ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Βερολίνο «καρφώνει» το ΔΝΤ

Το Βερολίνο «καρφώνει» το ΔΝΤ

Απρόβλεπτη τροπή στις διαπραγματεύσεις. Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας, παρόντος και του Π.Τόμσεν.

Του χρεώνει ότι τορπιλίζει συνειδητά την συμφωνία!

Με μια αποκάλυψη "βόμβα" από την Γερμανική εφημερίδα FAZ ξεκινούν ουσιαστικά σήμερα στις Βρυξέλλες οι τελικές διαπραγματεύσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους θεσμούς με στόχο να δρομολογηθεί συμφωνία μέχρι τις 18 Ιουνίου.

Η Γερμανική εφημερίδα με χθεσινό της δημοσίευμα επιβεβαίωσε αυτό που διατυπωνόταν έστω και με κομψό κάποιες φορές τρόπο από την ελληνική κυβέρνηση, ότι δηλαδή οι δανειστές δεν έχουν ενιαία θέση και επιπλέον σε ορισμένα σημεία οι τοποθετήσεις τους είναι αλληλοσυγκρουόμενες.

"Το ΔΝΤ τορπιλίζει κάθε προσπάθεια συμφωνίας και τη διαδικασία για συμβιβασμό με την Ελλάδα, και δεν ευθύνονται ούτε οι Ευρωπαίοι ούτε οι Έλληνες που δεν έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία", τονίζει η FAZ
Χαρακτηριστικά αναφέρει πως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε μια αντιπρόταση στον ΑλέξηΤσίπρα, με τη σύμφωνη γνώμη της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ. Η πρόταση αυτή προέβλεπε αντί των μειώσεων στις συντάξεις, μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες κατά 400 εκατ. ευρώ.

Αν και όπως γράφει η FAZ ο Αλέξης Τσίπρας ήταν θετικός, οι διαπραγματευτές του ΔΝΤ αντέδρασαν λέγοντας πως "εμείς δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε τέτοια παζάρια". Επιπλέον, σύμφωνα με την εφημερίδα, η Κ. Λαγκάρντ ανακάλεσε τηλεφωνικά στην Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ την αρχική συμφωνία και των τριών πλευρών για πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,8%, το 2015!

Με αυτές τις εξελίξεις να ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στη σημερινή συνάντηση οι Γ. Δραγασάκης, Ν. Παππάς και Ε. Τσακαλώτος θα καταθέσουν προτάσεις προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές παρουσία και του Π. Τόμσεν που θα εκπροσωπεί το Ταμείο στις διαπραγματεύσεις.

"Ήδη από την Παρασκευή η κυβέρνηση σχολιάζοντας την στάση του ΔΝΤ και την παρουσία του στις διαπραγματεύσεις, είχε σχολιάσει αναφορικά με τη ημιεπίσημη διαρροή ..."το ΔΝΤ ποτέ δεν φεύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αν χρειαστεί θα επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις".

Σε "non paper" το Μαξίμου, σημείωνε: "Το ΔΝΤ μπορεί να πιστεύει ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να εισέπραττε τα χρήματα που έχει δώσει έως σήμερα και να έφευγε από το πρόγραμμα της Ελλάδας. Πιέζει, λοιπόν, προς όλες τις κατευθύνσεις -κυρίως προς το Βερολίνο- με στόχο να εφαρμοστούν σκληρές πολιτικές στην Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματά του".

Οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης.

Η ελληνική αντιπροσωπεία αναμένεται, μετά και το μήνυμα αποφασιστικότητας προς κάθε κατεύθυνση που απέστειλε χθες ο πρωθυπουργός, να επιμείνει στις βασικές θέσεις της για όλα τα επίμαχα θέματα.

Έτσι, δεν πρόκειται να αποδεχθεί μειώσεις στις συντάξεις ή κατάργηση του ΕΚΑΣ, ενώ θα δεσμευτεί ότι θα επανεξετάσει το καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, όπως και την προώθηση της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού με ενοποιήσεις Ταμείων και αναλογιστικές μελέτες για την βιωσιμότητά του.

Επίσης δεν πρόκειται να αποδεχθεί να φύγουν από τον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ (12% ή 13%) τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, και, θα επιμείνει να παραμείνει σε αυτόν και η εστίαση.

Αναλυτικά οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης κατά την σημερινή συνάντηση θα περιλαμβάνουν ακόμα:

*Έκτακτη φορολόγηση του πλούτου, σε πραγματικά υψηλά εισοδήματα και ιδιαιτέρως κερδοφόρες επιχειρήσεις.

*Μικρή περικοπή των αμυντικών δαπανών.

*Θα επιμείνει στη θέση της για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

*"Η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, είναι μόνο της τάξης του 0,25%», ως εκ τούτου «βρισκόμαστε περισσότερο από ποτέ άλλοτε κοντά σε συμφωνία», υποστηρίζει το Μαξίμου, ωστόσο απόσταση χωρίζει τις δυο πλευρές αναφορικά με την απόδοση που μπορούν να έχουν τα μέτρα πάταξης του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής.

Σχετικές ειδήσεις