ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Handelsblatt: Ο Τσίπρας είναι ο νέος... Μερκελιστής της Ελλάδας

Handelsblatt: Ο Τσίπρας είναι ο νέος... Μερκελιστής της Ελλάδας

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας, τα ξένα ΜΜΕ ασχολούνται με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Η εφημερίδα Handelsblatt κάνει εκτενή αναφορά στη διαπραγμάτευση και αναφερόμενη στον Αλ. Τσίπρα υποστηρίζει πως ο νέος... Μερκελιστής της Ελλάδας, με αφορμή τη συχνή επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, όταν ο Α. Τσίπρας ήταν στην αντιπολίτευση, χαρακτήριζε τη Γερμανίδα καγκελάριο ως την «πιο επικίνδυνη πολιτικό στην Ευρώπη». Τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, τον κατηγορούσε τότε ως... Μερκελιστή, ο οποίος υπάκουε, δίχως αντιρρήσεις, στις εντολές του Βερολίνου.

Όμως τώρα, ως πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να αναπτύσσει μια ολοένα μεγαλύτερη συνεργασία, στα όρια της εξάρτησης, με την Άγκελα Μέρκελ. Τα τηλέφωνα μεταξύ τους δίνουν και παίρνουν και μάλιστα πολλές φορές μες στην ίδια εβδομάδα, γράφει η εφημερίδα.

Το γεγονός αυτό πιθανότατα δεν είναι δείγμα πολιτικής ή και προσωπικής ακόμα συμπάθειας, αλλά μία αναγνώριση, ότι τίποτα δε γίνεται στην Ευρώπη χωρίς την καγκελάριο.

Πάντως, συνεχίζει το άρθρο, ο κ. Τσίπρας φαίνεται να αναζητά όλο και περισσότερο την... εγγύτητα στην κ. Μέρκελ και αυτό ισχύει, μεταξύ άλλων, και για τη σημερινή συνάντηση στη Ρίγα. Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ο κ. Τσίπρας θα έχει, όπως ακούγεται, τετ-α-τετ με την καγκελάριο.

Παρότι ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να γυρίσει με χρήματα από τη λετονική πρωτεύουσα, θα ήθελε τουλάχιστον μια αλλαγή κατεύθυνσης η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Σχετικές ειδήσεις