ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Die Welt: Επιστολή του γερμανικού ΥΠΟΙΚ προς Μπούντεσταγκ για το ελληνικό πρόγραμμα

Die Welt: Επιστολή του γερμανικού ΥΠΟΙΚ προς Μπούντεσταγκ για το ελληνικό πρόγραμμα

«Το γερμανικό Κοινοβούλιο πρέπει να σώσει την Ελλάδα σε μια έκτακτη συνεδρίαση», γράφει η εφημερίδα Die Welt και αναφέρεται σε επιστολή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς την Μπούντεσταγκ και προς το Euro Working Group, με την οποία εξηγούνται οι όροι για μια συμφωνία με την Αθήνα. Το έγγραφο, σύμφωνα με την εφημερίδα, «δείχνει στην ελληνική κυβέρνηση πόσο δύσκολος είναι ο δρόμος για νέα βοήθεια».

«Η γερμανική πλευρά επισήμαινε διαρκώς τις απαραίτητες διαδικασίες, αλλά ως τώρα στην Αθήνα τις αγνοούσαν, διότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θεωρούσε ότι με μια πολιτική συμφωνία με την καγκελάριο, όλα αυτά δεν θα αποτελούσαν πρόβλημα. Για να μπορέσει να παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα ή να εκταμιευθούν όλα τα χρήματα, χρειάζεται η συγκατάθεση της γερμανικής Βουλής», αναφέρει η εφημερίδα και σημειώνει ότι στην επιστολή τονίζεται ότι με την κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία, σχεδόν δεν θα ήταν πια δυνατόν να βοηθηθεί η Ελλάδα οικονομικά, διότι στις 30 Ιουνίου εκπνέει το πρόγραμμα και ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος για να εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις.

«Η γερμανική Βουλή και όχι η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει εάν είναι πρόθυμη για μια έκτακτη σύνοδο», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών στην επιστολή του και προσθέτει: «Υποθέτουμε ότι μια τέτοια απόφαση εξαρτάται από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα». Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την "Die Welt", ότι εξαρτάται από την ποιότητα και την πειστικότητα του περιεχομένου το οποίο θα έπρεπε να σταλεί (στο Κοινοβούλιο) το συντομότερο δυνατό.

«Εάν η Ελλάδα δεν κινηθεί επαρκώς, η Μπούντεσταγκ δεν θα ασχοληθεί καν με τα αποτελέσματα. Αυτή είναι η απειλή», συμπεραίνει η εφημερίδα.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει απόλυτα στην επιστολή του τι ακριβώς θέλει.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Μια ρητή αίτηση των Ελλήνων για παράταση του προγράμματος», ένα Staff Level Agreement, δηλαδή «μια συμφωνία με την τρόικα σε μια λίστα προαπαιτούμενων τα οποία θα έπρεπε να υλοποιηθούν πριν από την εκταμίευση από τον EFSF, παράλληλα με το ΔΝΤ», συνεχίζει το δημοσίευμα. «Η επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους, καθώς και της χρηματοδότησης, επιβεβαιωμένη από την τρόικα (συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής επιβεβαίωσης ότι η χώρα θα πληρώσει στις 30 Ιουνίου το ΔΝΤ)», αναφέρει το γερμανικό υπουργείο και επισημαίνει ότι «ενόψει του σημαντικά αυξημένου πολιτικού κινδύνου για την επιτυχή υλοποίηση της Έκθεσης του προγράμματος τους τελευταίους μήνες, πιστεύουμε ότι μία έγκαιρη επιβεβαίωση της Staff Level Agreement και των προαπαιτούμενων από την ελληνική Βουλή πριν από άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια είναι απαραίτητη».

Σχετικές ειδήσεις