ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η στρατηγική της κυβέρνησης ενόψει Eurogroup

Η στρατηγική της κυβέρνησης ενόψει Eurogroup

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο, λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας.

ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ... ΑΓΚΑΘΙΑ

Ο πρωθυπουργός είναι σε συνεχείς επαφές με το οικονομικό επιτελείο καταστρώνοντας τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης.

Ο κ. Τσίπρας είχε το απόγευμα του Σαββάτου τηλεφωνικές συνομιλίες με ευρωπαίους ηγέτες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός είχε εποικοδομητική και σε καλό κλίμα επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στον οποίο τόνισε ότι σέβεται την αυτονομία της ΕΚΤ, που δεν πρέπει να υπόκειται σε πολιτικές πιέσεις.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στον κεντρικό τραπεζίτη ότι η ΕΚΤ, ως αυτόνομος οργανισμός, πρέπει να αντιμετωπίζει τη χώρα το ίδιο, ανεξάρτητα αν ο υπουργός Οικονομικών ονομάζεται Γ. Στουρνάρας, Γκ. Χαρδούβελης ή Γ. Βαρουφάκης.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε τηλεφωνικά και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο συμφώνησαν να υπάρξει στενή συνεργασία σε όλους τους τομείς, ενώ «κλείστηκε» άμεση συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών.

Μιλώντας με στενούς του συνεργάτες, στη διάρκεια μίας από τις διαδοχικές συσκέψεις των τελευταίων ημερών, σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει τις δικές της προτάσεις και περιμένει τις προτάσεις των δανειστών. «Αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες σε μία διαπραγμάτευση που είναι κυρίως πολιτική. Δεν ζητάμε, συζητάμε».

Ζητούν εμπλουτισμό της λίστας Βαρουφάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις που απέστειλε ο κ. Βαρουφάκης δεν ικανοποίησαν τους εταίρους.

Η ιδέα για «πράκτορες» εφοριακούς δεν έπεισε και τώρα απαιτούνται επιπλέον μέτρα.

«Αν συνεχίσετε έτσι, κινδυνεύετε να τα τινάξετε όλα στον αέρα. Πρέπει να καλέσετε άμεσα τις τεχνικές αποστολές στην Αθήνα» είναι το μήνυμα που έστειλαν παράγοντες των θεσμών, σημειώνοντας ότι η επιστολή Βαρουφάκη δεν είχε επαφή με τα κείμενα της προηγούμενης συμφωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται προσπάθεια να εμπλουτιστεί το πακέτο προτάσεων Βαρουφάκη με άμεσες παρεμβάσεις σε πεδία της οικονομικής πολιτικής που εξακολουθούν να συναντούν τις αντιδράσεις κομματικών στελεχών, παρότι έχουν ωριμάσει στους κόλπους της κυβέρνησης.

Τα πεδία αυτά είναι:

  • Αλλαγές στον ΦΠΑ με κατάργηση εξαιρέσεων και δημιουργία μηχανισμού online είσπραξης των σχετικών εσόδων
  • Η ολοκλήρωση μίας ή δύο ιδιωτικοποιήσεων σε διαγωνισμούς που έχουν κλείσει, όπως το Ελληνικό και τα περιφερειακά αεροδρόμια
  • Η άμεση συγχώνευση ασφαλιστικών ταμείων των επαγγελματιών.

Με δηλώσεις του στο περιθώριο συνάντησης του «think tank» στη Βενετία, ο Γιάνης Βαρουφάκης διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα επιθυμεί την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα είναι ενταγμένες όμως σε ένα γενικότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, θετικό για όλους.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, «ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανταποκρίνεται θετικά και επισημαίνει την ανάγκη να συνεχιστούν οι συνομιλίες τόσο στο Euroworking Group όσο και ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου».

Πάντως, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ δήλωσε βέβαιος ότι τη Δευτέρα θα γίνουν αποδεκτές οι νέες προτάσεις του για τις επτά μεταρρυθμίσεις στο κράτος και τη φορολογία.

Σχετικές ειδήσεις