ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αγανακτισμένοι» βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά Παπακωνσταντίνου

«Αγανακτισμένοι» βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά Παπακωνσταντίνου
Δύσκολες ώρες για τον «Τσάρο» - Ενενήντα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εναντίον του - Φωνές για εκλογές

Με άγριες διαθέσεις και βαρύτατες εκφράσεις, υποδέχθηκαν τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, οι βουλευτές του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομικών, στη Βουλή.

Καταπέλτης ήταν η Βάσω Παπανδρέου, η οποία απευθυνόμενη στον υπουργό Οικονομικών του είπε: «Τον Οκτώβριο του 2009 ήμουν στο γραφείο σου και σου είπα να πάρεις μέτρα και με αντιμετώπισες ως ούφο. Τι έχεις κάνει με τους κερδοσκόπους;»

Ανέφερε επίσης ότι «όταν εκβιάζεται η Βουλή, δολοφονείται η Δημοκρατία. Αυτό που έγινε πέρυσι αυτό θα γίνει και φέτος. Δεν υπήρχε σχέδιο ούτε πέρυσι. Αυτό που πάτε να κάνετε και φέτος έχει μικρά ποδάρια. Η διαδικασία ακριβής δανειοδότησης της χώρας δεν οδηγεί πουθενά. Χρειάζονται περισσότερα αποτελέσματα. Αφήστε τα κόλπα με το opengov που συγκαλύπτει τις επιλογές των κολλητών σας».

Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του πρώην προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη: «Κάποτε κάποιοι που κορόιδεψαν το λαό πήγαν στο Γουδή. Αν θέλετε να πουλήσετε βιομηχανίες και κτήματα της Θράκης σκεφτείτε το καλά».

Θέμα ανασχηματισμού έθεσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, σημειώνοντας: «Δε βγαίνει το πρόγραμμα. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι αυτή τη δανειακή σύμβαση την έχει υπογράψει Έλληνας υπουργός. Χρειάζεται αλλαγή προσώπων».

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στις τάξεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, υπό το βάρος και των καθημερινών διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, είναι και η δήλωση του Δημήτρη Καρύδη: «Οι μισοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι σε κατάθλιψη και οι άλλοι στις πλατείες. Δεν μπορούμε να πείσουμε τους ψηφοφόρους μας. Φανταστείτε μισό εκατομμύριο στην πλατεία και εμείς να ψηφίζουμε αμέριμνοι».Επίσης πρότεινε να μειωθούν στο μισό οι αποδοχές και οι διευκολύνσεις των βουλευτών και να επιλέγουν υποχρεωτικά μία σύνταξη.

Από την σκληρή κριτική των βουλευτών δεν έλειψαν και οι αναφορές στο επίμαχο σποτάκι με τον Πάρι Κουκουλόπουλο να σημειώνει : «Σήμερα ζήσαμε το τέλος των διλημμάτων γιατί αποδείχτηκε ότι υπάρχουν παραπάνω από μία απόψεις. Η πολιτική δεν ασκείται σε κενό και αν η επιλογή μας είναι το σποτ που κυκλοφόρησε την Κυριακή φοβάμαι ότι έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Η αλήθεια σήμερα είναι ότι η χώρα γεμίζει με παράνομους μετανάστες και αδειάζει από νέους επιστήμονες».

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και ο Έκτωρ Νασιώκας:«Δεν είναι μόνο στραβός ο γιαλός, αλλά στραβά αρμενίζουμε. Τα μέτρα έπρεπε να τα πάρουμε από τον Οκτώβριο του 2009 υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αναληφθούν. Να υπάρξουν παραιτήσεις, δεν χρειάζεται εκλογές αλλά μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και σωτηρίας». Μίλησε επίσης για κυβέρνηση «φίλων» και«υπεράριθμων».

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Πορτογαλίας επικαλέστηκε εμμέσως η Σοφία Γιαννακά, σημειόνοντας «Δεν κάναμε μεταρρυθμίσεις, παίρνουμε μόνο μέτρα. Οι 156 δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος για την πορεία της χώρας και την πορεία του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουμε νομιμοποίηση να πάθει το ΠΑΣΟΚ, αυτό που έπαθε ο Σόκρατες».

