ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβοκάτσια σε βάρος της Ελλάδας

Προβοκάτσια σε βάρος της Ελλάδας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από χθες, Τετάρτη (27/05/2015), σχέδιο τορπιλισμού κάθε συμφωνίας με την Ελλάδα, με εμπνευστές και εφαρμοστές του, τους Σόιμπλε, Λαγκάρντ και Ντράγκι, οι οποίοι ελέγχουν απόλυτα το Brussels Group και τους εκπροσώπους του, που συζητούν με τους Έλληνες εκπροσώπους.

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

«Αντιμετωπίζουμε πλέον μία ανοιχτή προβοκάτσια σε βάρος της Ελλάδας» επεσήμανε πριν λίγη ώρα στο Newsbomb.gr κυβερνητικός αξιωματούχος, «γιατί κάποιοι δεν θέλουν συμφωνία Ελλάδας-δανειστών και επέλεξαν μία ακραία αδιαλλαξία απέναντι στη χώρα μας, για να την σύρουν ακόμα και εκτός ευρωζώνης».

Και ενώ μέχρι χθες το πρωί ήταν σχεδόν όλα έτοιμα, για να αρχίσει να καθαρογράφεται μία καταρχήν συμφωνία με τους θεσμούς, που θα ερχόταν σε έκτακτο Eurogroup στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, για να γίνει αυτή η πρώτη συμφωνία αποδεκτή και να απoδεσμευθούν τα χρήματα για την Ελλάδα, άρχισαν οι τορπίλες κατά της συμφωνίας, με εξωφρενικές απαιτήσεις Σόιμπλε και Λαγκάρντ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, που τους ακολουθεί τυφλά, κράτησε σε χαμηλά επίπεδα τη βοήθεια των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA, στέλνοντας την πρώτη τροχιοδεικτική βολή κατά της Ελλάδας. Ήταν ανεπίσημο μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, ότι συμφωνία δεν θα υπάρξει, γιατί υπάρχουν νέες απαιτήσεις.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η απαίτηση του ΔΝΤ, να μην προσληφθούν οι καθαρίστριες στο υπουργείο Οικονομικών, απόφαση που έχει πάρει ήδη όμως η ελληνική κυβέρνηση.

Το ΔΝΤ, δηλαδή η Λαγκάρντ, βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ένα μέτρο ασήμαντο μεν σε κόστος για τον ελληνικό προϋπολογισμό, ένα μέτρο άνευ οικονομικής σημασίας για τη συμφωνία, γνωρίζοντας όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση, αν υποχωρήσει στο μέτρο αυτό, θα αυτοκτονήσει ηθικά και πολιτικά και θα εξευτελιστεί στα μάτια του ελληνικού λαού. Άρα, συμφωνία δεν μπορεί να προχωρήσει.

Το τριήμερο που αρχίζει αύριο, Παρασκευή 29 Μαΐου και τελειώνει το βράδυ της Δευτέρας, ίσως είναι το πιο κρίσιμο –μεταπολιτευτικά- τριήμερο για τη χώρα μας.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη για όλα. «Ουδεμία απόφαση και συμφωνία που θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των φτωχών λαϊκών τάξεων, των χαμηλόμισθων και συνταξιούχων». Αυτή είναι η απαράβατη «κόκκινη γραμμή» αξιοπρέπειας για την ελληνική κυβέρνηση.

Εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι οδηγήσουν τα πράγματα στα άκρα, με νέες εξωφρενικές απαιτήσεις, η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, να μην πληρώσει καμία δόση στο ΔΝΤ τον Ιούνιο, με ό,τι σημαίνει αυτό για την παγκόσμια οικονομία και τις επιπτώσεις σε διεθνή χρηματιστήρια και αγορές.

Σχετικές ειδήσεις