ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέρκελ: Αποπληρωμή μόνο με θετική αξιολόγηση του προγράμματος

Μέρκελ: Αποπληρωμή μόνο με θετική αξιολόγηση του προγράμματος

Μόνο με θετική αξιολόγηση του προγράμματος, μπορεί να γίνει αποπληρωμή της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα, επανέλαβε για μία ακόμη φορά η Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας επίσης πως δεν αναμένει από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να της παραδώσει, τη Δευτέρα (23/3), τη λίστα με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, καθώς η συνάντηση που θα έχουν είναι διμερής και έχει διαφορετικό αντικείμενο.

«Πρόκειται για διμερή επίσκεψη, όπως αυτές που έχει κάνει (ο κ. Τσίπρας) και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Δεν είναι το μέρος όπου δίδονται οι οποιεσδήποτε λίστες με προτάσεις μεταρρυθμίσεων. Αυτές πρέπει, όπως είπα, να δοθούν στους θεσμούς και όχι στην Γερμανία», ξεκαθάρισε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η διμερής βοήθεια που έχει προσφέρει η Γερμανία στην Ελλάδα και το κατά πόσο η συνεργασία θα συνεχιστεί και με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Η κα Μέρκελ, αφού αναφέρθηκε, δε, ενδεικτικά στην Ελληνογερμανική Συνέλευση και στη συνεργασία στον τομέα της υγείας, επανέλαβε - σε ό,τι αφορά τα όσα συμφωνήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες - ότι δεν πρόκειται παρά για επαναβεβαίωση της συμφωνίας στο πλαίσιο του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και παρέπεμψε στο κείμενο της 10.12.2014 (5η αξιολόγηση), όπου έχει καταγραφεί, όπως είπε, το τι έχει ήδη εκπληρωθεί και το ποιες υποχρεώσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει μια πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων με δική της ευθύνη, αλλά εντός του πλαισίου της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, η οποία παραπέμπει στην τελευταία αξιολόγηση του β' Προγράμματος», τόνισε ακολούθως η ισχυρότερη (βάσει Forbes) γυναίκα της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα κάποιες μεταρρυθμίσεις οι οποίες στις 10.12.14 εμφανίζονταν ακόμη ως εκκρεμείς, να τις αντικαταστήσει, εφόσον έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

«Και αυτό πρέπει να το διαπιστώσουν οι θεσμοί και τότε να το προτείνουν στο Eurogroup. Σημαντικό είναι στο τέλος όλο αυτό να ‘βγαίνει' και οικονομικά», συνέχισε, για να τονίσει ότι μέρος της συμφωνίας της 20.2.2015 είναι ότι η Ελλάδα δεσμεύεται - με κάποιο περιορισμό για το 2015 - να διασφαλίσει τα απαραίτητα πρωτογενή πλεονάσματα σύμφωνα με την δήλωση του Eurogroup από τον Νοέμβριο του 2012.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η 'Ανγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας δεν συμβαίνει κάτι ειδικό, αλλά ακολουθείται ακριβώς η ίδια διαδικασία όπως με την Ιρλανδία, την Ισπανία κλπ., ενώ αναφερόμενη στους ελέγχους, παρέπεμψε σε αυτό που ισχύει από το ΔΝΤ ακόμα και για τις χώρες που δεν βρίσκονται σε πρόγραμμα, όπως η Γερμανία. «Έρχονται οι συνεργάτες του ΔΝΤ στη Γερμανία, πηγαίνουν στα υπουργεία και συγκεντρώνουν στοιχεία», κατέληξε.

Την ίδια ώρα, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας, Κριστιάνε Βιρτς, σημείωσε από την πλευρά της ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες «επιβεβαιώθηκε συγκεκριμένα ότι βάση όλων των περαιτέρω βημάτων αποτελεί η συμφωνία του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου».

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει στη διαδικασία», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η καταβολή της τελευταίας δόσης αλλά και των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα θα γίνει μόνο με ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και έγκριση του Eurogroup, «όπως προβλέπεται από τη συμφωνία».
«Η αξιολόγηση αναφέρεται στο σύνολο του προγράμματος» συμπλήρωσε, επίσης η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν.

«Το θέμα δεν είναι διμερές, αλλά μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ακόμα η κ. Βιρτς και επισήμανε ότι εναπόκειται τώρα στην Ελλάδα να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις μεταρρυθμίσεων.

Διευκρινίστηκε δε, ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για αυτό, αλλά θα πρέπει να είναι «σχετικά σύντομα». Από τη συνάντηση της κα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα στο Βερολίνο, η Καγκελαρία αναμένει- ανέφερε- εμβάθυνση της συζήτησης, αλλά διατήρησε επιφυλάξεις σχετικά με το ποια θέματα θα θελήσει να θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Σημείωσε πάντως, ότι το δείπνο εργασίας θα είναι «ανοιχτό σε διάρκεια».

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση εάν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Καγκελαρίας και υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η κ. Βιρτς δήλωσε ότι δεν βλέπει κάποια αντίφαση.

Επανέλαβε μάλιστα ότι στόχος της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει «να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη», αλλά επισήμανε ότι αυτό είναι συνδεδεμένο με την εκπλήρωση συγκεκριμένων όρων «και αυτοί οι όροι βρίσκονται στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου».

Σχετικές ειδήσεις