Ποιοι μιλούν για εκλογές

Στην τοποθέτησή της, η Τόνια Αντωνίου είπε «O Παπακωνσταντίνου ηταν ειλικρινής και εξήγησε γιατί το μνημόνιο 2 θα αποτύχει όπως το μνημόνιο 1. Το πρόβλημα μας, η χρεοκοπία, έπρεπε να είναι το όπλο μας. Δεν βγαίνει. Χρειάζεται πολιτική νομιμοποίηση. Το δίλημμα χρεοκοπία ή μνημόνιο το θέσαμε εδώ ενώ έπρεπε να το θέσουμε στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Σήμερα οι πολίτες ενημερώνονται από το ίντερνετ και δευτερευόντως από τα μίντια. Η χειραγώγηση έγινε με το δόγμα του σοκ, φόβος ανασφάλεια, εθνική συνενοχή, τα φάγαμε μαζί. Ο κόσμος έδειξε ανοχή και αντοχή, αλλά τώρα φεύγει ο φόβος έχει συνειδητοποιήσει τι γίνεται και είναι απέναντί μας. Όλη αυτή τη λαίλαπα δεν μπορεί να τη σηκώσει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ μόνη της, διότι τις μεγάλες πολιτικές αποφάσεις τις πήρε η ηγετική ομάδα μόνη της, ερήμην μας. Χρειάζεται πολιτική νομιμοποίηση . Έτσι όπως είμαστε, άρα εκλογές… »

«Δε μας έχει εξηγηθεί επαρκώς γιατί οι εκλογές είναι καταστροφικές. Δε διακρίνω άλλη δυνατότητα εκτόνωσης της κοινωνικής αναταραχής» δήλωσε ο Νίκος Ζωΐδης.
Από την πλευρά του και ο Δημήτρης Βαρβαρίγος ζήτησε εκλογές: «Ο κόσμος βλέπει σκοτάδι, οι θυσίες του πήγαν χαμένες. Φέρτε το μεσοπρόθεσμο με 180 βουλευτές, κι αν δε γίνει να πάμε σε εκλογές»

«Να πάμε σε εκλογές γιατί έτσι κι αλλιώς σε 3-4 μήνες δεν θα μπορέσουμε να τις αποφύγουμε» είπε ο Βασίλης Γερανίδης.

Για αλαζονεία κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ο Δημήτρης Λιντζέρης, ο οποίος ζήτησε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας: «‘Ηρθε με περισσή αλαζονεία για να ανακοινώσει νέα μέτρα χωρίς αυτοκριτική. Ο πρωθυπουργός αν θέλει να σώσει τη χώρα, πρέπει να ομολογήσει ότι η κρίση υπερβαίνει μια παράταξη. Γι αυτό πρέπει να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα εθνικής σωτηρίας, που θα κληθεί να το υλοποιήσει μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.»

Τι ζητούν οι βουλευτές

Το μεσοπρόθεσμο θα το ψηφίσουμε δεν καταλαβαίνω ωστόσο γιατί προχωράμε σε νέα δανειακή σύμβαση εκτός μηχανισμών που θα ανεβάσει το χρέος στα 355 δις το 2014, δήλωσε η Κατερίνα Μπατζελή. «Στο μεσοπρόθεσμο δεν υπάρχει στίγμα ενίσχυσης της παραγωγής. Αν το δημοψήφισμα είναι μέσα ή έξω από το ευρώ είναι λάθος» κατέληξε.

Να πάρει διαζύγιο το μεσοπρόθεσμο από τις λογικές περικοπών του πρώτου μνημονίου, ζήτησε ο Βασίλης Τόγιας, προσθέτοντας « κανένα βάρος και κανένα κόψιμο σε μισθωτούς και συνταξιούχους».

«Το οικονομικό επιτελείο να αναλάβει τις ευθύνες του και να τις εξατομικεύσει. Τα έχουμε θαλασσώσει επικοινωνιακά», τόνισε η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Τα «βογκητά" να ακουστούν όχι από τις «πλατείες", αλλά από τα «Βόρεια Προάστια» με τους φόρους που πρέπει να μπουν στα εισοδήματα και στην ακίνητη περιουσία, είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην τοποθέτησή του, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης.

Η Σούλα Μερεντίτη ανέφερε ότι «δεν πετύχαμε και οι ευθύνες δεν είναι μόνο του Παπακωνσταντίνου» και πρόσθεσε ότι δεν περιορίσαμε πριν απ' όλα το σπάταλο κράτος.

«Οι πλατείες δεν απαντώνται με σποτ» είπε η κ. Μερεντίτη, τονίζοντας ότι τώρα πρέπει να έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο που να το υπηρετούμε όλοι και κυρίως αυτό να είναι δίκαιο, καθώς ενδέχεται την πρώτη φορά να συνέβησαν αδικίες λόγω της πίεσης της στιγμής.

