ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποτάμι: Να μην κρύβονται πίσω από νομικά φύλλα συκής Κατρούγκαλος και πρωθυπουργός

Ποτάμι: Να μην κρύβονται πίσω από νομικά φύλλα συκής Κατρούγκαλος και πρωθυπουργός

Πρόσκληση για δημόσιο διάλογο περί του ασυμβίβαστου των βουλευτών και υπουργών με τις λοιπές επαγγελματικές δραστηριότητες τους, καλεί το Ποτάμι τα πολιτικά κόμματα με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», που εμφανίζει τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να λαμβάνει δικηγορική προμήθεια από δημοσίους υπαλλήλους για την επαναπρόσληψή τους.

«Υπάρχει όντως ένα θέμα τάξεως. O κ. Κατρούγκαλος υπηρετεί σε μια κυβερνητική θέση, η οποία έχει διεπαφή με το επάγγελμα που ασκούσε πριν τοποθετηθεί σ’ αυτήν. Για το ζήτημα αυτό πρέπει να δώσει εξηγήσεις τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρωθυπουργός, που τον επέλεξε. Να πάψουν να κρύβονται πίσω από διαδικαστικά και νομικά φύλλα συκής» ανέφερε το Ποτάμι.

Το Ποτάμι στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για παθογένεια του πολιτικού συστήματος «στο οποίο έχει γίνει κανόνας η διαφάνεια» και προσθέτει: «Η διαπλοκή μεταξύ κομματικής νομενκλατούρας και κρατικής εξουσίας ή μεταξύ παραγόντων της αγοράς και κρατικής εξουσίας. Δε θα πρέπει το πολιτικό σύστημα να δίνει την εικόνα ότι κρύβεται πίσω από την ατομική ευθύνη καθενός, που ανά καιρούς κατηγορείται ότι καταχράστηκε δημόσια εξουσία. Να δείχνει δηλαδή με το δάχτυλο σήμερα τον κ. Κατρούγκαλο και αύριο τον επόμενο και να λέει “εγώ είμαι αθώος του αίματος”»

Το Ποτάμι σημειώνει ότι πρέπει κάθε κόμμα να καταθέσει τις απόψεις του «για την αντιμετώπιση φαινομένων σύγκρουσης συμφερόντων, ασυμβίβαστων λειτουργιών και επιλογής πολιτικού προσωπικού, ιδίως σε θέσεις του σκληρού πυρήνα της εκτελεστικής εξουσίας»

Καταθέτει δε τις δικές του προτάσεις που διαρθρώνονται σε δύο βασικά σημεία:

-Την θέσπιση κανόνων αποφυγής φαινομένων σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ επαγγελματικής ιδιότητας και κυβερνητικού ή πολιτικού αξιώματος.

-Την πλήρη δημοσιοποίηση των εισοδηματικών στοιχείων των κυβερνητικών αξιωματούχων όχι μόνο κατά τη διάρκεια που κατέχουν το αξίωμα αλλά και για μια πενταετία μετά την αποχώρησή τους από αυτό.

Σχετικές ειδήσεις