ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταξίδι - αστραπή του Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Ταξίδι - αστραπή του Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα εσπευσμένα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από πρόσκληση που του απηύθυνε την Τρίτη (02/06/2015) ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

ΑΠΟΨΕ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟΝ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ - ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ

Εκτός από το ραντεβού με τον πρόεδρο της Κομισιόν θα υπάρξει, εκτός απροόπτου, και τηλεδιάσκεψη με την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και τον Γάλλος πρόεδρο Φρ. Ολάντ.

Το αιφνιδιαστικό ταξίδι του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες κλείστηκε αργά χθες το βράδυ ύστερα από πρόσκληση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Γιούνκερ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να συναντηθούν και να συζητήσουν την πρόταση της κυβέρνησης για συμφωνία με τους εταίρους.

Σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, το κείμενο που εστάλη αποτελεί αποτέλεσμα της μέχρι τώρα διαπραγμάτευσης, ενώ όπως σημείωναν χαρακτηριστικά, πρόκειται για «συμβολή της ελληνικής πλευράς στο πλαίσιο των πολιτικών της δυνατοτήτων».

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η ελληνική πρόταση είναι ένα κείμενο 47 σελίδων, στο οποίο καταγράφονται οι συγκλίσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς αλλά και τα σημεία, στα οποία έχει κάνει παραχωρήσεις η ελληνική πλευρά.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να προλάβει τους δανειστές όταν ανακοινώθηκε η πενταμερής και έστειλε την πρόταση της στους θεσμούς ώστε να αποτρέψει το ενδεχόμενο, να είναι η πρόταση των δανειστών το μοναδικό κείμενο προς συζήτηση και να δημιουργηθούν συνθήκες πίεσης προς την ελληνική πλευρά.

Και η αναδιάρθρωση του χρέους στην τελική συμφωνία

Πάντως φαίνεται ότι η σημερινή κυβέρνηση θα πετύχει στην τελική συμφωνία με τους εταίρους να βάλει και την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν, πως οι δανειστές έχουν αποδεχτεί ότι στο τελικό κείμενο θα περιληφθεί ειδική αναφορά πού θα τονίζει ότι το ελληνικό χρέος είναι απαραίτητο να αναδιαρθρωθεί, ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Εφόσον αυτό γίνει, θα πρόκειται για σοβαρή επιτυχία της κυβέρνησης και όλα δείχνουν ότι αποτελεί ένα σοβαρό δέλεαρ, που την οδηγεί στην τελική συμφωνία, με υποχωρήσεις σε άλλα θέματα.

Διότι με αυτή την αναφορά θα επιτευχθεί η επί της ουσίας μείωση του ελληνικού χρέους, άσχετα με το ότι δεν θα χαρακτηρίζεται «κούρεμα», όπως ζητούσαν τα κυβερνητικά κόμματα πριν τις εκλογές.

Στην ουσία και όποια ορολογία χρησιμοποιηθεί, στο ίδιο αποτέλεσμα θα καταλήξουμε, δηλαδή στην απομείωσή του, κάτι που θα οδηγήσει και στην σοβαρή ελάφρυνση της εξυπηρέτησής του. Θα είναι μια βαθιά «ανάσα» για τη δεινά δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία.

Επίσης, η συγκεκριμένη αναφορά θα δικαιώσει και τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, αφού εμμέσως πλην σαφώς θα αποτελεί παραδοχή, ότι τώρα το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Μια τοποθέτηση που είχε συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση των δύο πρώην κυβερνητικών συνεταίρων, του Αντ. Σαμαρά και του Β. Βενιζέλου, αλλά και των Ευρωπαίων που δεν ήθελαν να ακούσουν ο,τιδήποτε περί μη βιωσιμότητας.

Βέβαια θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι η ρήτρα αναδιάρθρωσης οφείλεται και στην επιμονή του ΔΝΤ, που θέλει την διασφάλιση της βιωσιμότητας προκειμένου να συνεχίσει να μετέχει στη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Εδώ δηλαδή το ΔΝΤ είναι αντικειμενικά σύμμαχος των ελληνικών επιδιώξεων, αν και σε άλλα θέματα σημαντικά (π.χ. ασφαλιστικό, εργασιακά) τηρεί την πιο σκληρή στάση.

Αλλά αυτή η αντικειμενική σύμπλευση με το ΔΝΤ μόνο επί του συγκεκριμένου σοβαρού ζητήματος δεν μειώνει σε καμιά περίπτωση την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης...

Ο πρωθυπουργός απάντησε χθες στις πιέσεις των δανειστών, λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται πλέον να αποφασίσουν αν επιθυμούν τον ρεαλισμό και την έξοδο από την κρίση ή την διαίρεση της Ευρώπης.

«Η Ελλάδα έχει καταθέσει προτάσεις, έχουμε κάνει παραχωρήσεις που είναι φυσιολογικό σε μία διαπραγμάτευση, αλλά έχουμε καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από τη κρίση. Είναι πλέον σαφές ότι η απόφαση για το αν επιθυμούν την προσαρμογή στον ρεαλισμό και την έξοδο από την κρίση, δίχως διαίρεση της Ευρώπης, ανήκει στην ηγεσία της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Είναι σαφές ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν ενώ σήμερα θα συνεδριάσει και το Euroworking Group για να μελετήσει την ελληνική πρόταση.

Σχετικές ειδήσεις