Ελληνες ηγέτες». Ηταν υπερβολικό γι' αυτούς τους νεαρούς Ελληνες λύκους που πιστεύουν ότι έχουν κι άλλες σφαίρες στη διάθεσή τους. Η νέα κυβέρνηση έχει καταλάβει ότι το «nein» για το κούρεμα του τεράστιου χρέους των 310 δις ευρώ θα ήταν μια πολιτική ήττα. Το Βερολίνο κρατάει τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου. Το Βερολίνο πρέπει «να το γαργαλίσει κανείς εκεί που πονάει» αναφέρει ένας ειδικός. Την περασμένη Κυριακή ο Πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα του κοινουβουλίου και για μια ακόμη φορά δεν δίστασε να κάνει επίκληση της Ιστορίας και της γερμανικής κατοχής:«Υπάρχει μια ηθική υποχρέωση απέναντι στο λαό μας, απέναντι στους λαούς που έδωσαν το αίμα τους ενάντια στον Ναζισμό, να απαιτήσουμε από τη Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις». Το γαλλικό περιοδικό αναφέρει ότι, ο Ματιέ Πιγκάς είναι συνηθισμένος στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις που οδηγούν ακόμη και στο χάος. Αλλά είναι αισιόδοξος παρά το γεγονός ότι οι νύχτες του είναι άγρυπνες και η αγωνία του διαρκής. «Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι ο Αρμαγεδδών, ένα σενάριο της Αποκάλυψης. Ολοι θα έχαναν από αυτό. Γιατί αν αποδειχθεί ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν υπάρχει και ότι μόλις μια χώρα-μέλος βρίσκεται σε δυσκολία το εγκαταλείπουν, τότε θα υπάρχει φαινόμενο ντόμινο. Αύριο θα είναι η σειρά της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας για να δεχθούν επιθέσεις από τις αγορές. Είναι λοιπόν προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων να ευρεθεί μια συμφωνία».

Σχετικές ειδήσεις