ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πυρετός» διαπραγματεύσεων λίγο πριν το Euroworking Group

«Πυρετός» διαπραγματεύσεων λίγο πριν το Euroworking Group

Λίγες ώρες πριν τις δύο συνεδριάσεις της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup(την Τετάρτη 8/4 και την Πέμπτη 9/4) ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων με τους εταίρουςέχει ήδη ξεκινήσει με στόχο τη λύση έως τις 24 Απριλίου.

ΠΙΕΖΟΥΝ ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΕΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ - ΣΤΟΧΟΣ Η ΛΥΣΗ ΕΩΣ ΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Όπως αναφέρουν πηγές, οι δανειστές πιέζουν και πάλι για σκληρά μέτρα, επιχειρώντας να φέρουν και πάλι στο τραπέζι την αύξηση του ΦΠΑ σε δημοφιλή νησιά, τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά θέματα, ενώ σε νέα βάση τίθενται οι ιδιωτικοποιήσεις.

Ένα ασφυκτικό πλαίσιο, λίγες ώρες πριν τη διπλή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup -και ενώ το Μέγαρο Μαξίμου ανοίγει τα χαρτιά του με στόχο τον έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους- πιέζει περαιτέρω και κυρίως ως προς τη διαχείριση του χρόνου την κυβέρνηση.

Η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχαν την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Ουάσινγκτον, να συζητήσουν για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, τα οποία απ'ό,τι φαίνεται αποτελούν πηγή διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Το γεγονός επιβεβαίωσε το πρωί το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Για την ελληνική πλευρά με δεδομένο ότι μέχρι τον Ιούλιο λήγουν δόσεις προς το ΔΝΤ ύψους περίπου 3 δισ. και από πέρυσι το Ταμείο δεν έχει καταβάλει καμία από τις προβλεπόμενες δόσεις στην Αθήνα, η κυβέρνηση ζήτησε μια πιο «ελαστική» προσέγγιση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Στις ΗΠΑ ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδιο για τις Διεθνείς Υποθέσεις, Νέιθαν Σιτς και με τη σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα, Καρολάιν Άτκινσον.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί ζήτησαν να τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις της Ελλάδας και να επιταχυνθεί το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης.

Το ΔΝΤ και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από την Ελλάδα, να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι Ευρωπαίοι για την εκταμίευση μέρους της δόσης.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών έγινε επισκόπηση των διαπραγματεύσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών.

Ο κ. Βαρουφάκης ανέπτυξε στους Αμερικανούς αξιωματούχους το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης και είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι υπάρχει κοινός τόπος για ζητήματα επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και για την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη.

Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που έχουν σχέση με τη δομή της Ευρωζώνης, με τον υπουργό Οικονομικών να αναπτύσσει στους συνομιλητές του τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάγκη επανεξέτασης της αρχιτεκτονικής της.

Σχετικές ειδήσεις