ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποφασισμένος για όλα ο πρωθυπουργός

Αποφασισμένος για όλα ο πρωθυπουργός

Συμφωνία «ενδιάμεσης λύσης» με τους εταίρους μέχρι τέλος εβδομάδας. Υπογραφή της συμφωνίας και κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, τις πρώτες μέρες του Ιουνίου.

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Στο τραπέζι θα πέσει και η άμεση προκήρυξη πρόωρων εκλογών τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, μόνο εφόσον υπάρξει ομαδική άρνηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, ενδεχόμενο, όμως, που δεν διαφάνηκε στη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος. Οι εκλογές θα γίνουν με λίστα, στην οποία δεν θα υπάρχουν ονόματα βουλευτών, που πήραν διαφορετική θέση από τις επιλογές της κυβέρνησης και ψήφισαν κατά της συμφωνίας με τους εταίρους.

Σε αυτό το πρόγραμμα «επιθετικής πολιτικής» έχει καταλήξει ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου (23-24/05/2015) στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με τις ομιλίες, τις τοποθετήσεις που έγιναν και την ψηφοφορία, όπου εμφανίστηκε μία μη αναμενόμενη σε αριθμό ομάδα, να ακολουθεί τις θέσεις Λαφαζάνη για μη υπογραφή συμφωνίας με τους εταίρους, που θα είναι εκτός «κόκκινων γραμμών».

Με το χρονικό περιθώριο να μην υπάρχει, πλέον, για πολιτικές κινήσεις της κυβέρνησης στην Ευρωζώνη, με την κάθετη απόφαση Τσίπρα να μην υπάρξει εκατοστό υποχώρησης στις νέες απαιτήσεις των εταίρων, και την επίσημη πλέον δήλωση από υπουργούς της κυβέρνησης, ότι δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε στο ΔΝΤ τις δόσεις του Ιουνίου, από αύριο μέχρι την Παρασκευή (29/05/2015) γράφεται ο επίλογος της συμφωνίας με τους εταίρους.

Μία συμφωνία που περιλαμβάνει νέα μέτρα για τους Έλληνες (όχι όμως οριζόντια και οδυνηρά για τις χαμηλές οικονομικά τάξεις) και ανάλογες υποχωρήσεις από τους εταίρους μας σε σημαντικά θέματα, που χωρίζουν τις δύο πλευρές, όπως το εργασιακό και το ασφαλιστικό, τα οποία μετατίθενται για συζήτηση το Σεπτέμβριο.

Έτσι από αύριο, Τρίτη 26 Μαΐου, που συνεδριάζει πάλι το Brussels Group, αρχίζει να καθαρογράφεται η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων στο σημείο που έχει φτάσει αυτή, και μέχρι την Παρασκευή σε ένα έκτακτο Eurogroup θα περάσει προς έγκριση και εφόσον συμβεί αυτό, θα έρθει αμέσως στην ελληνική Βουλή, αλλά και σε κάθε κοινοβούλιο της Ε.Ε για τελική ψήφιση, καθώς η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προλάβει τη δόση της 5ης Ιουνίου προς το ΔΝΤ.

Σχετικές ειδήσεις