ΠΟΛΙΤΙΚΗ

FT: «Ο Παπανδρέου σκέφτεται το ενδεχόμενο εκλογών»

FT: «Ο Παπανδρέου σκέφτεται το ενδεχόμενο εκλογών»
To ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, υπογραμμίζουν οι Financial Times. Η έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια έχει επηρεάσει τον Έλληνα πρωθυπουργό που σκέφτεται...

To ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, υπογραμμίζουν οι Financial Times. Η έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια έχει επηρεάσει τον Έλληνα πρωθυπουργό που σκέφτεται να ακολουθήσει το παράδειγμα των ομολόγων του στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, αναφέρει η βρετανική οικονομική εφημερίδα.

"Ο Γιώργος Παπανδρέου αγωνίζεται να εξασφαλίσει την στήριξη της κυβέρνησής του για το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας, αλλά στη συνέχεια πρέπει να αντιμετωπίσει και τους βουλευτές, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν προχωρήσει η χώρα σε μεταρρυθμίσεις το ταχύτερο δυνατόν, θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία".

Το πολιτικό χάσμα διογκώνεται στην Ελλάδα με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον Αντώνη Σαμαρά, να αντιστέκεται να συναινέσει με τις νέες ρυθμίσεις, ενώ ήδη 30 βουλευτές απειλούν με παραίτηση, αντιστεκόμενοι να ψηφίσουν τις νέες μεταρρυθμίσεις, απολύσεις, αυξήσεις φόρων και ιδιωτικοποιήσεις.

"Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο", δήλωσε στέλεχος στο ΠΑΣΟΚ. Ένα δεύτερο ζήτημα που έχει τεθεί στο τραπέζι είναι εκείνο των πρόωρων εκλογών, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, παρακολουθώντας την έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια που αποτυπώνεται στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας-με τη συμμετοχή 70.000 ατόμων την Κυριακή-σκέφτεται να ακολουθήσει το παράδειγμα των ηγετών της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και να ζητήσει πρόωρες εκλογές, αν και οι Βρυξέλλες έχουν δώσει σαφή εντολή να μην εμπλακούν τα εθνικά πολιτικά ζητήματα στο πρόγραμμα ανάκαμψης.

Επιπλέον, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τα δύο μεγάλα κόμματα σε απόσταση αναπνοής, με απόκλιση 1-2 ποσοστιαίων μονάδων που σημαίνει ότι σε περίπτωση εκλογών θα καταγραφεί αδυναμία συγκέντρωσης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Επίσης, η εφημερίδα τονίζει την ενδεχόμενη ανάγκη να χρειαστεί ο έλληνας πρωθυπουργός να διορίσει έμπειρους τεχνοκράτες σε υπουργεία-κλειδιά προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Ένα από τα ονόματα που συζητείται είναι εκείνο του Λουκά Παπαδήμου.

Πηγή: newscode.gr