ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Γίνονται λάθη γιατί είμαστε άπειροι - Δεχόμαστε άδικη κριτική

Τσακαλώτος: Γίνονται λάθη γιατί είμαστε άπειροι - Δεχόμαστε άδικη κριτική

Για λάθη της κυβέρνησης τα οποία αποδίδονται στην απειρία έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος διευκρίνισε ότι η Αθήνα δέχεται άδικη κριτική.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιφορτισμένος με την εποπτεία των διεθνών οικονομικών σχέσεων της χώρας, επαναλαμβάνει σε συνέντευξή του στον Guardian τη ρητή απόφαση της κυβέρνησης να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές, συνάμα όμως παραδέχεται πως το κυβερνητικό σχήμα δεν έχει αποβάλει ακόμη κάποιες «παιδικές ασθένειες».

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι εργαζόμαστε πυρετωδώς για το καλό σενάριο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, ενώ εμφανίστηκε απολύτως βέβαιος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στις 24 Απριλίου. «Οι συζητήσεις γίνονται πάντα πέντε ή τρία ή ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα. Δεν είναι ασυνήθιστο ότι φτάνουν στο χείλος του γκρεμού», λέει, μεταξύ άλλων.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσακαλώτος χαρακτηρίζει άδικη την κριτική που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση τονίζοντας: «Περνάμε τις παιδικές ασθένειες, όπως θα περίμενε κανείς από μία νέα κυβέρνηση που δεν έχει πείρα, αλλά και η κριτική εις βάρος μας είναι άδικη για το βαθμό προετοιμασίας μας και τη δυνατότητά μας να δώσουμε λεπτομέρειες για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της Ευρώπης συστημικά και όχι μόνο από τακτική, ενώ περιέγραψε μία εφιαλτική εικόνα αναφερόμενος σε τυχόν διάλυση της ζώνης του ευρώ: «Αν διαρραγεί το μέτωπο του ευρώ, αυτό θα οδηγήσει στην άνοδο ακροδεξιών δυνάμεων και σε αναβίωση της δεκαετίας του 1930, κάτι που κανένας προοδευτικός άνθρωπος δεν θα ήθελε».

Συμφωνία, αλλιώς καταστροφή

Κατά τον Guardian, τα πάντα αναμένεται να κριθούν στη Ρίγα της Λετονίας, στο επικείμενο Eurogroup της 24ης Απριλίου. Σε αυτή τη συνεδρίαση θα πρέπει να εκδοθεί απόφαση σχετικά με το πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα χρειαστεί να ακολουθήσει η Ελλάδα. «Με τη χώρα να αντιμετωπίζει μια σειρά από αποπληρωμές του χρέους τον Μάιο και τον Ιούνιο -οπότε και τελειώνει η υφιστάμενη συμφωνία διάσωσης- και την ελληνική οικονομία να επιβιώνει με την έκτακτη χρηματοδότηση που λαμβάνει από την ΕΚΤ, η αποτυχία έγκρισης των προτάσεων, θα μπορούσε να σημάνει την καταστροφή για την πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης. Η συμφωνία '' πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά χρήματα'' είναι μια ενδιάμεση για την Ελλάδα, μέχρι να υπογράψει το αναμενόμενο τρίτο πακέτο στήριξης μέσα στο 2015. Ωστόσο, η Ελλάδα επιθυμεί να ξεκλειδώσει τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ του παρόντος προγράμματος», αναφέρει το άρθρο.

Σχετικές ειδήσεις