ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μερκέλ - Ολάντ: Δεν υπάρχουν καταληκτικές ημερομηνίες για την Ελλάδα

Μερκέλ - Ολάντ: Δεν υπάρχουν καταληκτικές ημερομηνίες για την Ελλάδα

Στο Βερολίνο υποδέχτηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, στο πλαίσιο του τακτικού γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου. «Δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ελλάδα, εκτός από τη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή ζωή», τόνισε, μεταξύ άλλων η Μέρκελ. «Να δρομολογηθούν οι μεταρρυθμίσεις», κάλεσε την Αθήνα ο Γάλλος πρόεδρος.

Αναφερόμενη στην Ελλάδα, η καγκελάριος επεσήμανε πως αναμένει τα συμπεράσματα των θεσμών σχετικά με τις ελληνικές προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις: «Δεν μπορώ να δεσμευτώ για συγκεκριμένη μέρα. Στο Eurogroup στις 20.2.15 έχει ειπωθεί ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει υποβληθεί ως το τέλος Απριλίου - το τι είναι να προτείνει η Ελλάδα. Όσο πιο γρήγορα καταθέσει η Ελλάδα προτάσεις, τόσο το γρηγορότερο μπορεί και να συναφθεί μια συμφωνία. Είμαστε σε μια διαδικασία εργασίας και αυτή η διαδικασία παρακολουθείται στενά και από μας. Την παρακολουθούμε, είμαστε σε συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τώρα περιμένουμε τα αποτελέσματα, τα οποία θα αξιολογηθούν από τους θεσμούς», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ακόμα πως «η διαδικασία των συνομιλιών μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών πρέπει να συνεχιστεί». Πρόσθεσε πως ναι μεν υπάρχει κάποια ευελιξία, ωστόσο, το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο.

«Υπολείπεται ακόμα να γίνει δουλειά με τους θεσμούς μετά τις αυριανές συνομιλίες. Είμαι πεπεισμένη ότι θα γίνει. Οι μεταρρυθμίσεις που αναμένονται, πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για επιτακτική ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών, σημειώνοντας πως έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. «Oi εργασίες συνεχίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και η Ελλάδα γνωρίζει ότι η Ευρώπη είναι η μοίρα της. Και αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, τότε θα συνεχίσει αυτή την διαδικασία και θα συνεισφέρει στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερo», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος και επανάλαβε ότι έχει χαθεί πολύς χρόνος. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο. Πρόκειται για την Ελλάδα, για την Ευρωζώνη. Οι συζητήσεις που ξεκίνησαν μετά την συνάντηση στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρέπει να μας δώσουν την δυνατότητα να καταλήξουμε σε επιτυχία. Αλλά για αυτό χρειάζονται αυτές οι μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να παρουσιαστούν, πρέπει δώσουν οι θεσμοί την συγκατάθεσή τους για να αποδεσμευθούν τα κεφάλαια», υπογράμμισε."Όπως ήδη είπα προ ημερών, έχουμε χάσει υπερβολικά πολύ χρόνο. Όσο πιο σύντομα, τόσο το καλύτερο".

Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομικών της Ευρωζώνης άδραξαν την ευκαιρία του κοινού συμβουλίου στο Βερολίνο, για να δηλώσουν τη σύμπνοιά τους στο θέμα της Ελλάδας, διαμηνύοντας πως αμφότεροι επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και επιμένοντας πως ο πρωθυπουργός Τσίπρας πρέπει να προχωρήσει στο θέμα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Σχετικές ειδήσεις