ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέρκελ: Πρώτα μέτρα και μετά εκταμίευση χρημάτων

Μέρκελ: Πρώτα μέτρα και μετά εκταμίευση χρημάτων

Μήνυμα στην Αθήνα ότι πρέπει να τηρήσει πιστά τις δεσμεύσεις της έστειλε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής - Αποκάλυψε ότι τα δημοσιονομικά αποτελέσματα κρίνονται στη βάση του mail Χαρδούβελη - Διαχώρησε τη θέση της από την τρομολαγνία περί Grexit φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον Σόιμπλε.

«H ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη των μεταρρυθμίσεων. Θα πρέπει να κινηθεί εντός του πλαισίου της 20ης Φεβρουαρίου», τόνισε η κ. Μέρκελ διευκρινίζοντας πως εχθές επικυρώθηκε η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε ωστόσο ότι «η Ελλάδα μπορεί να αντικαταστήσει μεταρρυθμίσεις με άλλες, εάν φέρνουν το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά αυτό θα το κρίνουν οι θεσμοί». Επί της ουσίας η κυρία Μέρκελ αποκάλυψε ότι η βάση όλων των συζητήσεων είναι η συμφωνία μεταρρυθμίσεων της 10ης Ιανουαρίου του 2015, δηλαδή το mail Χαρδούβελη. Αν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αντικαταστήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις της 10ης Ιανουαρίου με άλλες, μπορεί να το κάνει αρκεί να μην επηρρεάζεται το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι η εκταμίευση θα γίνει μόνο αν οι θεσμοί συμφωνήσουν ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα από την Αθήνα.

«Ισχύει κάθε παράγραφος της συμφωνίας», είπε η καγκελάριος προσθέτοντας ότι μία εξ αυτών είναι η περί αποτίμησης από τους θεσμούς και έγκρισης από το Eurogroup.

Χαρακτήρισε επίσης εποικοδομητικές τις συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής και ξεκαθάρισε ότι η αξιολόγηση του καταλόγου μεταρρυθμίσεων θα γίνει στις Βρυξέλλες από τους θεσμούς.

«Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να κρατήσουμε την Ελλάδα μέσα στο πλαίσιο του ευρώ», συμπλήρωσε.

Για τη διμερή συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας τόνισε πως θα κινηθεί περισσότερο στις διμερείς οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας στα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και της υγείας.

Συγκεκριμένα οι δηλώσεις της κυρίας Μέρκελ έχουν ως εξής:

«Ισχύει αυτό σας είπα σήμερα το πρωί και είπε ο πρόεδρος συμβουλίου. Μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση. Βάση αναφοράς είναι η 20η Φεβρουαρίο. Αυτή η πρόταση καταδεικνύει το γεγονός ότι θα υπάρξει εκταμίευση από οποιοδήποτε ταμείο αν πραγματικά οι θεσμοί συμφωνήσουν ότι έχουν γίνει μέτρα. Πρέπει να εμφανιστούν τα μέτρα και να εγκριθούν από το eurogroup. Είναι ένα βήμα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να ολοκληρωθεί. Για το αν ισχύει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου... Όχι, θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός ότι έχουμε ένα έγγραφο της 10ης Ιανουαρίου το οποίο είναι μέσα στην αναθεώρηση, την πέμπτη του οικονομικού πακέτου προσαρμογή,ς και εκεί είχε αποφασιστεί τι πρέπει ακόμα να γίνει.

Χθες είπαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει μέσα στο πλαίσιο συμφωνιών να κινηθεί και αναφέρομαι ακριβώς στο δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής και αποτίμησης που υπήρχε στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει αναλάβει ευθύνες για μεταρρυθμίσεις και να παρουσιάσει συγκεκριμένο πλαίσιο. Έχει δυνατότητα, εκκρεμούσες μεταρρυθμίσεις από τις 10 Ιανουαρίου να τις αντικαταστήσει με άλλες, αρκεί να έχουν ίδιο αποτέλεσμα με το προηγούμενο. Αυτό θα το διαπιστώσουν οι θεσμοί και θα το παρουσιάσουν στο eurogroup. Θυμίζω ότι η Ιρλανδία είχε πει ότι ''μερικά μέτρα δεν τα θέλω και θα τα αντικαταστήσω... μπορώ να κάνω έτσι αλλιώς''. Το ουσιαστικό είναι ότι το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι ακριβώς το ίδιο».

