ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Ο Σταθάκης προανήγγειλε ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια

Βουλή: Ο Σταθάκης προανήγγειλε ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια

Στην Βουλή μίλησε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, κατά την οποία περιέγραψε την κατάσταση την οποία έχουν δημιουργήσει τα «κόκκινα» δάνεια.

Ο υπουργός επισήμανε κατά την ομιλία του πως σύντομα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπισή τους.

Ο κ. Σταθάκης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του «Ποταμιού» Κυριάκου Χαρακίδη, ανέφερε πως σύμφωνα με τα στοιχεία της 31ης.12.2014, σε σύνολο δανείων 248 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια ανέρχονται σε 100 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 40%. Από το σύνολο των «κόκκινων» δανείων τα 60 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά, τα 25 δισ. ευρώ στεγαστικά και τα 15 δις ευρώ καταναλωτικά.

Πρόσθεσε επίσης, ότι η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα φέρει στη Βουλή τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις για τη ρύθμιση των ανεξόφλητων δανείων και σημείωσε παράλληλα ότι εντός του επόμενου εξαμήνου θα έχει διαμορφωθεί το συνολικό πλαίσιο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

Όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια ο κ. Σταθάκης αποκάλυψε πως ο λεγόμενος «νόμος Δένδια» θα αξιοποιηθεί.

«Με μικρές αλλαγές θα μπορούσε να αποτελέσει αυτός ο νόμος μια αφετηρία για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων», είπε ο χαρακτηριστικά ο υπουργός. Προανήγγειλε επίσης κίνητρα προς τις επιχειρήσεις για να ρυθμίσουν δάνεια που αντιστοιχούν στο 30% με 35% της κερδοφορίας τους.

Ωστόσο, εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων των μεγάλων επιχειρήσεων λόγω της αντιπαράθεσης που υπάρχει μεταξύ τραπεζών και επιχειρήσεων.

Ο υπουργός καταλήγοντας παραδέχθηκε πως «μελετάμε το θέμα αλλά δεν έχουμε καταλήξει».

Σχετικές ειδήσεις