ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύκλο επαφών με βουλευτές ξεκινά ο Σαμαράς

Κύκλο επαφών με βουλευτές ξεκινά ο Σαμαράς
Αν σε ένα σημείο «συναινούν» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είναι σίγουρα πως το εσωτερικό των δυο μεγάλων...

Αν σε ένα σημείο «συναινούν» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είναι σίγουρα πως το εσωτερικό των δυο μεγάλων παρατάξεων βράζει και συχνά διαφοροποιείται από την επίσημη κομματική γραμμή.

Στη μεν κυβέρνηση, οι διαφοροποιήσεις προκύπτουν ως φυσική συνέπεια των σκληρών και επώδυνων μέτρων. Στη «Συγγρού», η «σιωπηρή» πολυφωνία των τελευταίων ημερών, έρχεται ως αποτέλεσμα της σκληρής γραμμής Σαμαρά, απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Αν και οι εσωτερικές συνειδησιακές συγκρούσεις δεν έχουν λάβει την μορφή της αυτοκτονικής εσωστρέφειας των προηγούμενων μηνών, πολλά είναι τα στελέχη εκείνα που αμφιταλαντεύονται σχετικά με το αν πρέπει ή όχι ο Αντώνης Σαμαράς να παραμείνει αμετακίνητος στις θέσεις του σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία και με φόντο τη στείρα, όπως αποδείχθηκε, άρνηση των ξένων αξιωματούχων να υιοθετήσουν τις ολοκληρωμένες προτάσεις της ΝΔ.

Μερίδα στελεχών, εμμέσως και ορισμένες φορές λιγότερο χαμηλόφωνα από όσο θα προσδοκούσαν τα κεντρικά του κόμματος, εκφράζουν την ανησυχία τους για πολιτική απομόνωση του κόμματος από το Ε.Λ.Κ. Η σιωπή Δήμα, η ‘διακριτική΄ στάση Αβραμόπουλου, οι δημόσιες διατυπώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και οι θέσεις των κυρίων Δένδια και Χατζηδάκη, αποτελούν χαρακτηριστικό το κλίματος της Κ.Ο. του κόμματος.

Η ηρεμία στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αποτελεί προαπαιτούμενο ωστόσο για να πεισθούν τα άλλα δυο κρίσιμα κομμάτια του ακροατηρίου Σαμαρά, η κοινωνία και οι ξένοι συνομιλητές. Σε αυτή τη λογική ο πρόεδρος της ΝΔ, σκέφτεται να εντείνει τις επόμενες ημέρες τις επαφές του με του βουλευτές του κόμματος. Με διαδοχικές συναντήσεις στο γραφείο του στη Βουλή αλλά και στο κτίριο της Λεωφόρου Συγγρού (σ.σ. όπως έχει κάνει κατ΄ επανάληψιν το τελευταίο διάστημα), θα επιχειρήσει να κάμψει τις αντιδράσεις και να εξασφαλίσει την εσωτερική γαλήνη, τουλάχιστον έως την εκταμίευση της 5ης δόσης,

Βασικά όπλα του Αντώνη Σαμαρά είναι η συνέπεια της στάσης του, η αποδεδειγμένα λαθεμένη, όπως λέει, πολιτική του μνημονίου και η αποτελεσματικότητα των γαλάζιων προτάσεων σε βάθος χρόνου. Ο ίδιος, αναμένεται να επαναλάβει και στις κατ΄ιδίαν επαφές του, πως η μόνη συστράτευση που έχει νόημα είναι αυτή της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου ενώ δεν αποκλείεται αυτές οι συναντήσεις να έχουν και πιο προσωπικό χαρακτήρα με τον ίδιο να υπενθυμίζει ότι επί πολλά χρόνια έμεινε στην πολιτική απομόνωση και πως δεν προτίθεται να κάνει υποχωρήσεις που θα βλάψουν τον τόπο.