ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι επόμενες κινήσεις του Τσίπρα μετά τη διακοπή της διαπραγμάτευσης

Οι επόμενες κινήσεις του Τσίπρα μετά τη διακοπή της διαπραγμάτευσης

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας δεν έδειξε να αιφνιδιάζεται απ’ τους συνεχιζόμενους εκβιασμούς των δανειστών, που οδήγησαν στη διακοπή της διαπραγμάτευσης, μια διακοπή που ο ίδιος χαρακτηρίζει «προσωρινή».

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΕ ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Αποκλειστικές πληροφορίες μας αναφέρουν, ότι σε διαρκείς συσκέψεις που είχε αργά την Κυριακή (14/06/2015) προς Δευτέρα ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου με στενούς συνεργάτες του, αλλά και σε επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η εκτίμηση που επικράτησε ήταν ότι «βρήκαμε τοίχο κυρίως απ’ το ΔΝΤ, αλλά πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση».

Παράλληλα επαναλήφτηκε η θέση ότι «δεν θα κάνουμε πίσω για συντάξεις, μισθούς, επιμονή στη θέση για αναδιάρθρωση του χρέους, όσους εκβιασμούς κι αν δεχτούμε».

Η εκτίμηση περί «τοίχου απ’ το ΔΝΤ» στηρίχτηκε στην πληροφόρηση που δόθηκε απ’ το κυβερνητικό κλιμάκιο (Δραγασάκης, Παππάς, Τσακαλώτος) που έχει αναλάβει το βάρος της διαπραγμάτευσης στην κρίσιμη, οριακή τελική ευθεία.

Σύμφωνα με αυτή, ενώ η ελληνική πλευρά παρουσίασε πειστικά ισοδύναμα, ωστόσο ειδικά το ΔΝΤ επέμενε στη μη αποδοχή τους και δογματικά στην απαίτηση για μειώσεις συντάξεων και μισθών και ΦΠΑ διαρθρωμένο έτσι, ώστε να θίγει τα λαϊκά στρώματα και να είναι –τελικά- αντιαναπτυξιακός.

Ο πρωθυπουργός εκτιμά, ότι αυτή η εμμονή δείχνει πως «θέλουν να μας γονατίσουν, να μας ταπεινώσουν».

«Αυτά δεν τα δεχόμαστε», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος συζητά με τους συνεργάτες του τις εξής κινήσεις:

- Να συνομιλήσει με Μέρκελ και Ολάντ, να τους διαμηνύσει ότι αναλαμβάνουν τεράστιο κόστος, αν δεχτούν αυτές τις ιταμές αξιώσεις που δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές.

- Να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον οποίο πάντως είναι σε διαρκή επικοινωνία, κυριολεκτικά έχουν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.

- Να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

- Να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό, μέσω μιας δήλωσης ή «διαγγέλματος».

Να προσθέσουμε ακόμα, ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν αποκλείει οι συνεχιζόμενοι εκβιασμοί να οφείλονται και στην προγραμματισμένη για τις 18 Ιούνη επίσκεψή του στη Ρωσία, όπου θα υπογραφεί και η συμφωνία αρχών για την κατασκευή του νέου αγωγού...

Τέλος να σημειώσουμε, ότι οι δήλωση Σουλτς αργά τη νύχτα της Κυριακής, με την οποία παρά την κριτική που ασκεί στην ελληνική κυβέρνηση τονίζει την ανάγκη να μην υπάρξει Grexit θεωρήθηκε απ’ τον πρωθυπουργό σαν «καλό σημάδι», ότι κυρίαρχοι ευρωπαϊκοί κύκλοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πού μπορεί να οδηγήσει η εκβιαστική αδιαλλαξία.

Υ.Γ.: Να υπενθυμίσουμε, ότι στις 18 Ιουνίου συνεδριάζει σε μια καθοριστική για τις εξελίξεις σύνοδο το Eurogroup. Στις 18 Ιουνίου του 1815, στη μάχη του Βατερλό, ο ανίκητος, υπερφίαλος Ναπολέων υπέστη την καίρια ήττα απ’ τον Ουέλινγκτον...

Σχετικές ειδήσεις