ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρ. Σβίγκου: Η συμφωνία με τους εταίρους θα σέβεται τις κόκκινες γραμμές

Ρ. Σβίγκου: Η συμφωνία με τους εταίρους θα σέβεται τις κόκκινες γραμμές

Πρόθεση της κυβέρνησης, και κατεύθυνση στην οποία εργάζεται είναι «μια συμφωνία-γέφυρα μέχρι τον Ιούνιο

Η συμφωνία που θα επέλθει με τους εταίρους θα σέβεται τις κόκκινες γραμμές, τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε σημερινή της συνέντευξη στην τηλεόραση του STAR, προσθέτοντας πως οι κόκκινες γραμμές είναι ξεκάθαρο ποιες είναι και συμπληρώνοντας πως είναι εξίσου ξεκάθαρο ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πολιτική η οποία απορρίφθηκε στις 25 Γενάρη, όπως επίσης είναι σαφές ότι με το να συνεχιζόταν η ίδια πολιτική, αυτά που σήμερα θέλουμε να καταπολεμήσουμε, δηλαδή το δημόσιο χρέος, θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση».

Επικαλούμενη τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία το δημόσιο χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ έχει αυξηθεί, η κ. Σβίγκου επισήμανε ότι αυτά είναι «τα αποτελέσματα μιας πολιτικής που δήθεν θα μείωνε το δημόσιο χρέος, και σε αντίθεση με αυτό και το δημόσιο χρέος αύξησε, αλλά και τους πολίτες έφερε στην απόγνωση».

«Όλα αυτά θέλουμε να τα αλλάξουμε εντός της Ευρωζώνης, αλλά μέσα σε ένα διαφορετικό πλαίσιο στο οποίο και οι δανειστές θα σέβονται τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Ελλάδα. Όπως υπάρχουν οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, υπάρχουν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, ο οποίος εξέφρασε τη δική του πεποίθηση και τη δική του βεβαιότητα ότι θα βρεθεί επωφελής λύση και για την Ελλάδα και για τους εταίρους» είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, η κ. Σβίγκου είπε ότι ασκούνται πιέσεις από τη μεριά των δανειστών προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση «να αποδεχθεί ένα πλαίσιο το οποίο και ο ελληνικός λαός απέρριψε, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση σε κάθε τόνο έχει καταστήσει σαφές στους εταίρους ότι δεν πρόκειται να το αποδεχθεί».

Πρόσθεσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης, και κατεύθυνση στην οποία εργάζεται είναι «μια συμφωνία-γέφυρα μέχρι τον Ιούνιο, που θα βλέπει και το ζήτημα της ανάπτυξης και της ανασυγκρότησης της χώρας και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους» και επισήμανε ότι «είναι σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διαπραγμάτευση με το πλέον επωφελές αποτέλεσμα για τον ελληνικό λαό, σεβόμενοι τις δεσμεύσεις μας».

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί «χρεοκοπίας» της χώρας, η κ. Σβίγκου κατέστησε κατ΄ αρχήν απολύτως σαφές ότι όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης γίνονται ώστε να υπάρξει αποπληρωμή και των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, καθώς και όλων των υποχρεώσεών της, ενώ υπογράμμισε ότι «καλό θα είναι η συζήτηση που γίνεται επί της οικονομίας και επί των δυσκολιών που υπάρχουν να μην γίνονται με κινδυνολογία και να μην γίνονται με σενάρια επί σεναρίων», προσθέτοντας ότι «μέχρι στιγμής η χώρα έχει "χρεοκοπήσει" εκατό φορές και ελπίζω να μην "χρεοκοπήσει" και άλλες εκατό».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αναμένει από αυτούς που λένε για χρεοκοπία της χώρας, «τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυρίως», την επόμενη εβδομάδα που «η χώρα πάλι δεν θα έχει "χρεοκοπήσει" να απολογηθούν για το κλίμα πανικού που καλλιεργούν και το οποίο επιβαρύνει την ελληνική οικονομία».

Σε ερώτηση περί δημοψηφίσματος και «ρήξης» είπε ότι η ύπαρξη αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις συνιστά υποθετικό σενάριο και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση έχει ισχυρή και νωπή λαϊκή εντολή για υπέρβαση των μνημονίων και ρήξη με τις πολιτικές λιτότητας, οι οποίες επιπλέον αποδομούν την ίδια την Ευρώπη.

«Αυτοί οι οποίοι κινδυνολογούν, βλέπουν σενάρια Grexit, τα οποία οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι τα απορρίπτουν, δεν έχουν καταλάβει τι κακό έχουν κάνει στη χώρα και τι κακό συνεχίζουν να κάνουν στη χώρα» κατέληξε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικές ειδήσεις