ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αισιόδοξη η κυβέρνηση παρά το… ηλεκτροσόκ των δανειστών

Αισιόδοξη η κυβέρνηση παρά το… ηλεκτροσόκ των δανειστών

Μπορεί οι δανειστές να σφίγγουν τη θηλιά γύρω από το λαιμό της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο το θετικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις επιτρέπουν στην Αθήνα να βλέπει το ποτήρι της συμφωνίας… μισογεμάτο!

Οι δανειστές απαιτούν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ να μεταφερθούν στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ – Περικοπές στις συντάξεις αξιώνει το ΔΝΤ – Δεν πρόκειται να δεχθεί υφεσιακά μέτρα η κυβέρνηση

Και πώς όχι όταν η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ πιέζει ώστε οι συζητήσεις να μην οδηγηθούν σε αδιέξοδο, ενώ από… κοντά και η Ουάσινγκτον «σπρώχνει» τις δύο πλευρές σε συμφωνία.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται μάλιστα σε ανοιχτή γραμμή με Ευρωπαίους ηγέτες, παίρνοντας πάνω του τη διαπραγμάτευση, ενώ Μέγαρο Μαξίμου, Καγκελαρία και Ηλύσια Πεδία έχουν ορίσει εκπροσώπους που για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν.

Παράλληλα, στο Μαξίμου εκφράζουν την ικανοποίησή τους, τόσο για την αμερικανική παρέμβαση, καθώς οι ΗΠΑ ασκούν την επιρροή τους προκειμένου οι δανειστές να υποχωρήσουν από κάποιες «παράλογες απαιτήσεις» τους, όσο και για τη… γερμανική, και συγκεκριμένα της Γερμανίδας Καγκελάριου προς την ίδια κατεύθυνση, κάτι για το οποίο άλλωστε είχε δεσμευτεί και προσωπικά στον κ. Τσίπρα, στη μεταξύ τους συνάντηση στη Ρίγα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.

Όπως και να έχει, η κυβέρνηση, συνιστώντας - παρά την αισιοδοξία - ψυχραιμία, υπομονή, αλλά και κλείσιμο των αυτιών στις… Κασσάνδρες, ευελπιστεί να κλείσουν πρώτα σε πολίτικο επίπεδο τα «ανοιχτά» μέτωπα, κατά τη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα (1/6) στο Παρίσι η Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ…

«Ηλεκτροσόκ» στις ΔΕΚΟ!

Το μεγαλύτερο πάντως «αγκάθι» που δεν αφήνει τις δύο πλευρές να απλώσουν τα χέρια είναι η επιμονή των θεσμών για μεγάλη αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα, προκειμένου - όπως υποστηρίζουν - να υπάρχουν άμεσα έσοδα στο κράτος, για να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό, αλλά και το «μαχαίρι» στις συντάξεις.

Οι δανειστές θέλουν και επιμένουν να εκτοξευτεί το ρεύμα στο ανώτερο πεδίο του ΦΠΑ, καθώς έτσι τα έσοδα θα μεταφέρονται από τη ΔΕΗ με ασφάλεια στο δημόσιο. Κάτι ωστόσο που δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση σε καμία περίπτωση, καθώς «παραβιάζει» τις «κόκκινες» γραμμές της ως ιδιαίτερα υφεσιακό μέτρο, από τη στιγμή που οι επιπτώσεις στο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών θα είναι ανυπολόγιστες.

Εκτός πάντως από τους εκπροσώπους των Θεσμών που εισηγούνται να μεταφερθούν στο νέο υψηλό συντελεστή ΦΠΑ που θα συμφωνηθεί και όλα τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, το ΔΝΤ αξιώνει περικοπές στις συντάξεις, επικουρικές και κύριες, ή αύξηση άμεσα των ορίων συνταξιοδότησης για όσους περιμένουν να τη λάβουν πρόωρα.

Χρέος και αναπτυξιακό πακέτο

Σύμφωνα, τέλος, με την εφημερίδα «Realnews», διεξάγονται συνομιλίες προκειμένου να υπάρξει κατάληξη σε τρόπους απομείωσης του ελληνικού χρέους, αλλά και ένα αναπτυξιακό πακέτο που θα συμβάλλει στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα παίξει καθοριστικό ρόλο προκειμένου η συμφωνία να γίνει αποδεκτή στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Σχετικές ειδήσεις