ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κωνσταντοπούλου: Υπενθύμισε το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων

Κωνσταντοπούλου: Υπενθύμισε το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων

Στην προσήλωση της Ελλάδας στη μάχη κατά του ναζισμού, της κάθε απόπειρας αναβίωσης του φασισμού αλλά και εν γένει των απολυταρχικών μεθόδων και καθεστώτων, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, απευθυνόμενη στους φοιτητές του Τμήματος Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Λομονόσωφ.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Ρωσία, αναφέρθηκε στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων λέγοντας: «Όπως γνωρίζετε δεν έχει υπογραφεί συνθήκη ειρήνης με τη Γερμανία και η Ελλάδα δεν έχει αποζημιωθεί για την τεράστια καταστροφή των υποδομών της από τα ναζιστικά στρατεύματα, ούτε για το καταναγκαστικό κατοχικό δάνειο, που έχει πλήρως επιβεβαιωθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας, ούτε όμως και για τα θύματα των πολυάριθμων θηριωδιών διέπραξαν οι κατοχικές δυνάμεις στην Ελλάδα».

Υπενθύμισε δε τη δράση του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και την προσωπική συμβολή του Μανώλη Γλέζου σε αυτήν.

Η πρόεδρος της Βουλής τόνισε επίσης ότι η παρουσία της αντιπροσωπείας της Ελλάδας στους πανηγυρικούς εορτασμούς της Μόσχας για τα 70 χρόνια από την αντιφασιστική Νίκη έχει επίσης το χαρακτήρα της απότισης τιμής σε όσους αγωνίστηκαν και πέτυχαν την αντιφασιστική Νίκη.

Η πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι πέρυσι επιστράφηκαν στην Ελλάδα περισσότερα από δέκα χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα από τη Γερμανία, με την ομολογία ότι είχαν κλαπεί κατά τη διάρκεια της Κατοχής και χαιρέτισε το γεγονός ότι η ρωσική πλευρά ανταποκρίθηκε στο πρόσφατο αίτημα, που διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Κώστας Ήσυχος, ζητώντας να γνωστοποιηθούν στην ελληνική πλευρά αρχειακά υλικά, που αναφέρονται στις γερμανικές κατοχικές καταστροφές στην Ελλάδα.

«Η Ρωσία παραχώρησε ήδη έναν κατάλογο με έγγραφα, που τεκμηριώνουν και στοιχειοθετούν τις απαιτήσεις μας», είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της Βουλής συνοδεύεται από τον Κοσμήτορα του Κοινοβουλίου και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Πάντζα και τον προϊστάμενο στην Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής Αστέριο Πλιάκο. Η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε και με εκπροσώπους της ελληνικής Ομογένειας στη Μόσχα, που καλωσόρισαν την πρόεδρο της Βουλής στην εορτάζουσα ρωσική πρωτεύουσα.

Σχετικές ειδήσεις