Παράλληλα η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε και στα ενδεχόμενα Grexit και Grexident διευκρινίζοντας ότι η ίδια δεν πήρε ποτέ μέρος σε τέτοιες συζητήσεις. Με αυτή την απάντηση αρκετοί εκτιμούν ότι η Μέρκελ αφήνει αιχμές για τον Σόιμπλε και τον Ντάισελμπλουμ.

Στο ερώτημα δημοσιογράφου είπε:

«Πρέπει να σας πω εγώ δεν συμμετείχα σε αυτές συζητήσεις... δεν θα μπω σε αυτό το πλαίσιο. Κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας να κρατήσουμε την Ελλάδα μέσα στο πλαίσιο του ευρώ και προς αυτή κατεύθυνση εργαστήκαμε χθες, το είπα, το λέω και τώρα αυτό είναι ουσιαστικό αυτό που είπαμε στις 20 Φεβρουαρίου να υλοποιηθεί. Το επόμενο βήμα είναι να παρουσιαστεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων και να είναι λεπτομερής. Να παρουσιαστεί το σύνολο του πλαισίου και να αποτιμηθεί από τους θεσμούς. Οι θεσμοί να παρουσιάσουν την πρόταση και στα πλαίσια αυτά η αξιολόγηση του καταλόγου θα γίνει στις Βρυξέλλες από τους τρεις θεσμούς».

Στη συνάντηση της Δευτέρας θα ρωτήσω τον Τσίπρα: «Θέλετε ή όχι τη βοήθειά μας;»

Ιδιαιτέρως αποκαλυπτική ήταν η Γερμανίδα Καγκελάριος και για τη συνάντηση της Δευτέρας που θα έχει με τον Τσίπρα. Όπως είπε δεν θα αποφασίσουν κάτι για τις μεταρρυθμίσεις. Η συζήτηση όπως είπε η κυρία Μέρκελ θα επικεντρωθεί στις διμερείς οικονομικές θέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας σε ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε ζητήματα της Υγείας και της Ενέργειας.

«Η επίσκεψη της Δευτέρας είναι μια διμερής επίσκεψη, βασίζεται στο πλαίσιο διμερών σχέσεων. Χωρίς αμφιβολία θα υπάρξουν τμήματα των συζητήσεων, θα μιλήσουμε για μεταρρυθμίσεις και δυνατότητες, αλλά θα αναπτύξουμε διμερή θέματα, τη βοήθεια που έχει δώσει Γερμανία στην Ελλάδα. Θέλει η ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση; Θα ρωτήσουμε αν θέλει να συνεχιστεί η βοήθεια του κ. Φούχτελ, η βοήθεια της ευρωπαϊκής τράπεζας για την υγεία, τα νοσοκομεία, την τοπική αυτοδιοίκηση, να βοηθήσουμε να καλυτερεύσει το επίπεδο διαβίωσης. Δεν έχουμε ολοκληρώσει, αλλά θέλουμε να ρωτήσουμε την κυβέρνηση, αν θέλει να συνεχίσουμε σε αυτό το πλαίσιο, αυτά τα θέματα πρέπει να συζητήσουμε...»

Γιουνκέρ: Εκταμίευση 2 δισ. ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα

Το γεγονός ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα αναγνώρισε μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο κ. Γιουνκέρ ανακοίνωσε την εκταμίευση ενός πακέτου πόρων ύψους 2 δισ. ευρώ το οποίο θα διατεθεί για την Ελλάδα προκειμένου να τονώσει την ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση.

«Την προηγούμενη εβδομάδα που είδα τον Αλέξη Τσίπρα πρότεινα να ετοιμάσουμε ένα κείμενο για την καλύτερη απορρόφηση κονδυλίων από την Ελλάδα. Η ανθρωπιστική κρίση είναι σοβαρή και η χώρα που είναι σε τέτοια κατάσταση χρειάζεται πόρους που είναι διαθέσιμοι και οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ για το 2015», είπε ο κ. Γιουνκέρ.

Επικεφαλής της ομάδας που θα διαθέσει τα κονδύλια στην Ελλάδα θα είναι ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Bάλντις Nτομπρόβσκις. «Εύχομαι οι ελληνικές αρχές με τη βοήθεια της Κομισιόν να επενδύσουν τα χρήματα σε τομείς που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη και θα βοηθήσουν στη μείωση της τεράστιας ανεργίας των νέων», σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση και όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν παραμένουν δεσμευμένοι στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου», σημείωσε.

Είναι θέμα όλων μας, όχι μόνο της Ελλάδας να προχωρήσουμε μπροστά».

Σχετικές ειδήσεις