ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης: Τρίμηνη παράταση στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Σκουρλέτης: Τρίμηνη παράταση στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Την παράταση έως τις 30 Ιουνίου της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που λήγει στο τέλος Μαρτίου, αναμένεται να θεσμοθετήσει εντός των επόμενων ημερών το υπουργείο Εργασίας, ώστε να διασφαλιστούν 150.000 εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης θα καταθέσει στη Βουλή διάταξη που θα δίνει τρίμηνη παράταση στην ισχύ της ΕΓΣΣΕ, με στόχο τη διατήρηση του κατώτατου μισθού στο σημερινό ύψος, μέχρις ότου ξεκινήσουν οι διαδικασίες αύξησής του.

Η διάταξη θα αφορά μόνο την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και θα ισχύσει άπαξ, καθώς το θέμα της διάρκειας των συμβάσεων και στη συνέχεια της μετενέργειάς τους, θα διευθετηθεί συνολικά, με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις συλλογικές συμβάσεις.

Με βάση το ισχύον πλαίσιο, η σύμβαση λήγει στο τέλος του μήνα και στη συνέχεια το επίδομα γάμου και μία σειρά θεσμικών αιτημάτων (π.χ. άδειες) θα βρίσκονταν στον αέρα. Σημειώνεται πως τυχόν απώλεια του επιδόματος γάμου θα είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες μισθωτοί να είχαν μείωση στις αποδοχές τους κατά 10%.

Στόχος της ρύθμισης -που θα αφορά αποκλειστικά την εθνική συλλογική σύμβαση- είναι να δοθεί περιθώριο στους κοινωνικούς εταίρους για να καταλήξουν σε μία νέα συμφωνία για όσους αμείβονται με το κατώτατο ημερομίσθιο. Σημειώνεται πως ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με εκπροσώπους των εργοδοτών και της ΓΣΕΕ με κεντρικό θέμα τον κατώτερο μισθό.

Σχετικές ειδήσεις