ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ΗΠΑ θέλουν συμφωνία Ελλάδας – δανειστών πριν το τέλος Ιουνίου

Οι ΗΠΑ θέλουν συμφωνία Ελλάδας – δανειστών πριν το τέλος Ιουνίου

Αναθερμάνθηκαν οι ελπίδες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο οποίος ελπίζει σε οριστική λύση του ζητήματος πριν τις 30 Ιουνίου.

«Η αμερικανική κυβέρνηση βλέπει αισιόδοξα το γεγονός ότι όλες οι πλευρές κατανοούν τη σημασία μιας λύσης για την Ελλάδα πριν το τέλος Ιουνίου. Είναι προς συμφέρον όλων και ελπίζουμε να επιτύχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζος Έρνεστ, λίγες ώρες μετά τη συμμετοχή του Μπαράκ Ομπάμα στη Σύνοδο Κορυφής των G7 στη Βαυαρία, όπου συζητήθηκε και το ελληνικό ζήτημα.

Ερωτηθείς, δε, για το αν μία ελληνική χρεοκοπία θα είχε επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία, ένα ενδεχόμενο τη σημασία του οποίου είχε μειώσει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Aνησυχούμε για τις επιπτώσεις που θα είχε μία ελληνική χρεοκοπία στην ευρύτερη διεθνή οικονομία. Τα πράγματα που συντείνουν στην αστάθεια στη διεθνή οικονομία συχνά έχουν επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία».

Αυτός άλλωστε, σύμφωνα με τον Αμερικανό εκπρόσωπο είναι και ο λόγος του αυξημένου αμερικανικού ενδιαφέροντος για το θέμα. «Γι' αυτό βλέπετε την εμπλοκή του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ που προσπαθεί να πιέσει τους Έλληνες και τους δανειστές προς την επίτευξη συμφωνίας, η οποία θα αποτρέψει το ενδεχόμενο αστάθειας, είτε στην ευρωπαϊκή, είτε στην παγκόσμια οικονομία. Ο πρόεδρος μάλιστα είχε την ευκαιρία να το συζητήσει λίγο στο G7», υπογράμμισε ο Τζος Έρνεστ.

Σε ερώτηση, τέλος, αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει προσκληθεί να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι δεν έχει κάτι σχετικό να ανακοινώσει.

Σχετικές ειδήσεις