Προέχει η σωτηρία της πατρίδας και η συνοχή της κοινωνίας είπε η κ. Μερεντίτη προσθέτοντας ότι τα προβλήματα και η αγανάκτηση δεν προκύπτουν «από το πώς στρίβουν τα αυτοκίνητα των βουλευτών στην Β. Σοφίας,«κόβοντας» την κυκλοφορία».

«Ζητάτε να στηρίξουμε. ‘Οχι μόνο να ψηφίσουμε και να πάμε να κρυφτούμε, αλλά να επιχειρηματολογήσουμε. Και η αξιοπιστία μας έχει χαθεί» δήλωσε η Π.Ζούνη, θέτοντας σειρά ερωτημάτων στον κ.Παπαπκωνσταντίνου: πώς ερμηνεύετε αυτό που γίνεται έξω; Σαν εκτόνωση, σαν αποτέλεσμα λαϊκισμού ή σα μήνυμα «όχι άλλο ερήμην μας»;
Μπορούμε να κάνουμε οικονομική πρόβλεψη σε βάθος χρόνου, ή τα πιο σκληρά αναβάλλονται για το φθινόπωρο;»

«Εγγυήσεις δεν έχουμε υποχρέωση να δίνουμε μόνο στους δανειστές, αλλά και στο λαό. Πρέπει να δώσουμε χρονοδιάγραμμα εξόδου από την κρίση» δήλωσε η Χρύσα Αράπογλου. «Οι παρωχημένες αντιλήψεις περί ανύπαρκτων εχθρών θέλουν να κρύψουν άλλα πράγματα. Ποιος φταίει που οι αποκρατικοποιήσεις δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα; Αξιοποίηση καζίνο κλπ. ΕΥΑΘ έχει έσοδα πενταετίας,τόσα όσα θα πιάσει αν πουληθεί. Να υποθηκευτούν λοιπόν άμεσα τα κέρδη της επόμενης δεκαετίας. Η Βουλή πρέπει να ανοίξει τα πατζούρια, δεν μπορεί επί 15 μέρες να τα έχει κατεβασμένα, εκεί έξω γεννιέται το καινούριο και έχει ωδίνες. Η πολιτική της άλλης μέρας θα υπάρξει, είτε με μας είτε χωρίς εμάς.»

Σχοινοβατούμε και η κοινωνία κι εμείς χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Ποιο είναι αυτό; Όχι άλλα βάρη, όχι άλλες περικοπές, όχι περαιτέρω ακύρωση της αξιοπρέπειας του φτωχού, όχι άνιση κατανομή των βαρών, σημείωσε ο Γιάννης Βούρος.

Εμείς κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να επιβεβαιώσουμε τη φράση του Ντοστογιέφσκι, που μιλούσε για το δικαίωμα του απελπισμένου στην επανάσταση, και τον Φρόιντ που μίλησε για την ψυχολογία του όχλου (*Όταν ρώτησαν τον Τσόρτσιλ πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση και κερδίζει χρόνο σε περίπτωση κρίσης, απάντησε: Σαν να πηγαίνω μια βόλτα με μια πιρόγα και τους φίλους μου στον Αμαζόνιο. Κωπηλατούν μαύροι, μας κυνηγούν κροκόδειλοι, ε, που και που πετάμε κανένα μαύρο στο νερό!).
«Εμείς μαύρο – επίορκο δεν έχουμε βρει, ή αν θέλετε, δεν έχουμε δώσει, κι αν το είχαμε κάνει δεν θα χρειαζόταν καμία διμοιρία ΜΑΤ και κανένα κιγκλίδωμα έξω από το κοινοβούλιο.»

Οι εξηγήσεις του «Τσάρου »

Σε μία προσπάθεια να προλάβει τις αντιδράσεις των 90 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έχουν ζητήσει όλοι να πάρουν το λόγο, ο κ.Παπακωνσταντίνου, στην εισηγητική ομιλία του, παραδέχθηκε, αλλά – φαίνεται δεν έπεισε – αστοχίες στην οικονομική πολιτική.

Άφησε δε, να εννοηθεί ότι μπορεί να χαλαρώσει ελαφρώς τα φορολογικά μέτρα, υπογράμμισε ωστόσο ότι για να πάρουμε την 5η δόση θα πρέπει να δείξουμε στους δανειστές ότι κάτι έχουμε πετύχει.

Επανέλαβε ότι το μεσοπρόθεσμο θα έρθει προς ψήφιση ως ένα άρθρο, διευκρινίζοντας ότι οι βουλευτές θα γνωρίζουν εκ των προτέρων το περιεχόμενο των συνοδευτικών προς εφαρμογή νόμων.

Διαβάστε επίσης: Ποιος πιστεύει πλέον τον κ. Παπακωνσταντίνου;