ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Ενδεχόμενο Grexit θα κλονίσει την αξιοπιστία του ευρώ

Τσακαλώτος: Ενδεχόμενο Grexit θα κλονίσει την αξιοπιστία του ευρώ

Στη βρετανική βουλή μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ο, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα λαϊκιστικό κόμμα. Έχει έντονη συναίσθηση των προτεραιοτήτων. Δεν υπόσχεται τα πάντα σε όλους, αλλά ψάχνει να βρει τρόπους για να συνδέσει την πολιτική με τις επιθυμίες του λαού», τόνισε ο υπεύθυνος για θέματα διεθνών οικονομικών σχέσεων.

Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε αυτά που πραγματικά υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτά που οι αντίπαλοι του λένε ότι πρεσβεύει.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι εξαιρετικά δαπανηρή, ενώ όπως επεσήμανε μια τέτοια εξέλιξη είναι πολύ πιθανόν να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την Ευρωζώνη.

«Υπό αυτή την έννοια ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στρατηγικά ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα», τόνισε.

Επίσης εκτίμησε πως αν μια χώρα βγει από το ευρώ θα κλονιστεί ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία του ενιαίου νομίσματος καθώς πάντα θα υπάρχει η υποψία ότι αυτό μπορεί να συμβεί και με άλλες χώρες.

Παράλληλα άφησε αιχμές κατά της πολιτικής που ασκούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στο θέμα της Ελλάδας υπογραμμίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται παγιδευμένη στον φαύλο κύκλο του χρέους.

Για το τι θα κάνει η κυβέρνηση ώστε να αλλάξει τα πράγματα, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι πρωταρχικό μέλημά της είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αλλά και η πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω ενός φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «παραδοσιακά στην Ελλάδα οι πλούσιοι πληρώνουν φόρους σε μια εθελοντική βάση».

Η αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης καθώς και οι ανάγκες της πραγματικής οικονομίας βρίσκονται εξίσου ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο.

Σχετικές ειδήσεις