ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Όχι στην πρόσκληση Παπανδρέου αν δεν…

ΝΔ:  Όχι στην πρόσκληση Παπανδρέου αν δεν…
Έτοιμοι ακόμη και να αρνηθούν τη νέα πρόσκληση Παπανδρέου σε διάλογο...

Έτοιμοι ακόμη και να αρνηθούν τη νέα πρόσκληση Παπανδρέου σε διάλογο εμφανίζονται στη ΝΔ. Αν και η απόφαση δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη μέχρι και την τελευταία στιγμή καθώς το επικοινωνιακό επιτελείο της «Συγγρού» αλλά και προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς, θα σταθμίσουν τα δεδομένα της στιγμής αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η πρόσκληση και το περιεχόμενό της, το ενδεχόμενο αρνητικής απάντησης είναι για πρώτη φορά τόσο ανοιχτό.
«Πόσος διάλογος χρειάζεται ακόμα όταν εμείς ξεκάθαρα έχουμε θέσει από το Ζάππειο τις προτάσεις μας», διερωτήθηκε εχθές μέσω του ρ/φ του ΑΝΤ1, ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, δίνοντας το στίγμα των γαλάζιων προθέσεων.

Στη ΝΔ υπάρχουν και σε αυτό το ζήτημα δυο τάσεις. Εκείνοι που τάσσονται υπέρ ενός νέου κύκλου διαλόγου και εκείνοι, των οποίων η επιχειρηματολογία συνεχώς κερδίζει έδαφος, που προτείνουν μια αρνητική απόκριση στο Μέγαρο Μαξίμου. Όσοι εμφανίζονται θετικά διακείμενοι, σε μια νέα επαφή σε επίπεδο Κορυφής, ισχυρίζονται πως ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να δείξει ότι είναι ανοιχτός και πως για το καλό του τόπου- όπως έκανε μέχρι σήμερα- εξαντλεί κάθε περιθώριο να πείσει για την αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής του προγράμματος που αναλυτικά έχει παρουσιάσει το κόμμα.

Στην αντίπερα όχθη, τονίζουν πως είναι μάταιος ένας ακόμη προσχηματικός διάλογος. «Κανείς δε ρωτήθηκε για το μνημόνιο. Το μεσοπρόθεσμο το περνούν με ένα άρθρο. Σε τι ζητούν συναίνεση;», διερωτώνται συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά. Επισημαίνουν μάλιστα πως η ΝΔ ζητά αλλαγή πολιτικής και Επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και πάνω σε αυτά επιθυμεί να γίνει συζήτηση και να επέλθει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση. «Αν η πολιτική μείνει ίδια, δεν έχει νόημα να μας καλέσουν να συναποφασίσουμε ποια πρόσωπα θα εφαρμόσουν μια αποτυχημένη πολιτική», επισημαίνουν, επιτελικά στελέχη, σχολιάζοντας τον επερχόμενο ανασχηματισμό και την επιστράτευση προσωπικοτήτων, για τον οποίο έχει προϊδεάσει ο πρωθυπουργός.

«Εάν η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θέλει είναι πολύ δύσκολο να βρούμε ποια είναι η βάση του διαλόγου. Εμείς είμαστε πρόθυμοι στη συζήτηση. Ανοιχτοί σε κάθε διαδικασία....αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ΝΔ πρέπει να προσχωρήσει άνευ όρων σε ένα λάθος το οποίο κάνει η κυβέρνηση για να δοθεί η εντύπωση μιας συναίνεσης η οποία θα είναι άνευ αντικρίσματος», τονίζει ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, αφήνοντας εμφανώς να εννοηθεί, πως κάθε ενδεχόμενο είναι ανοιχτό.