ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βερολίνο: Περιορισμένες οι προσδοκίες από το Eurogroup

Βερολίνο: Περιορισμένες οι προσδοκίες από το Eurogroup

Στο ερώτημα αν η καγκελάριος Μέρκελ εξακολουθεί να εμπιστεύεται τον Έλληνα πρωθυπουργό, μετά τις χθεσινές του δηλώσεις, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος αποφεύγει μία ευθεία απάντηση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «τους τελευταίους μήνες διαπιστώσαμε πως σημασία δεν έχουν οι συνεντεύξεις αλλά το πώς συναντιέται ο ένας με τον άλλον στις συνομιλίες».

«Το αποφασιστικό είναι η Ελλάδα να συμφωνήσει το συντομότερο με τους θεσμούς ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και μέτρων και να κάνει βήματα προς τους θεσμούς, ώστε να καταστεί δυνατή η συμφωνία», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και παρέπεμψε στις χθεσινές δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι η θέση του Βερολίνου εξακολουθεί να είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά η αλληλεγγύη έχει ως προϋπόθεση την πρόταση και εφαρμογή μέτρων.

Κληθείς να σχολιάσει την αυριανή επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Ρωσία, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι «το πώς διαμορφώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός το πρόγραμμά του είναι δική του υπόθεση», για να προσθέσει: «Η καγκελάριος έχει πει επανειλημμένα στο παρελθόν ότι και πρωθυπουργοί άλλων κρατών-μελών πραγματοποιούν διμερείς επισκέψεις στη Μόσχα και παρά ταύτα παραμένουν Ευρωπαίοι».

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Γιέγκερ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κάποια νέα εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις, συνεπώς και οι προσδοκίες από το αυριανό Eurogroup δεν είναι μεγάλες, αλλά τόνισε ότι στόχος είναι «να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο μπροστά». Αρνήθηκε δε να σχολιάσει εικασίες περί καταληκτικών ημερομηνιών και υπενθύμισε ότι το τρέχον πρόγραμμα εκπνέει στις 30 Ιουνίου.

«Χρειαζόμαστε μία λύση στο πλαίσιο του ισχύοντος προγράμματος. Αυτή συνίσταται μόνο στο να κάνει τώρα η Ελλάδα ένα βήμα προς τους τρεις Θεσμούς, οι οποίοι υπέβαλαν μία εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση. Εγώ μπορώ μόνο να διαπιστώσω ότι στην παρούσα στιγμή δεν υπάρχει αυτή η συμφωνία μεταξύ των Θεσμών και της Ελλάδας. Υπό αυτό το πρίσμα πηγαίνουμε με ρεαλιστικές προσδοκίες στην συνάντηση», δήλωσε.

Σχετικές ειδήσεις