ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Guardian: Η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει μία νέα Lehman Brothers

Guardian: Η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει μία νέα Lehman Brothers

Ο Guardian επαναφέρει ως δίδαγμα την περίπτωση της Lehman Brothers, η κατάρρευση της οποίας, αν και αρχικά υποτιμήθηκε ως μεμονωμένο και ήσσονος σημασίας περιστατικό, οδήγησε τελικά σε ραγδαία διάχυση και, τελικά, σε διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

«Η Lehman είναι ένας ''κώδωνας κινδύνου'' για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα κληθούν να αποφασίσουν, σήμερα στις Βρυξέλλες, τι θα κάνουν με την Ελλάδα. Όπως η Lehman, η Ελλάδα θεωρείται, τηρουμένων των αναλογιών, «μικρή». Δεν κρίνεται συστημικά σημαντική. Και υπάρχει η πεποίθηση πως το ενιαίο νόμισμα μπορεί να αντεπεξέλθει με μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλαδας από το ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, κάτι που - όπως σχολιάζει - μπορεί να αποδειχτεί μεγάλη πλάνη, όπως ακριβώς και στην περίπτωση της Lehman Brothers.

Το άρθρο συνοδεύεται και από μία εύγλωττη γελοιογραφία, με τον Τσίπρα να κραδαίνει το «όπλο» του Grexit και τη Μέρκελ το «όπλο» της λιτότητας, ενώ έντρομοι πολίτες περιμένουν με τρόμο το «μπαμ» της εκπυροκρότησης. «Η Ελλάδα και η Γερμανία παίζουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι μπλόφας πάνω στο μέλλον της Ευρωζώνης», λέει χαρακτηριστικά η λεζάντα.

Cartoon by David Simonds 008

Σχετικές ειδήσεις