ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακελλαρίδης: Η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει τρίτο μνημόνιο

Σακελλαρίδης: Η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει τρίτο μνημόνιο

Ισχύει για την ελληνική κυβέρνηση το χρονοδιάγραμμα του Μαΐου, ώστε να βρεθεί λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας εντός του μηνός ή στις αρχές Ιούνιου, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Οι συζητήσεις στα τεχνικά κλιμάκια στο επίπεδο του Brussels Group συνεχίζονται μέσω τηλεδιασκέψεων, ενώ θα υπάρξουν και μία ή δύο δια ζώσης συναντήσεις μέσα στις επόμενες ημέρες. Ο στόχος, πάντως, της κυβέρνησης είναι τα τεχνικά κλιμάκια να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα, στις 21-22 Μαΐου, όπου αναμένονται συζητήσεις για το ελληνικό θέμα στο περιθώριο στη Συνόδου μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των Ευρωπαίων εταίρων. Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε και τη σύγκλιση ενός έκτακτου Eurogroup, μετά τη Σύνοδο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι, στην αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τους δανειστές, να ρυθμίζεται και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης, αποκλείοντας ωστόσο νέο πακέτο διάσωσης και τρίτο μνημόνιο.

«Προφανώς δεν θα υπογράψει τρίτο μνημόνιο η κυβέρνηση» δήλωσε και σχολιάζοντας δημοσιεύματα περί ενδεχόμενου να τεθεί προς την κυβέρνηση, εν είδει τελεσίγραφου, μια συμφωνία «take it or leave it», ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε στην επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης, γιατί τραυματίζει τον διάλογο που είναι σε εξέλιξη. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει και ότι θα πρυτανεύσουν οι φωνές της λογικής προς την κατεύθυνση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης.

Αναφορικά με τις κόκκινες γραμμές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι αποτελούν στοιχεία άμυνας σε μια συμφωνία και πρόσθεσε ότι για να υπάρχει προοπτική βιώσιμης λύσης πρέπει να υπάρχουν οι τέσσερις άξονες που έθεσε πρωθυπουργός στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist. Διευκρίνισε δε ότι οι κόκκινες γραμμές και οι τέσσερις άξονες, τίθενται ταυτόχρονα από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συμφωνίας και ότι δεν υποκαθιστούν οι μεν τους δε ή αντίστροφα.

Για το εάν η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση της 5ης Ιουνίου, τόνισε ότι ευθύνη της κυβέρνησης είναι να είναι συνεπής στις χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις και προς το εξωτερικό και το εσωτερικό.

«Όλο αυτό το διάστημα έχουμε ματώσει ως ελληνική οικονομία για να είμαστε συνεπείς» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι θα πρέπει να επιδειχθεί συνέπεια και από την πλευρά των πιστωτών, η οποία θα απαντά στο χρηματοδοτικό ζήτημα και για τις άμεσες υποχρεώσεις της Ελλάδας και για το μέλλον.

Με αφορμή δήλωση του κ. Ρωμανιά ότι θα ανασταλεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι όποιος κι αν είναι ο τρόπος, (νομοθετική κατάργηση ή επ' αόριστον αναστολή) σημασία έχει ότι δεν θα ισχύσει. Τον κόσμο, είπε, τον νοιάζει να μην μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις. Τόνισε δε, ότι η κυβέρνηση θα πληρώσει κανονικά μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα.

Σχετικές ειδήσεις