ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρίτωσε το… «κακό» στις Βρυξέλλες!

Τρίτωσε το… «κακό» στις Βρυξέλλες!
«Διαφορετικά σε ακούνε αν είσαι πρωθυπουργός»...

«Διαφορετικά σε ακούνε αν είσαι πρωθυπουργός».

Με αυτή τη φράση προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν χθες, στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, την τριπλή ψυχρολουσία, στις τελευταίες διεθνείς επαφές του, υποστηρίζοντας πως οι θέσεις του προέδρου της ΝΔ, είναι ορθές, ολοκληρωμένες και πειστικές και πως θα γινόντουσαν πιο εύκολα αποδεκτές αν τις υιοθετούσε και η ελληνική κυβέρνηση και πίεζε και αυτή στην κατεύθυνση της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου.

Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να περίμενε πως το ακροατήριό του σε Παρίσι και Βρυξέλλες, θα ήταν εξόχως δύσκολο, δεν πίστευε πάντως σε καμία περίπτωση ότι πριν καλά-καλά προλάβει να περνά το ‘‘κατώφλι’’ της εξόδου, θα εκδίδονταν τόσο σκληρές και χωρίς δεύτερη ερμηνεία ανακοινώσεις.

Στις τρεις από τις τέσσερις συναντήσεις του μάλιστα, το χάσμα που αποκαλύφθηκε, περιγράφεται ανάγλυφα, μέσω των δηλώσεων των ξένων αξιωματούχων.

Είναι ανάγκη να επιδειχτεί υπεύθυνη στάση από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, πράγμα που συνεπάγεται ειδικότερα, την υποστήριξη των κυριότερων πολιτικών ομάδων στο νέο διαρθρωτικό σχέδιο που διαπραγματεύθηκε η ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε την Τρίτη ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.

«Να φανεί συνεργάσιμος», τον κάλεσε χθες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ενώ ο κύκλος των επαφών του έκλεισε με μια ακόμη παραίνεση «ευρείαςς εθνικής συναίνεσης» και μάλιστα «επειγόντως», από τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Οι πιέσεις, ωστόσο, προς τη ΝΔ συνεχίστηκαν, αφού η ανάγκη να βάλουν όλα τα κόμματα την ‘‘υπογραφή’’ τους, διατυπώθηκε ανοιχτά και στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, χθες βράδυ.

Η «Συγγρού», αποδίδει σε έναν βαθμό την αμετακίνητη στάση των ξένων αξιωματούχων και την καχυποψία απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά, στην παραπληροφόρηση που έχει προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα σχετικά με τις θέσεις του κόμματος. Για αυτό, ο ίδιος ο πρόεδρος της παράταξης έκρινε αναγκαίο να επισημάνει τα σημείο σύγκλισής του με την κυβέρνηση και στην δήλωσή του, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ επανέλαβε:

· Συμφωνούμε στους στόχους

· Συμφωνούμε στις εκτενείς περικοπές από τη σπατάλη του Δημοσίου.

· Συμφωνούμε στις αποκρατικοποιήσεις

· Συμφωνούμε στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Αν και ο ίδιος υποστηρίζει πως οι απόψεις του ακούσθηκαν, για την ώρα, όλα δείχνουν πως δεν ασπάσθηκαν από τους ξένους εταίρους, αφού οι κατ΄ ιδίαν επαφές θύμιζαν περισσότερο παράλληλους μονολόγους, παρά εποικοδομητικό διάλογο. Απόδειξη πάντως του κακού κλίματος [που αντιμετώπισε, είναι ότι απέφυγε να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου, πριν την επιστροφή του στην Ελλάδα και περιορίστηκε σε μια και μόνο δήλωση.

Ο Αντώνης Σαμαρά δεν δείχνει να κάμπτεται ωστόσο.

Άλλωστε, όπως εσχάτως έχει δηλώσει, «έμεινα 11 χρόνια σπίτι μου. Δεν γύρισα για να υποκύψω…».