ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία και μετά δημοψήφισμα (αν χρειαστεί)

Συμφωνία και μετά δημοψήφισμα (αν χρειαστεί)

Ο Μάιος φέρνει την άνοιξη και στις σχέσεις Ελλάδας-δανειστών, με μία πρώτη «χαλαρή» συμφωνία, που θα την δούμε μπροστά μας στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και πάντως πριν τις 11 Μαΐου που θα έχουμε την κρίσιμη συνεδρίαση, για να ανοίξουν και πάλι οι στρόφιγγες των δανειστών μας για χρήματα προς την Ελλάδα.

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, έτσι όπως περιγράφεται στο Newsbomb.gr από κορυφαίο στέλεχός της είναι:

Αυτή την ώρα ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον πρωθυπουργό για το σημείο, στο οποίο έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις και για τα βασικά σημεία της συμφωνίας που επίκειται. Ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να μιλήσει απόλυτα ρεαλιστικά στους υπουργούς του, αναφέροντας και τη δραματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αυτή τη στιγμή, αλλά και τις αμοιβαίες υποχωρήσεις Ελλάδας-εταίρων, που έχουν γίνει ώστε να υπάρξει μία «μίνι» συμφωνία για να εκταμιευθούν τα πρώτα χρήματα και για την επικείμενη διαπραγμάτευση του Ιουνίου, όπου θα παρθούν και οι μεγάλες αποφάσεις σε βάθος τριετίας.

«Αρνήσεις, αμφιταλαντεύσεις και υποχωρήσεις σε αυτά που τους παραχωρούμε, αλλά και σε αυτά που μας δίνουν, δεν χωράνε αυτή τη στιγμή» θα τους πει το ο κ. Τσίπρας.

Από αύριο μέχρι τη Δευτέρα, 4 Μαΐου, το πρωί, τα κλιμάκια των τεχνοκρατών των θεσμών, το λεγόμενο Brussels Group αλλά και της ελληνικής ομάδας υπό τον κ. Χουλιαράκη, θα έχουν αλλεπάλληλες πολύωρες συναντήσεις για τον καθορισμό των τελευταίων λεπτομερειών, αυτής της «μίνι» συμφωνίας, που είναι κυρίως αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων μεταξύ Ελλάδας και εταίρων.

Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα ζητήσει έκτακτη σύγκλιση του Eurogroup την Τετάρτη 6 Μαΐου, ώστε να εγκριθεί η βάση της συμφωνίας αυτής, γιατί την Παρασκευή, 8 Μαΐου, συνεδριάζει η ΕΚΤ και μόνο εάν υπάρχει μία πρώτη συμφωνία Ελλάδας εταίρων θα μπορέσει να αυξήσει το πλαφόν των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, που έχουν απόλυτη ανάγκη οι ελληνικές τράπεζες και η ελληνική κυβέρνηση.

Μετά έρχεται το κανονικό Eurogroup της 11ης Μαΐου για να επικυρώσει τη συμφωνία, η οποία θα έρθει αμέσως μετά στην ελληνική βουλή προς επικύρωση.

Όπως επισημαίνει στο Newsbomb.gr το ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, σε περίπτωση αντιδράσεων ή δημιουργίας ενός αρνητικού κλίματος για τη συμφωνία με τους εταίρους μέσα στη βουλή ή μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τότε αμέσως και εφόσον χρειαστεί, θα κληθεί ο ελληνικός λαός να αποφασίσει με δημοψήφισμα εάν εγκρίνει ή όχι τη συμφωνία με τους εταίρους, όπως αυτή θα παρουσιαστεί σε ολοκληρωμένη μορφή, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Σχετικές ειδήσεις