ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιοι θα συμμετέχουν και τι θα συζητηθεί στη συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν

Ποιοι θα συμμετέχουν και τι θα συζητηθεί στη συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν

Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΜΟΣΧΑ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Διονυσία Προκόπη

Στη συνάντηση, στην οποία είναι στραμμένα τα βλέμματα των μεγαλύτερων μέσων ενημέρωσης του κόσμου, αναμένεται να συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ από ρωσικής πλευράς θια μετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Μεταφορών, Μαξίμ Σοκολόφ και ο διπλωματικός σύμβουλος του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο στην ατζέντα της συνάντησης είναι η υπογραφή τριών κειμένων και συγκεκριμένα:

Το κοινό σχέδιο δράσης 2015-2016, το οποίο ορίζει τις διμερείς σχέσεις. Πρόκειται για ένα τυπικό κείμενο, το οποίο ωστόσο έχει μεγάλη σημασία, καθώς έχει να ανανεωθεί από το 2012.

Το δεύτερο κείμενο είναι η κοινή δήλωση για τα 70 χρόνια από τη νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το τρίτο ένα κοινό πρόγραμμα Ελλάδας-Ρωσίας για το 2016, έτος φιλίας των δύο χωρών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα πολιτιστικών, επιχειρηματικών και εκπαιδευτικών δράσεων.

Στο τραπέζι της συνάντησης αναμένεται να τεθούν, μεταξύ άλλων και τα ενεργειακά, ενώ σχετικά με τις επενδύσεις, σύμφωνα με το Κρεμλίνο ήδη οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον τους για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, συμμετέχοντας μάλιστα στο διαγωνισμό.

Σχετικές ειδήσεις